Bayram kutlamaları sırasında, fazla yemeye bağlı olarak sindirim ve tansiyon sorunları, uyku hali gibi neşenizi baltalayabilecek problemler yaşamamak için doğru seçimler yapmanız gerekiyor. Bayramı beslenme konusunda bir çeşit sınav gibi görürseniz, ziyaretlerde ipin ucunu kaçırmazsınız. Bu sınavdan başarıyla çıkmanız için işte size tavsiyelerimiz...
- Peynir, kepekli ekmek, domates, salatalık ve limonlanmış maydanozdan oluşan kahvaltı mutlaka yapılmalıdır.
- Güne büyük bir bardak ılık ve limon dilimli su ile başlanmalıdır. Gün boyunca bol miktarda su içilmelidir. Su arttırılıp, karbonhidratlı besinler azaltılmalıdır.
- Ara öğünler atlanmamalıdır. Meyve, yoğurt, grisini ve bitki çaylarından oluşan minik aralar yapılmalıdır.
- Zerdeçal ve bitki çayları karaciğerlerinizden toksin atmaya yardımcı olacaktır.
Metabolizmanızı Ayarlayın!
Ramazan boyunca iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde iki-üç öğünle beslendiniz. Şimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte etmelisiniz. Bu durumda bayramı yemek festivali olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz.
Kahvaltılara Dikkat Edin!
Ramazan boyunca en çok özlenen öğündür kahvaltı. Çoğu aile için de herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı çok önemlidir. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak adaptasyon sürecindeki metabolizma için de çok önemlidir. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta, kepek ekmek, kepekli ve az yağlı simit, ızgara sebze tabağı bulunsun.
Tatlı Tüketimine Dikkat!
Bayramların vazgeçilmez ikramlarından olan tatlı ve çikolatadan uzak durmalısınız. Bu bayram, misafirlerinize meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapabilirsiniz.
Suyu Unutmayın!
Su metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için çok önemli olduğu kadar, kişiler üzerindeki rahatlatıcı etkisiyle de vazgeçilmezdir. Bayram boyunca günde en az 10 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirmeli, sık sık ikram edilen çay, kahve, asitli-gazlı içecekleri sınırlandırmalısınız.
Açık Büfeler
Kahvaltılarda hafif, lezzetli ve doyurucu besinler seçin. Kızartılmış besinlerden ve şarküteri ürünlerinden kaçının. Öğle ve akşam yemekleri için sebze ve ızgara büfesinden yararlanın. Alkol tüketecekseniz şarap tercih edin ve aşırıya kaçmayın. Açık havada 30-60 dakikalık yürüyüşler yapın.
Bayram Diyeti
Bayramlar, düğünler, yılbaşı ve doğum günü gibi özel günler aile ve sevdiklerin bir araya geldiği özel günler hepimiz için çok keyiflidir. Bu değerli birliktelikleri daha anlamlı hale getirmek için kişiler binbir telaşa girer giyecekleri kıyafetlerden yenecek yemeklere kadar özenilir. Bu dönemi kilo ve sindirim sorunları yaşamadan geçirmek için beslenme bilincinin bu dönemde de devam etmesi gerekir. Bayram ziyaretlerinde birbirinden lezetli ikramlarla karşılacağınız kesin bu durumda iradenizi test etmelisiniz. İşte size tavsiyelerimiz...
Herkese sevdikleriyle geçireceği güzel bayramlar dileriz.
1. Olasılık (Eğer Bayram tatilinde bulunduğunuz şehirde iseniz…)
Sabah (Kahvaltı):
1 Dilim kepek ekmeği
1 Kibrit kutusu peynir
3 – 5 Adet zeytin
2 Çay kaşığı şekersiz reçel (kendi tadıyla pişmiş)
Domates (mevsim nedeniyle Cherry olabilir) Salatalık, Sivri biber, istenirse maydanoz
Hafta sonu 1 yumurta (istediğiniz gibi pişebilir, tercihen yağsız)
Veya
(2 Gün) ½ simit -1 kibrit kutusu peynir- domates
Veya
5 Yemek kaşığı musli, cornflakes, nesfit
1 su bardağı diyet süt
1 – 2 kuru kayısı
Veya
1 Orta boy elma
1 Kivi
5 badem
1 Kibrit kutusu dil peyniri
Bayramın ilk günü muhtemelen kahvaltılarda bir büyüğünüzün evinde iseniz kendinize biraz kaçamak hakkı tanıyın.(Örneğin ; 1 parça peynirli börek / 1 – 2 dilim sucuklu yumurta / 1 – 2 dilim hindi salam veya yağsız sosis sote gibi)
Ara:
Ziyaretler esnasında ikram edilen şeker – tatlı – pasta’dan mümkün olduğunca uzak durun. Şayet bir şekilde içinizdeki isteğe yenik düşerseniz lütfen ardından 1 çay bardağı süt yada 1 – 2 yemek kaşığı yoğurt yiyin ki şeker seviyeniz dengelensin.
Öğlen:
Şayet bir büyüğünüzün evindeyseniz. Başlangıç yemeklerinden ve zeytin yağlılardan; ve (1’er yemek kaşığı kızartma olmamak kaydıyla), çorbadan (ne olursa olsun) 1 kepçe yiyin.
Akşam:
Sonra ; 1 ana yemek seçin + yanına salata,sebze ve 100 gr kadar yoğurt
Şayet restaurant' da iseniz
- Izgara (200gr)(balık-tavuk-et) + salata
- Çin veya İtalyan veya Japon veya Meksika yemekleri yediğinizde karbonhidrat ve proteini karıştırmadan yemenizi öneririm.
Örnek;
Çin Restauranı;
Haşlanmış Sebzeli Pilav – Haşlanmış Sebze + Soya filizi Salatası
Japon Restauranı;
8 Adet California Roll
Şayet gün içinde ziyaretleriniz esnasında tatlı yediyseniz meyva yemeyin. Içki içmeyi düşünüyorsanız da tatlı yemeyin.
2. Olasılık (Yurtiçinde başka bir şehirde ve oteldeyseniz)
Sabah(Kahvaltı):
1 – 2 Dilim esmer ekmek
1 – 2 Kibrit kutusu hergün değiştirdiğimiz peynir çeşitleri (artık pek çok otelde diyet büfeleri de yer almaktadır)
3 – 5 Adet zeytin
2 Çay kaşığı şekersiz reçel
Domates, salatalık, sivri biber, maydanoz (sınırsız)
Veya
1 Omlet (tercihen yağsız) + 1 dilim kepek ekmeği + domates, salatalık, sivribiber
Veya
1 Kase diyet – normal yoğurt + 1 – 2 yemek kaşığı meyve salatası (şekerli suyunu süzdürerek alın)
Veya
1 Porsiyon meyve karıştırın.
Veya
1 Kase (5 – 6 yemek kaşığı mısır gevreği) + 1 su bardağı diyet süt
Ara:
İçecek , Bitki çayları
Öğlen:
Açık büfedeki zeytinyağlılardan 1’er kaşık süzerek (kızartmalar hariç) alın ve salatalarla birlikte tüketin. Eğer açlık hissiniz fazlaysa bu menüye ; 1 kase çorba + 1 ana yemek (örn. Taskebabı) ilave edin. ARA ½ Paket diyet bisküvi veya herhangi bir tatlının ¼’ü veya ( ¼ cheese cake) (hergün değil) AKŞAM 1 Porsiyon ızgara et (100gr) – tavuk – balık (200 gr)– salata (İçki alacaksanız 2 kadeh şarap ) Rakı tercih etmemenizi öneririm.
3. Olasılık (Yurtdışı)
Yurtdışında nereye giderseniz gidin mutlaka en az 1 saat en fazla da 10 saat süren bir uçak yolçuluğunuz olacaktır. Uçak yolculuğu sonrası kendinizi şiş hissedip o moralsizlikle lütfen yemeye başlamayalım.
Sabah:
5 Yemek kaşığı mısır gevreği (sade yulaf da olabilir)
1 Su bardağı düşük yağlı süt
1 Yemek kaşığı meyva salatası (eğer isterseniz)
Ara:
45 kalorilik herhangi bir ürün
Öğlen:
1 Adet kepekli sandviç - İçinde istenilen malzeme olabilir Ve + 1 bardak diyet içecek (cola değil)
Akşam:
(½ orta boy vejeteryan pizza) veya (pizza margarita) + (sade salata)
Veya Mexican Food’da , (Fajita+ Fasulye çorbası) + salata (yağsız) Fajita ekmekli yenebilir
Veya Malzemeli salata ( Ton balıklı – Cesear’s salad – Tavuklu salata)
Veya 8 Adet sushi + (özellikle vejeteryan yada az balıklı) + Salata
Veya california olabilir 1 Kase çorba + Peynirli salata
Veya (1 Kase haşlanmış pilav) - (sebze haşlanmış) + Çin salatası
Veya 1 Tabak peynirli – sebzeli ravioli – mantarlı risotto vs.
Veya Sebze haşlanmış veya ızgara ( patates – havuç hariç)
Veya 1 Porsiyon ızgara et(200gr) – tavuk – balık – salata
Veya zararsız başlangıçlar Caprese salad
Veya Carpaccio – veya peynir tabağı veya Brucetto veya haşlanmış sebze tabağı
Veya 1 Tabak Safranlı pilav (Hindistan için) + sebze haşlama veya Ördek/ dana eti/ tavuk vs + salata + haşlanmış sebze
Veya Deniz mahsülleri (karides – ıstakoz – kalamar vs ) Kolesterol problemi olanlar yememeli !!! + salata
- İçkide özellikle şarap için maksimum 2-3 kadeh
- Tatlı yemek isterseniz Frozen yoğurt veya diyet dondurma tercih edin.
Sevgiler.
1.9.2010 1 - 2078
|