Sigara içmeye sevk edecek çevresel faktörler ve bilinçaltındaki dürtüler.
|
|
|
|
|
|
Hep merak ederiz "Bu sigara illetini başımıza hangi aklı evvel sardı" diye. Öyle bir alışkanlıktır ki, nerde ne zaman başladığımız, nasıl bir bağımlılık haline dönüştürdüğümüz, ancak aradan geçen yıllar ve aktivitelerimizin kısıtlanmasıyla ortaya çıkar. Geriye bir dönüş yapmak o ilk sigarayı yaktığımız anı durdurmak ve bedenimize ihanetimizi engellemek isteriz.
Sigara İçmeye Sevk Edecek Çevresel Faktörler
Yıllar geçtikçe bizde uyanan "Bu sorunu artık halletmeliyim, temiz bir nefes tertemiz ve beyaz dişler neden bana bu kadar uzak" sorusunun cevabını ararız. Bu noktada da yardımımıza koşacak öyle çok yardımcımız vardır ki. Eşimiz, dostumuz, çocuklarımız, kimi zaman azda olsa hatırlanılarak medyalarında yer veren usta kalemlerimiz.
Bunların hepsi iyi güzelde bir tiryakinin sigarayla vedalaşmasının ardından onun karşılaşacağı tahammülü zor tahrik dolu reklamları, sigara içilmez yazılarıyla ve sürekli uyarılarak zihninden atamamasına neden olunan bu karmaşayı aslında bitirmek istemeyen birilerimi var.
Düşünün sigarayı bırakalı henüz 3-4 gün olmuş ve siz bağımlısı olduğunuz bir şeyi terk etmeye onu unutup zihninizden atmaya çalışıyorsunuz. Ama o da ne? Gittiğiniz restoranda duvarda bir sigara resmi ve üzerinde bir çizgi.
Bilinç Altı
İnsanlara bir şeyi bilinçaltına girip gerçekten yapmasını istediğinizi direkt olarak nasıl söylersiniz. Yasaklayarak. Yasak, her zaman insanoğlunun içinde yapma arzusu uyandıran, adrenalin salgılatan ve onu mutlu kılan, dürtüleri harekete geçiren, bir tetik mekanizmasıdır. Âdemle başlayan "o elmayı yeme" komutu, belki de bizlere sunulan mucizeleri akıl dışımızla, çözümsüzlüğe sürüklenişimize bir nedendir.
Sigara içilen alanları ayırırken kullandığımız bu resmi, neden daha az tahrik edici hale getirmeyiz ve neden bunu hiç kimse hayata geçirmez. Acaba sigarayla kazanılan milyonlarca doların etkisi var mıdır "sigara içilmez" derken bile bunu bir reklama dönüştüren resmi değiştirmemize. Örneğin sigara içilmez yerine bu alanda nefes alınabilindiğini gösteren mavi bir yuvarlak olsa ve üzerinde gülen bir yüz. Gülen yüz hepimizin bildiği gibi insanların motivasyonunda olumlu düşünmelerini sağlamlaştırmasında kuvvetli bir araçtır. O gülen yüzü gören kişi sigarasını orda içmemesi gerektiğini düşünürken birazda motive edilemez mi bu konuda?
İnsanlara sigarayı bırakmalarını söylemek bunun için zararlarını anlatma çokta önemsenecek bir davranış değil. Gerçekten her insan, bu alışkanlığın ne kadar zararlı ve sağlıksız olduğunu en az bir hekim kadar iyi biliyor. Onların ihtiyacı olan bu iradeyi uygulamaya geçirdiklerinde ya da o enerjiyi kendilerinde hissettiklerinde, çevredeki uyarılarında onlara destek olabilmesidir.
Tek bir önerim var. Sigara içilmez yazılarını söküp atalım ve onların yerine "Bu alanda Nefes alabilirsiniz" diye yazalım ve bizim sigara yasağımız bu olsun.
Dr. Gökhan ÜRKMEZ
10.6.2009 - 842
|
Dr. Gökhan Ürkmez |