Soğuk hava, düşük nem, rüzgâr ciltteki kuruluğu artırıyor. İşte detayları...
|
|
|
|
|
|
Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniği'nde görev yapan Uzm. Dr. Erhan Kılıç soğuk havaların cilde etkileri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Diyarbakır'ın son 40 yılın en soğuk günlerini yaşadığını belirten Kılıç, özellikle kuru cilde sahip kişilerin mutlaka eldiven kullanması gerektiğini söyledi.
Tiroit ve vitamin eksikliği gibi rahatsızlıkların ciltteki kuruluğu arttırdığını belirten Uzm. Dr. Kılıç şöyle konuştu: "Soğuk havalarda deride sık görülen şikâyetlerin başında kuruluk gelir. Deri kuruluğu, donuk görünümlü, pürüzlü, deri yüzeyinin pul pul olduğu kaşıntı ile birlikte oluşan bir durumdur. Derinin esnekliği azalır ve deride çatlaklar oluşması ile sonuçlanabilir. Soğuk hava, düşük nem, rüzgâr kuruluğu artırır. Bu nedenle kış mevsimlerinde kuruluk şikâyeti daha çok görülür. Sık el yıkamak, sık banyo yapmak ile de kuruluk artar. Bu nedenle ellerde kuruluk, çatlama, yanma şikâyetleri daha sık görülebilir. Kışın dudakların dil ile ıslatılması, dudak yeme alışkanlığı bu bölgedeki kuruluk ve çatlamaları şiddetlendirebilir. "
Sağlıklı bir cilt için özellikle dışarıya çıkmadan önce nemlendiricilerin kullanılması gerektiğini belirten Kılıç, soğuk havaya maruz kalmanın azaltılması için soğuk ortamlarda eldiven, kışlık çorap, kışlık ayakkabı kullanılması ve bere ile kulakların kapatılması gerektiğini vurguladı.
Çocuklarda nem kaybına dikkat
Dr. Erhan Kılıç çocukların daha hassas ve taze bir cilde sahip olduklarını ve bu sebeple soğuktan daha çabuk etkilenebileceklerini söyledi. Kılıç: "Özellikle hassas çocuk cildinde soğuk havanın etkisi ile nem kaybı daha fazla olabiliyor. Bu nedenle çocuklarımıza bol bol su içirmeli, evde de ortamın nem dengesini sağlayabilmek adına radyatörlerimizin yanına su bırakmalı ve taze meyve suları ile çocuklarımızın vitamin alarak soğuğa karşı vücut direncini arttırmalıyız " dedi.
Dr. Kılıç özellikle kış aylarında çocukların sebze, meyve, balık ve esansiyel yağları dengeli bir şekilde almaları gerektiğine de dikkat çekti. Ayrıca Dr. Kılıç, çocuklarda vücudun gerekli nem dengesinin sağlanamaması durumunda dermatit, egzama gibi cilt hastalıklarının da ortaya çıkabileceğini vurguladı.
8.1.2014 1 - 13627
|
|