Tıp dünyasında yayınlanan yeni verilerde, vitaminlerin vücudumuz için üstlendiği rollerin sanıldığından çok daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Vitaminlerin yalnızca ‘‘Nezleye, gribe iyi gelir'' sözleri artık çok gerilerde kalmıştır. Yapılan kapsamlı araştırmaların sonucunda tüm dünyada hekimler, hastalıkların tedavisi ve önlenmesi için vitaminlere başvuruyorlar. Örneğin kalp hastalıkları riskini azaltmak için E vitamini öneriliyor.
Bir araştırma çerçevesinde damar tıkanıklığı görülen hastalara bir yılı aşkın bir süre E vitamini verilmiş. Bu süre sonunda hastalarda kalp krizi riskinin yüzde 47 oranında azaldığı tespit edilmiş.
Başka bir araştırması ise taze sebze ve meyvelerin özellikle menopoz dönemi öncesindeki kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığını ortaya koymuştur.
Yaşlanmayla ortaya çıkan hafıza kayıplarını da önleyici etkisi vardır.
E Vitamininin Vücuttaki Fonksiyonları
- En iyi antioksidandır. Hücreye zarar veren serbest radikallerin, ağır metallerin, zehirli bileşiklerin, ilaç ve radyasyonun zararlı etkilerini önler.
- Bağışıklık sistemin güçlendirir. Viral hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirir.
- Göz sağlığı için hayati önem taşır. Retina gelişimi için gereklidir. Serbest radikallerin katarakt yapıcı etkilerini önler.
- Yaşlanmaya karşı koruyucudur. Serbest radikallerin dokular, deri ve kan damarlarında oluşturduğu yıpratıcı etkiyi önler.
Uluslararası araştırmalar E vitaminin alımı konusunda hem fikir ama unutulmaması gereken şey günlük kullanılması gereken miktar! Her şeyde olduğu gibi fazla alınan E vitamini vücudumuz için de zararlıdır.
Yapılan çalışmalar günlük 400 ünite (IU) altındaki düşük dozlarda alınan E vitaminin sağılıklı ve uzun bir ömür için yüksek dozlarda alınan E vitamininden daha yararlı olduğu ortaya koymuştur. Yüksek dozlardaki Vitamin E sağlık açısından zararlı olabilir.
Pratikte;
- ‘‘Hiçbir vitamin tableti, taze sebze ve meyvenin yerini tutamaz.'' Ancak doğal vitamin eksikliği sonucu ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde vitamin tabletlerinin kullanılması da kaçınılmazdır.
- Vitamin E den zengin besinler; kuru meyveler(kayısı, üzüm),fındık, kivi, yeşil sebzeler, badem, ayçiçeği, avokado, mango
14.4.2008 - 597
|