Modern dünyada gıdaların büyük çoğunluğunun işlenmiş olduğunu ve bu gıdaları sürekli her öğünde tüketmenin zararlı olduğuna değinen Dr. Okay, beslenmede tehlikeli ürünlerin başlıcalarının; aşırı et ve işlenmiş et ürünleri, işlenmiş karbonhidratlar, kızarmış ürünler olduğunu vurguluyor. Bu yüzden katı yağlardaki asıl zararlı olan trans yağ asitlerinin giderek katı gıdalara konulmadığını belirtiyor.
Dr. Okay’a göre, beslenmede sağlıklı yağların tercih edilmesi gerekiyor. “Sıvı yağ ve özellikle zeytinyağı düzenli olarak tüketilmelidir. Zeytinyağının bile rafine edilmemiş şekilde tüketilmesi iyi kolesterolü yükseltmesi ve trigliseridleri düşürmesi açısından rafine zeytinyağına göre daha sağlıklıdır” açıklamasını yapan Dr. Okay, kalp damar sağlığını korumaya yönelik şu bilgileri veriyor;
Aynı şekilde hem çocukların hem yetişkinlerin rafine karbonhidrat, beyaz ekmek, unlu gıdalar ve tahıl gevrekleri tüketmeleri, içindeki işlenmiş karbonhidrat nedeniyle kan şekerini hızla yükseltiyor. Özellikle mısır gevrekleri ekmekten daha hızlı bir şekilde kan şekerini yükselttiğinden fazla miktarda, sık sık tüketilmemesi gerekiyor.
Öğünlerimizin ayrılmaz parçası olan ekmek tüketimini ve işlenmiş karbonhidrat tüketimini azaltmanın yanı sıra bunları yemeden önce özellikle öğlen ve akşam yemeklerinden önce zeytinyağlı sirkeli salata tüketmek çok önemli. Zeytinyağı şekerin emilimini azaltırken, sirke kandaki şekerin yükselmesine engel oluyor.
Sağlıklı beslenmenin temelinde ne yediğiniz değil ne kadar tükettiğiniz gelmektedir. Temel felsefe az yemektir. Bunun ayrılmaz bir parçası da tabii ki ne kadar yaktığınızdır. Egzersizi olmayan sağlıklı bir yaşam düşünülmemelidir. Egzersizin mutlaka programlı olması da gerekmemektedir. Alışkanlık olarak asansör kullanmamak, mutlaka arabayı uzağa park etmek veya arabasız yürüyerek gitmek gündelik yaşamın bir parçası olmalıdır.
Yüksek glisemik indeksli gıdalar dediğimiz işlenmiş gıdalar kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olurken damarlara asıl zararı veren bu yükselmeye yanıt olarak salgılanan insulindir. Kandaki aşırı insülin damar yatağının içini döşeyen hücreleri bozuyor.
Bu şekilde kolesterolün damar duvarının içine girmesi kolaylaşıyor. Kandaki kötü kolesterol (LDL kolesterol) de yüksek ise daha kolay damar duvarına oturarak damarların tıkanmasına neden oluyor.
Bu kişilerde damar duvarındaki kötü kolesterolü ( LDL) temizleyen iyi kolesterol (HDL) de düşük ise ( 40mg/dl altında) damar sertliği iyice hızlanıp erkenden kalp krizine neden oluyor. Yüksek risklilerde ortak adı “statin” olan ilaçların düzenli kullanılması kötü kolesterol olan LDL’yi azaltıyor, damar sertliği ve ölümü ciddi anlamda düşürüyor.
Bu ilaçlar sadece kötü kolesterolü düşürmekle kalmıyor aynı zamanda şeker metabolizmasını da olumlu yönde etkiliyorlar. Bu nedenle kötü kolesterolü düşüren başka grup ilaçlar aynı şekilde damar sertliğini durduramıyorlar.
18.2.2011 - 5303
|