Dr. Cüneyt Özüak Cevabı:
Merhaba,
Lityum, duygu durum düzensizliklerinde kullanılır. Tedavi edici etkisini, beyinde bazı kimyasal maddelerin etkinliğini azaltarak gösterdiği bilinmektedir.
Lityum tedavisi, hastalanma sıklığınızı azaltacak ve hastalandığınızda daha kısa sürede iyileşmenizi sağlayacaktır. Lityumun hastalığınızı önleyici etkisi daha ön plandadır. Bu nedenle ilacınızı hastalığın tekrarlanmasından korunmak için kullandığınızı unutmayınız. İlacı birkaç yıl veya daha uzun süre kullanmanız gerekebilir. Uzun süreli kullanımda ilacın etkinliği azalmaz ve bağımlılık ya da alışkanlık gelişmez.
Kullandığınız lityum dozu ayarlandıktan sonra, yılda üç veya dört kes kan incelemesi yaptırmanız gerekecektir. Bu kan incelemeleri ile kan lityum miktarının istenen düzeyde olup olmadığı, ayrıca böbrekler ve tiroid bezinin düzenli çalışıp çalışmadıkları kontrol edilecektir.
Yan Etkiler
Lityum kullanırken, dikkat dağınıklığı ve genel bir yavaşlama hali hissedebilirsiniz. Ağzınızın tadı değişebilir ve midenizde dolgunluk hissi veya bulantı olabilir. Midenizle ilgili yan etkiler, ilacınızı yemeklerden hemen sonra alırsanız hafifler. Lityum hamileliği özellikle ilk üç ayında kullanılırsa bebeğe ciddi zararlar verebilir. Lityum anne sütüne geçer. Bu nedenlerle hamile kadınlar, emziren anneler, özel durumlar dışında lityum kullanmamalıdırlar.
Lityumun Diğer Yan Etkileri;
Titreme, sık susama, sık idrara çıkma ve ishaldir. Bu yan etkiler sizi rahatsız edecek düzeyde olursa hemen hekiminize bildiriniz. Lityumun nadiren, böbrekler, tiroid bezi ve deri üzerine yan etkileri olabilir.
Diğer İlaçlarla ve Alkolle Etkileşim
Bazı ilaçlar, lityumla geçimsizdir. Herhangi bir nedenle başvurduğunuz hekimlere lityum kullandığınızı mutlaka söyleyiniz. Ruh hekiminize danışmandan kesinlikle idrar söktürücü ilaçlar veya ağrı kesici ilaç kullanmayınız. Lityumla birlikte alkol kullanmak sakıncalı olabilir.