Psikolog Semra Kartal Özalaybey, çalışma hayatına adım atan kadınların ve annelerin değişim sürecini mercek altına aldı.
Şimdiki toplum düzeni kadını iş hayatında yer alma konusunda teşvik ediyor. Kadınlar, eşleri tarafından terk edilip yalnız kalma ihtimaline karşı ve ya kendini ve sevdiklerini garantiye alma güdüsü, maddi zorunluluk, daha ferah bir hayat isteği, kendi ayakları üzerinde durabilme arzusu ile çalışma hayatını seçiyor.
Hayatın gerçekleri ve yaşamın zorlukları, öte yandan kişinin kendisine duyduğu güvenin artması isteği, bağımsız olabilme, kendi kazandığı parayı istediği gibi harcayabilme özgürlüğü, kadını iş yaşamı içinde çok daha fazla yer almaya yöneltiyor.
Çalışma Hayatı Olumlu Etkiliyor
Bu sayede kendine daha çok güvenen, kendine verilen değeri hisseden ve daha fazla sorumluluk yüklenebilen, kendisini daha rahat ifade edebilen, hakkını çok daha iyi savunabilen bir kadın profili ortaya çıkıyor.
Kadının yerinin ev ve mutfak olduğunu düşünen kişiler; kadınlardan iyi yönetici olamayacağını, duygusal oldukları için başarılı olamayacaklarını, doğru karar verme konusunda üst düzey yöneticiliğin erkeklere daha uygun olduğunu ve "her başarılı erkeğin arkasında başarılı bir kadın vardır " sözünü tercih edenlerdir.
Kadınlar Sistemli Çalışma Konusunda Yetenekli
Kadınlar hayatlarının her anını belli bir düzen ve hız içinde götürmek zorunda oldukları için sistemli olmak ve zamanı en iyi şekilde kullanmak zorundadırlar. Zamanı en iyi şekilde kullanma becerisini zorunlu olarak erkeklerden çok daha iyi yapabilmektedirler. Çünkü; hem sabahtan akşama kadar iş yerinde çalışan, hem de evinin her haliyle uğraşıp, eşi ve çocuğuyla ilgilenen kadın, şaşırtıcı derecede hızlı, dinamik, plancı ve düzenleyici olmak zorundadır.
Kadının Yükü Daha Ağır
Çalışma hayatının zorluğu, mesai saatlerinin uzun olması, kadının daha düzenli ve sistemli olmasını gerektirir. Hayatını planlı şekilde yaşayarak düzene sokan kadın, belki biraz daha fazla yıpranıyor ama çocuk da yapıyor kariyer de.
Çalışma hayatı ile birlikte hem iyi giden bir evlilik, hem çocuk, hem de kariyer planlayan kadın birçok rolü aynı anda sürdürmeye çaba gösterirken kendi sınırlarını çok zorlayabilir. Bu konularda zaman zaman doğal olarak destek alma ihtiyacı hissedebilir, özellikle de çocuk yetiştirme konusunda.
Bilinçli Anne Kendini Devamlı Geliştirir
İyi bir evlat yetiştirebilmek için ev hanımı ya da çalışan olmak fark etmez. Aslında asıl önemli olan çocuğuyla nasıl iletişim kurabileceğini bilen, onu anlamaya ve tanımaya çalışan, bilinçli bir ebeveyn olabilmek için kendini sürekli geliştirip gerekli donanıma sahip olmaya çalışan bir anne olabilmektir.
30.11.2011 - 10429
|