Siyah fasulye içeriğindeki protein, çeşitli vitaminler ve mineraller sayesinde kansızlığı önlüyor, kolon kanserine yakalanma riskini düşürüyor.
|
|
|
|
|
|
Ülkemizde çoğunlukla beyaz fasulye, yeşil taze fasulye yada börülce tüketilir. Beyaz fasulyenin yanında siyah fasulye ülkemizde çok fazla bilinen ve tüketilen bir fasulye değildir. Ancak siyah fasulye içeriğindeki protein, çeşitli vitaminler ve mineraller sayesinde tüketilmesi gereken bir yiyecektir. Kansızlığı önlemesi, kolon kanserine yakalanma riskini düşürmesi siyah fasulyenin faydaları arasındadır.
FAYDALARI NELER?
A, B2, B3, B6 ve B9 vitamini, folik asit, kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum, bakır, demir ve manganez gibi mineralleri içerir. Aynı zamanda yüksek oranda lif içerir.
Yapılan araştırmalara göre, siyah fasulye sindirim sistemini rahatlatır.
Nohut ve mercimek gibi bakliyatlara oranlara sindirimi daha kolaydır.
Kabızlığı önler.
Sindirim sisteminin yanında kolon sağlığını da korur.
Kan şekerini dengeleyici özelliği vardır.
Kardiyovasküler yani kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
ENERJİ VERİYOR, STRESİ AZALTIYOR
Kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltır. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
Sinir sistemine fayda sağlar.
Kolesterolü düşürücü etkisi olması da siyah fasulye faydaları arasındadır.
Kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatır, birçok kanser türüne karşı koruma sağlar.
Yüksek oranda molibden içerir. İçeriğindeki molibden sayesinde iktidarsızlığa da iyi gelir.
Alzheimer ve parkinson hastalıklarına karşı koruma sağlaması da yararları arasındadır.
İyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağı olması sebebiyle kemik ve eklem yapısını korur.
Romatizmal hastalıklara iyi gelir.
Kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Bu sayede hipertansiyon için faydalı bir bakliyattır.
Gut hastalığına iyi gelmesi de siyah fasulye faydaları arasındadır.
Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına yarar sağlar.
Vücuttan toksinleri atar.
Enerji verir.
Vücuttaki stresi azaltır.
Yaraların çabuk iyileşmesine katkı sağlar.
Kansızlık yani anemi rahatsızlığına iyi gelir.
Kolon kanserine karşı koruma sağlar.
GÜNEY AMERİKA'YA AİT BİR ÇEŞİT
Siyah fasulye ülkemizde çok bilinmese de birçok ülkede bilinir ve kullanılır. Güney Amerika'ya ait bir fasulye çeşididir. Avrupa, Asya ve Afrika'ya zamanla yayılmıştır ve o bölgelerde de kullanılır. Günümüzde Meksika, Brezilya, Küba, Guatemala ve Dominik Cumhuriyeti mutfaklarında da önemli bir yeri vardır. Faydaları da oldukça çoktur. Baklagiller içinde değerlendirildiğinde yüksek oranda lif içerir. Ayrıca çeşitli vitaminler, protein ve karbonhidrat içeriği de bulunmaktadır.1 tabak siyah fasulye yemeği yaklaşık olarak 218 kaloridir.
26.9.2016 - 23237
|
|