En sevilen bahar meyvelerinden biri olan yeşil erik, manav tezgahlarını süslemeye başladı. Yeşil erik iştah kabartan lezzeti yanında sağlığımıza da olumlu etkilerde bulunuyor.
|
|
|
|
|
|
Besin lifi bakımından zengin olan yeşil erik, sindirim sisteminin çalışmasını düzenleyerek kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerine iyi gelir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp sağlığını korur.
Yapılan bazı araştırmalarda yeşil eriğin içerdiği antioksidanların yaban mersininden daha güçlü olduğu, meme kanseri hücrelerinin büyümesinin önüne geçtiği görülmüştür.
Östrojen hormonuna olumlu etkilerinden dolayı özellikle menopoz dönemindeki kadınlara faydalıdır.
Erik veya erik suyu, düzenli tüketildiğinde kolesterol seviyesini dengeler.
Beden ve zihin yorgunluğuna, strese iyi gelir, sakinleştirir.
Mevsiminde düzenli olarak yenen yeşil erik, diş etlerini güçlendirir.
Güçlü antioksidan özelliği ile özellikle akciğer hastalıklarına karşı korur.
İçerdiği C vitamini ve demir minerali sayesinde demir eksikliğine bağlı anemi hastalarına önerilir.
Düşük glisemik indekse sahip olan yeşil erik, kan şekerini dengede tutar. Şeker hastalarının tüketimine uygundur. Liften zengin olması ile tok kalma süresini uzatır. Bu özellikleri ile kilo verme döneminde olan kişilere destek olur.
Zengin C vitamini içeriği sayesinde cildin bağ dokusunu güçlendirir, daha genç ve canlı görünüm sağlar. Cildi sıkılaştırır, kırışıkları azaltır.
Ateş düşürücü etkisi vardır.
A vitamini içermesi ile özellikle yaşlılık döneminde görülen göz problemlerini önlediği düşünülmektedir.
Potasyum, magnezyum ve fosfor minerallerinden zengindir.
10 adet yeşil erik 1 porsiyon meyvedir. Yaklaşık 50 kaloridir.
UFAK BİR AYRINTI!
Yeşil erik dendiğinde akla tuzlayıp kütür kütür yemek gelir ancak tüketilen fazla tuz özellikle böbrek ve tansiyon rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca fazla tuz, vücudun su tutmasına yani ödeme neden olur. Bu tür olumsuz durumları yaşamamak için tuzsuz tüketimi önerilir.
2.5.2016 1 - 20782
|
Diyetisyen Fazile Yılmaz |