Sağlıklı Bir Cilt İçin 5 Kural

Yaz gelmeden cilt bakımına başlayın. Cildinize bilinçli bakarsanız parlaklığını ve sağlıklı görünümünü uzun süre koruyabilirsiniz. Eğer cilt bakımına zaman ayıramıyorsanız temel kurallara uyarak derinize yeterli bakım sağlayabilirsiniz. Bilinçli deri bakımı ve sağlıklı yaşam tarzı cildinizin doğal yaşlanma sürecini geciktirecektir ve birçok deri problemini engeller. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr.Can Cengiz, baharla birlikte cilt bakımında yapmamız gerekenleri ve doğru bildiğimiz yanlışları anlattı.

Sağlıklı Bir Cilt İçin 5 Kural

Sağlıklı Cilt İçin Beş Basit Kural


Güneşten korunun


Cilt sağlığınız için en önemli madde güneşten korunmaktır. Çocukluktan beri bilinçsiz şekilde güneş ışığına maruz kalan kişilerde çillerde artış, güneş lekeleri, düzensiz bir cilt rengi (hem koyu hem açık lekelenmeler) ciltte kuruluk, ince kırışıklarda artış, ciltte kabalaşma ve en ciddi cilt hastalılarından birisi  deri kanserleridir. (Bu hastalıklardan en zararlısı ve en önemlisi Malign melanom)


En bilinçli güneş korunması için ne yapılmalıdır?


Yaz aylarında tatil bölgesinde olmasak bile evden çıkmadan hem yüzünüze ve gövdenize güneşten koruyucu uygulayın. Kıyafetlerinizin kumaş ve dokumasına bağlı olarak güneş (UV) ışınlarını geçirir. Bu sebeple özellikle küçük çocuklar için özel dokumaya sahip kumaşlardan kıyafetler satılır (UV blocking kıyafetleri). Özellikle hassas ciltler, kışında mutlaka güneş koruyucusu sürmeden dışarı çıkmamalıdırlar.

Güneşten koruyucu dışarıya çıkmadan 30 dakika evvel ve her 2 saatte bir, özellikle terlediğiniz veya suya girdiğiniz zaman tekrarlanması gerekir.


Yeterli miktar güneşten koruyucu ne kadardır?


Yeterli miktarda güneşten koruyucu sürmediğiniz zaman SPF 50 bile olsa sizi sadece SPF 10 gibi korur. (Hatırlayın: “20 sürdüm ama gene güneş yanığı oldum!” )

Bir erişkinin ortalama tüm vücuduna 25 ml güneşten koruyucu kullanması gereklidir veya daha basit bir şekilde anlatılırsa vücudumuzu on bir eşdeğer bölüme böldüğümüzde her bölüme bir sıkımda orta parmağımızın 2 katı uzunluğunda güneşten koruyucu uygulamamız gerekmektedir.


Geçen yıldan kalan kremlerinizi kullanmayın


“Geçen seneden güneş koruyucu kalmış bu sene de kullanabilirim” dediğiniz zaman az miktarda güneş koruyucu kullandığınız belli olmuştur. Bir erişkin yeterli miktarda güneşten koruyucu sürerse 1 tüp güneşten koruyucu 5-7 günde tüketilir. “Ama güneş vitamin D sentezi için gereklidir” diyenlere de bunu eklemek şart. Ortalama 15 dakika haftada 3 kez vitamin D sentezi için yeterlidir. Yüzümüzden ve ellerimizden aldığımız güneş miktarı buna yeter. Yeterli miktarda güneş koruyucu kullanmadığınızda şişenin üstünde yazan koruyucu özelliğini sağlayamazsınız. SPF 20’yi yetersiz miktarda sürerseniz hiç sürmemiş gibi yanarsınız




Sigaradan uzak durun


Sigara cildinizin en üst bölümünde bulunan kılcal damarlarınızın daralmasına neden olarak cildinizdeki dolaşımı ve buna bağlı olarak cildinizin oksijenasyonunu ve beslenmesini azaltır. Nikotin kolejen ve elastin sentezini ve yapısını etkilediği için cildimizde esneklik ve gerginlik kaybı oluşur. En son olarak sigara içenlerde tekrarlayan yüz mimiklerine bağlı olarak özellikle ağız çevresinde sigara çizgileri dediğimiz  göz çevresinde gözlerimizi dumandan korumak için kısmaya bağlı olarak çizgiler gelişmektedir.




Sağlıklı bir cilt için sağlıklı beslenin


Düzenli ve sağlıklı beslenme hem kendinizin daha iyi hissetmenizi hem de cildinizin daha iyi görünmesini sağlar. 




Stresten uzak durun


Stres ve uykusuzluk cildinizi hassaslaştırır ve alerji, ürtiker ve sivilce artışına sebep olur. Stres tüm vücudunuzu etkiler ve cildinizde bunun ilk belirtileri görülebilir.


Derinize nazik davranınız

      


Duş ve yıkanma sürenizi azaltınız.


Sıcak su ve uzun yıkanma süreleri cildinizin yağ tabakasını azaltır ve cilt kuruluğu ve kaşıntıya sebep olur (Özellikle daha yaşlı insanlarda –zaten cildin su tutma kapasitesi azaldığı zaman- sıcak ve uzun banyolar cildi çok daha kurutur ve bu kaşıntıya sebep olur.)


Serin su ile ve daha kısa sürede 7-10 dakika duş alın


Güçlü sabunlar kullanmayın. Bunlar gene cildin yağ tabakasını azalttığı için kaşıntıya sebep olurlar ve buna bağlı olarak alerji görebilirsiniz. Nemlendirici özelliği olan sabunlar kullanın.


Cildinizi nazikçe durulayın. Duş banyo sonrası cildinizi nazikçe durulayın ve cildiniz hala hafif nemliyken cildinize nemlendirici krem sürün.


Yanlış bilinen noktalar


Kuru bir cilde uygulanan çeşitli yağlar ( badem yağı vb gibi) hiç bir şekilde cildin nemlendirilmesini sağlayamaz. Kuru ciltte su kaybı olduğu için losyon veya kremler uygulanması daha uygun olur çünkü bunlar su içerir ve cilt tarafından kolaylıkla emilebilir. Nemli cilde yağ ürünleri uygulayabilirsiniz. Bunun sebebi de yağın nemi hapsettiğidir.


 Medical Park Göztepe Hastanesi


Dermatoloji Uzmanı Dr.Can Cengiz

26.5.2010 - 1107



Sağlıklı Bir Cilt İçin 5 Kural Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Asli Koç dedi ki;
28.8.2010

Havva Sever dedi ki;
8.8.2010

Birgül Beyaz dedi ki;
18.7.2010

Yeliz Bulam dedi ki;
11.7.2010

Duygu Garip dedi ki;
28.6.2010

Seher Yılmaz dedi ki;
25.6.2010

İlgili Diğer Yazılar
Hava koşulları cilt sağlığını etkiliyor
Hava koşulları cilt sağlığını etkiliyor
Çocuklarda egzamanın sebebi çamaşır yumuşatıcısı olabilir
Çocuklarda egzamanın sebebi çamaşır yumuşatıcısı olabilir
Yenidoğan bebeklerde en sık görülen cilt döküntüleri
Yenidoğan bebeklerde en sık görülen cilt döküntüleri
El Morarması Raynaud Hastalığının Habercisi Olabilir
El Morarması Raynaud Hastalığının Habercisi Olabilir
Soğuk Hava Cildi Olumsuz Etkiliyor
Soğuk Hava Cildi Olumsuz Etkiliyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Video Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Katarakt Ameliyatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Sağlık Video Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Diş Beyazlatma Ne sıklıkla Yapılmalıdır?
Sağlık Video Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?
Bilek Burkulmaları Nasıl Tedavi Edilir?

 

[Hata Bildir]