Seyahate Çıkacaklar İçin Beslenme Rehberi

Yolculuğa çıkmadan önce nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz? Köşe Yazarlarımızdan Diyetisyen Gizem Tutar bu yazısında sorularınızı cevapladı.

Seyahate Çıkacaklar İçin Beslenme Rehberi

Yaz mevsimi seyahatlerin en sık gerçekleştiği mevsim. Tatile gitmek isteyenlerin yollara düştüğü bu aylarda sağlıklı beslenmenin önemi bir kez daha öne çıkıyor. Çünkü rahat bir yolculuğun sırrı, doğru beslenme ve doğru seçimlerden geçiyor.


Kendi Arabalarında Gidenler İçin:


Araba yolculukları özellikle uzun yola çıkılmışsa bir piknik havası kazanır. Hamur işleri, sandviçler, kekler ve börekler uzun yolların vazgeçilmezleridir. Şehir molalarında şehre özgü mutfak kültürünü tatmak ise bir alışkanlık haline gelmiştir. Fakat seçimler doğru yapılmazsa, yolculuk bir kâbusa dönüşebilir. Yanınıza alacağınız yiyeceklerin ve molalarda atıştıracaklarınızın hafif olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü yağ içeriği yüksek yiyecekler karın ağrısı, mide bulantısı, kusma gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle seçeceğiniz yiyeceklerin ızgara, fırında veya haşlama pişirilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Kızartma ve kavurmalar yolculuklarda da sağlıklı seçimler değildir. Yanınıza sebzeli sandviçler, meyveli kekler gibi hafif yiyecekler almaya özen göstermelisiniz. Yaz sıcaklarında et ve peynir daha çabuk bozulabileceğinden dolayı sandviçlerinizde bu besinleri tercih etmemelisiniz. UHT sütler oda sıcaklığında da rahatlıkla saklanabileceğinden ötürü tercih edilebilir içecekler arasında yer alır. Yaz aylarında diğer önemli bir konu ise besin zehirlenmeleridir. Yolculuğunuz boyunca mümkün olduğunca paketlenmiş gıdaları tercih etmeye çalışmalısınız. Bu mevsimde sudan dolayı oluşan ishaller sıklıkla görüldüğünden kapalı şişelerdeki suları tüketmeye özen gösterin ve açık satılan ayranları satın almayın. Uzun yollarda sürücülerin bir sorunu da uykularının gelmesi olabilir. Kafein içeren içecekler konsantrasyonu arttırır. Bu nedenle molada bir bardak çay veya bir fincan kahve içilebilir. Unutulmaması gereken ise kafeinin uykunun yerini tutmayacağıdır. Yola çıkmadan önce uykunuzu almış olduğunuzdan emin olun ve yorulduğunuzda dinlenin. Kafeinle ilgili bir diğer sorun ise idrar yapımını arttırmasıdır. Sık sık mola vermek istemiyorsanız, aşırı miktarda çay, kahve ve karbondioksitli içecekler tüketmeyin.


Otobüs Yolculukları:


Günümüzde otobüs yolculuklarında birçok ikram gerçekleştirilmektedir. Yolcuların ise seçimleri konusunda dikkatli olması gerekir. Bazı firmalar günümüzde sağlıklı ürünler ve şeker hastaları için diyet seçenekler sunmaya başlamış olsa da, bu uygulama halen tam olarak yaygınlaşmamıştır. Özellikle şeker hastalarının yapılan şekerli ikramlar konusunda dikkatli davranması gerekir. Tuzlu alternatifleri veya diyet ürünleri tercih etmek şeker hastaları için daha uygundur. Firmanın böyle bir uygulaması yoksa atıştırılacak sağlıklı seçenekleri çantanızda bulundurmanızda fayda vardır. Çantamızda bulunduracağımız bir elma veya muz ise acil durum kurtarıcıları olabilir. Seçmeli kahvaltı veren otobüs firmaları ile yolculuk yapıyorsanız yeni bir güne ve seyahatinizin son durağına hazır hissetmek için süt, peynir ve yumurta gibi proteinli besinleri ve kendimizi enerjik hissetmemizi sağlayacak ekmeği tercih etmek daha sağlıklı olur. Otobüs kahvaltılarında reçel ve bal gibi yüksek glisemik indeksli besinler tercih etmemekte fayda vardır. Çünkü bu tür şekerden zengin yiyecekler kan şekerimizi hızlı yükseltip hızlı düşürdüklerinden dolayı daha çabuk acıkmamıza neden olacaktır. İçecekler konusunda da dikkatli olunmalıdır. Kafeinden zengin içecek tüketiminin sınırlandırılması yolculukta rahat uyumamıza yardımcı olacaktır. Yolculuk esnasında tüketilebiliyorsa oda sıcaklığında su tercih edilmelidir. Çünkü soğuk su mideyi daha hızlı terk etmektedir.


Tren Yolculukları:


Tren yolculukları, karayollarına nazaran daha uzun ve keyifli geçen yolculuklardır. Yemekli vagonu, çantadaki erzakları ile gayet neşeli geçen bu yolculukta da dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Aynı kendi taşıtında seyahat edenler gibi, trende seyahat edenlerin de yanlarında taşıdıkları besinleri dikkatli seçmesi gerekir. Et ve peynir gibi proteinden zengin besinler yaz sıcağında daha hızlı bozulduğundan ötürü yolculuk erzakları arasında yer almamalıdır. Bunun yerine hafif sebzeli sandviçler, tostlar, kutu UHT süt ve muz, elma gibi çabuk bozulmayan meyveler tercih edilmelidir. Galeta, diyet bisküvi, grisini gibi besinlerde yolculuk için uygun olacaktır. Yemekli vagonlarda doğru menüyü seçmek konusunda özen göstermek gerekir. Seçilen yiyeceğin hafif ve az yağlı olması yolculuğumuzu rahat tamamlamamıza yardımcı olur. Kızartma ve kavurmalar ise tercih edilmemelidir. Su kaynakları konusunda emin değilseniz, çiğ sebze ve salatalardan da uzak durmak yerinde bir tercih olur. Tost, sandviç ve ızgara etler yolculuk için daha güvenilir seçeneklerdir. Fakat etin iyi piştiğinden emin olunmalıdır. Yaz sıcaklarında çabuk bozulan patates, pirinç ve mayonez gibi besinlerden de uzak durmak sağlıklı olur. Yemekli vagonlarda servis edilen alkollü içecek miktarı konusu da önemlidir. Kadınlar günde bir birim, erkekler iki birimden daha fazla alkol tüketmemelidir. Yemek vagonunda keyif yapmak istiyorsanız 1–2 şişe bira, 1–2 kadeh şarap veya 1 duble rakıdan fazla içki tüketmemelisiniz. Yolculuğun sonuna alkolün olumsuz etkileri kalmasın istiyorsanız, alkolü tok karına ve bol su ile beraber tüketmelisiniz.


Uçak Yolculukları:


Ülke içinde çıkılan uçak yolculukları kısa sürdüğünden ötürü bir şeyler yemeğe ihtiyaç duymadan yolculuğumuz sonlanır. Fakat ülke dışı seyahatlerde durum biraz farklıdır. Uzun uçak yolculuklarında beslenmemizden oturuş pozisyonumuza kadar birçok faktöre dikkat etmemiz gerekir. Uzun uçak yolculuklarında mağdur olmamak için, seyahatten önce servis edilecek yiyecekleri öğrenmekte fayda vardır. Vejetaryenlik gibi özel bir durumunuz varsa veya şeker, yüksek tansiyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunları nedeni ile özel bir diyet uygulamanız gerekiyorsa uçak bileti alırken bu durumu bildirmeniz yararlı olabilir. Çünkü bugün birçok firma önceden haber verildiği takdirde özel uygulamalar gerçekleştirebilmektedir. Uçakta yüksek hava basıncı nedeni ile vücuttan su kaybı oldukça artar. Bu nedenle su tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Yolculuk süresince düzenli olarak su içmek önemlidir. Vücuttan su kaybını arttıran kafeinden zengin çay, kahve ve kolalı içecekler mümkün olduğunca az tercih edilmelidir. Vücuttan su atılmasına neden olan bir diğer içecekte alkoldür. Bu nedenle alkol tüketimi konusunda hassas davranılmalıdır. Seyahat süresince sürekli aynı pozisyonda oturmak sakıncalıdır. Yüksek basınç ve oturma pozisyonunun değişmemesi kan pıhtılaşmasına neden olabilir. Bu nedenle yol boyunca oturma pozisyonu sık sık değiştirilmeli ve koridorda yürüyüş yapılmalıdır. Zaman dilimi farkı olan seyahatler, kişinin kendisini kötü hissetmesine ve adapte olma yeteneğinin azalmasına neden olan jet-lag ile sonuçlanır. Jet-lagdan kolay kurtulmak için, seyahatin bittiği gün hafif yiyecekler tüketilmelidir. Ertesi sabah kahvaltıda proteinden zengin besinlerin seçilmesi kötü etkiyi azaltır. Bu nedenle sofranızda süte, peynire ve yumurtaya mutlaka yer vermeye çalışmalısınız. Jet-lag etkisinden kolay kurtulmak için bol bol su içmeye devam etmelisiniz.


Beslenme Stratejiniz, TUTAR’LI olsun!

Diyetisyen Gizem TUTAR – Yaşam Koçu

TUTAR’LI DİYET Beslenme Danışmanlık&Yaşam Koçluğu

www.e-diyetisyen.com

www.tutarlidiyet.com

22.11.2010 - 3027

Diyetisyen Gizem Tutar


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]