Anne babalar, çocuklarının sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli olarak süt içmesine büyük özen gösteriyor. Ancak kimi aileler, reklam ya da filmlerde keyifle sütünü yudumlayan çocuklardaki isteği kendi çocuğunda göremediği için endişeleniyor.
Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Ömer Berk, süt sevmeyen çocuklara doğru yaklaşım hakkında anne ve babalara önerilerde bulundu.
SÜTÜN İÇİNDEKİ LAKTOZ BAZI ÇOCUKLARA DOKUNABİLİR
Bazı çocuklar anne sütünden kesilirken yerine konan inek sütünü reddedebilir. Bu reddetme çocuğun sütün tadını beğenmemesinden ya da biberondan içmek istememesinden kaynaklanabilir. Hatta çocuk duygusal olarak anne memesine bağlandığı için de süt içmek istemeyebilir. Süt sevmemenin bir diğer nedeni laktoz intoleransı olabilir. Bazı çocuklarda süt içtikten sonra karın ağrısı, kramplar ve gaz şikâyetleri ile birlikte seyreden laktoz intoleransı süt içindeki laktozun iyi sindirilmemesi nedeniyle oluşan bir hastalıktır.
9 YAŞINA KADAR GÜNDE 2 BARDAK SÜT TÜKETİLMELİ
Çocukların günlük almaları gereken kalsiyum miktarı yaşa göre değişir. 1-3 yaş aralığındaki çocukların 500 mg kadar kalsiyum ihtiyacı varken, ergenlikte bu miktar 800-1000 mg'a kadar çıkar. Bu miktarı karşılamak için 2-3 yaşındaki çocukların 2 bardak, 4-8 yaşındaki çocukların 2,5 bardak, 9-18 yaş arasındaki çocukların ise 3 bardak süt içmeleri yeterlidir.
Çocuğunuza sütü sevdirmek için...
•Başlangıçta az miktarda süt vermelisiniz. Bir su bardağı yerine bir çay bardağı süt verilmeli, alıştıkça bu miktar artırılmalıdır.
•Çocuğun kendini özgür hissetmesi önemlidir. "Süt içmek ister misin " yerine (Yüksek olasılıkla hayır cevabı alınır), "Sütünü ballı mı, çilekli mi, muzlu mu istersin? " diye sorulmalı ve ona tercih şansı verilmelidir. Böylelikle çocuk, hem sütünü içecek hem de kendini özgür hissedecektir.
•Süt için özel bir bardak ya da pipet alınabilir. Ayrıca çocukların taklit ederek ve düzenli tekrar ile öğrendikleri unutulmamalıdır. Çocuğa örnek olarak anne baba da düzenli olarak süt içmelidir.
•Yoğurt ya da kefir evde yapabilir, tüm bu işlemlere çocuk dahil edilerek yardım etmesi sağlanabilir.
•Gıdalar süt ile zenginleştirebilir; patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazırlanabilir.
•Çocuk yine de süt içmiyorsa, sütün yerini tutabilecek besin grupları bilinmelidir. Peynir, yoğurt, ayran, kefir ve tereyağı kalsiyum yönünden zengindir. Yeşil yapraklı sebzeler de (brokoli, ıspanak gibi) kalsiyum içerir. Ayrıca bu sebzelerin sağladığı K vitamini kemik yapısını da güçlendirir. Soya ürünleri iyi bir kalsiyum kaynağıdır ancak soya proteinleri GDO'lu olabileceği için güvenilir bir kaynaktan alınması önemlidir.
•Sütün aşırı tüketiminin tek tip beslenmeye yol açıp, çocuğun diğer gıdaları tüketmesini engelleyeceği de unutulmamalıdır.
23.9.2014 - 15401
|