Ramazan'da Beslenme Nasıl Olmalı

Sevdiğimiz aylardan biri olan Ramazan ibadetle, huzurla, bol dua ile geçiyor. Ayrıca kendine özgü beslenmesi ile iftarlar, sahurlar, tatlılar, soğuk içecekler… Ramazanda öğün sayısı neredeyse 2'ye düşüyor. Gündüz süresinin uzun olması ile vücut açlık çekiyor ve karbonhidrat tüketme isteği artıyor. Peki, Ramazan'ı sağlıklı şekilde nasıl geçirebiliriz?

Ramazan'da Beslenme Nasıl Olmalı

Öğünleri Bölün!
 
 

Ramazan’da sağlıklı beslenme adına yapılabilecek en güzel adım öğünleri bölmektir. 16 saat açlık sonrası boş mideye bir anda çok yüklenmek ağırlık, yorgunluk, hazımsızlığa hatta kabızlığa neden oluyor. Sindirim sistemini bu kadar zorlamak yerine iftarda birkaç adet hurma ve su ile hafif başlangıç yapılmalı. Gayet yavaş yenerek bu bölüm 5-7 dakika kadar uzatılmalı. Daha sonra 1 kase çorba ve 3-4 parmak büyüklüğünde (1 dilim) pide ile 2. bölüme geçilebilir. Yavaş yavaş yendiği taktirde mideye bir anda yüklenilmiş olmaz. Çorbadan sonra 10-15 dakika kadar ara verilmeli ki, tüm gün dinlenme halinde olan mide artık çalışmaya başlasın. Ramazan, sabır ve nefsi terbiye ayı! İftar zamanında da bu sabrı göstermek gerek.
 
 

15 dk aradan sonra bol salata, 1-2 dilim pide veya tahıllı ekmek, 1 kase yoğurt/cacık yanında 1 porsiyon etli sebze yemeği gibi bir ana yemek ile 3. bölüme geçilebilir. Bu şekilde bölüm bölüm yapılan iftar 1 yerine 3 öğün şeklinde yapılmış olur. Rahat, yorgunluk, hazımsızlık çekilmeden Ramazan ayı tamamlanabilir.
 
 

Sahur Olmazsa Olmaz!
 
 

İftarda bir anda fazla yüklenenler genellikle bütün gece sindirim problemi çektikleri için sahuru yapamazlar. Günün ilk saatlerinden itibaren açlık hissetmeye başlayarak açlık sürelerini uzatırlar ve vücudu kıtlık sendromuna sokarlar. Kıtlık sendromuna giren vücut, metabolizma hızını yavaşlatır, açlık süresinde kullanmak için az miktarda yense bile vücuda giren her lokmayı depolar. Böyle geçen bir ay ramazan sonrası bu durum 3-5 kiloya mal olur!
 
 

Sahur mutlaka zamanında yani gece yapılmalıdır. Yağlı, salçalı, kızartmalı, hamur işli yemekler yerine protein ağırlıklı bir kahvaltı tercih edilmelidir. Peynir, yumurta, pide veya tahıllı ekmek, sebze söğüş, meyve ve kuruyemiş eklenerek sağlıklı ve tok tutucu bir öğün yapılabilir.
 
 

Ara Öğün!
 
 

İftar ile sahur arasında ufakta olsa bir ara öğün yapmak öğün sayısını artırır. Vücuda yüklenmeden ihtiyacımız olan besin değerlerini almayı sağlar. 1 bardak süt/ayran, 1 kase yoğurt/ cacık, taze veya kuru meyve, kuru yemiş, haftada 1-2 gün sütlü tatlı veya dondurma bu öğünde tercih edilerek hafif bir çay saati yapılabilir.
 
 

Bol Su!
 
 

Açlık süresinin uzun olması ve Ramazan’ın yaz aylarına denk gelmesi kaybedilen sıvı miktarını artırıyor. İftar zamanından imsak saatine kadar EN AZ 12 bardak su içmeye dikkat edilmelidir. Mümkünse bir anda değil saatlere dağıtılmış şekilde sakin sakin içmek en güzeli. Çok fazla terlenen günlerde mineral kaybı da artacağından 1 şişe maden suyu içmek kayıpları yerine koyacaktır.
 
 

Harareti dindirmek için şekerli, asitli içecekler yerine taze veya kuru meyvelerle yapılmış şeker eklenmemiş hoşaf veya kompostolar, ayran, ev yapımı limonata/meyve suyu tercih etmek kayıpları yerine koymak için sağlıklı seçeneklerdir. Çay ve kahve vücuttan sıvı atıcı özellikte olduğundan aşırıya kaçılmamalıdır.
 
 

Sağlıkla ve huzurla bir Ramazan geçirmeniz dileklerimle..
 
 

Diyetisyen ve Yaşam Koçu Fazile Yılmaz
 
 

18.6.2016 - 21373

Diyetisyen Fazile Yılmaz


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Şeker Bayramına Özel Diyet
Şeker Bayramına Özel Diyet
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
İlaç kullanırken tüketilen besinlere dikkat
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Yazın tüketilen içeceklere dikkat: Aşırı sıcak vücutta elektrolit kaybına yol açıyor
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Diyabet hastalarına dondurma yerken porsiyon uyarısı
Aç kalarak kilo vermeye çalışmak hastalıklara davetiye çıkarıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]