Vücudumuzu bol su içerek uyaralım
“Günlerin kısa, evde geçirilen zamanın uzun, fiziksel aktivitenin azaldığı kış ve bahar aylarının ardından adeta dinlenmeye çekilmiş olan vücudumuzu uyarmalı, yaz aylarına hazırlamalıyız” diyen Gizem Keservuran, şöyle konuştu:
“Kış aylarında çoğunlukla portakal, mandalina gibi turunçgilleri tüketerek giderdiğimiz su ihtiyacımızı, yaz aylarında mevsim meyvelerini tüketerek değil mutlaka su içerek karşılamalıyız. Bayanların selülit şikayetlerinin gündemde olduğu bu dönemde su içimi ve ananas tüketimi oldukça önemli.
Ananas içeriğindeki bromelain proteolitik enzimi yani proteinlerin sindirimine yardımcı enzimler sayesinde hem besin sindirimini kolaylaştırır hem de selülit şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir.
Yine de selülitlerden sadece beslenme şeklinizi düzenleyerek tamamen kurtulmanız mümkün değil, doğru planlanmış beslenme tedavisini mutlaka artmış fiziksel aktivite ile desteklemelisiniz.
Kış aylarında bitki çayı karışımlarını rahatlıkla tüketebilirken yaz aylarında sıcak içecek içmek bizlere çok da cazip gelmiyor, fakat bu durum yeşil çaydan vazgeçmenize bahane olmamalı. İçeriğindeki kateşinler sayesinde yeşil çay abdominal yani karın bölgesi yağlanma ve insulin direnci üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Dolayısıyla her mevsimde günlük beslenmemizde mutlaka yeşil çaya yer verilmeli, yaz aylarında da soğuk olarak yeşil çay tüketilebilir, eğer içiminde zorluk yaşıyor tadını beğenmiyorsanız, tarçın, karanfil, meyve kabukları ile çayınızı lezzetlendirebilirsiniz.”
“Koyu kırmızı meyveleri tüketin”
Meyve çeşitlerinin fazlalaştığı bu dönemde, özellikle çilek , kiraz , siyah üzüm karadut gibi koyu kırmızı meyvelerin tüketimine önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Keservuran, “Bu meyveler flavonoidlerve antosiyaninler açısından oldukça zengindir ve yüksek antioksidan özelliğe sahiptirler. Yüksek antioksidan içerikli meyvelerin mevsiminde tüketimi ile vücut direncini arttırırken başta kanser türleri olmak üzere birçok kronik rahtasızlığa karşı vücudun adeta bir koruma kalkanı oluşturmasına yardımcı olursunuz. Flavanoid ve antosiyaninler bacakların yorgunluk ve şişkinliğinde, kramp , ağrı ve ödem şikayetlerinin azalmasında vasodilatör yani damar genişletici özellikleri ile oldukça önemlidir. Ayrıca bu bileşiklerin, karaciğer koruyucu özellikleri de vardır. Yine yaz aylarında antosiyanin içeriği yüksek yaban mersini, Frenk üzümü, çekirdekli siyah üzüm , kokulu üzüm tüketimine önem vermeliyiz. Özellikle yaban mersini kurusunu tüketmeden önce mutlaka yıkayın” dedi.
Örnek Menü
Kahvaltı:
4-5 yemek kaşığı sade yulaf ezmesi ( betaglukan açısından muhteşem bir kaynak )
200 g light yoğurt / süt
1 tatlı kaşığı silme toz tarçın
1/ 2 adet kivi + 1 avuç çekirdekli siyah üzüm çekirdeklerini çiğneyerek tüketmelisiniz
Kahvaltı Sonrası:
Şekersiz yeşil çay çubuk tarçın ile
Organik tam buğday veya çavdar ekmeği + peynir çeşitleri ile yaptığınız kahvaltılarınızda ise dereotu ve biberiyeye kahvaltıda yer verin.
Ara Öğün
3 avuç orta boy çilek
Öğle Yemeği
Zeytinyağlı sebze yemeği ( 1 kg sebze yemeğini 2 kaşık zeytinyağı ile pişirin) ( sebze yemeklerinde pirinç yerine bulgur kullanın )
300 ml ayran veya 1 kase yoğurt ( az yağlı )
Tam buğday ekmeği veya yeşil mercimek yemeği/ çorbası/ haşlanmış salatası
Mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış salata bol limon ve elma
Ara Öğün
1 ince dilim tam buğday ekmek üzerine 1 ince dilim dil peyniri üzerine 2 dilim domates 1 yaprak fesleğen + 1 bardak çubuk tarçınlı yeşil çay
Akşam Yemeği
• Izgara - fırın - buğulama hindi / balık eti + ıspanak sote + haşlanmış beyaz lahana sote ile veya 1 tam yumurta +1 yumurta beyazı + 1 dilim peynir + kabak + patlıcan + kuru soğan + maydanoz ile sebzeli omlet
• Organik tam buğday ekmeği
• Mevsim yeşillikleri ile hazırlanmış yağsız salata kırmızı turp ve tereyi salatalarınızda mutlaka kullanın
Sağlıklı Detoks İçin:
Her gün 1 çay bardağı için; 2 adet salatalık + 1 avuç enginar rozet yaprakları + 2 ince dilim taze zencefil + 1 tutam maydanoz + 1 adet kırmızı kapya biber ; katı meyve sıkacağında suyunu sıkıp tüketin” diye konuştu.
27.5.2010 - 1112
|