Birçok ülkede faydaları yıllardır bilinen kinoa, kabızlığa iyi gelir, kan şekerini yükseltir, sindirim sistemini düzenler ve kilo vermeye yardım eder.
|
|
|
|
|
|
Kinoa, birçok ülke tarafından kullanılan bir besindir. Kinoa faydaları arasında kabızlığa iyi gelmesi, zayıflatması ve kalp damar hastalıklarını önlemesi sayılabilir. Birçok Avrupa ülkesinde, Amerika'da faydaları yıllardır bilinen ve kullanılan bir besindir.
BESİN DEĞERİ YÜKSEK
Kinoa kendi yemişlerinden elde edilen bir tahıl türüdür. Besin değeri yüksek olan bu tahıl, çok eski yıllardan beri yerli insanlar tarafından Bolivya, Alp Dağları gibi bölgelerde yetiştirilmektedir. Çok sıcak ve çok soğuk havalara dayanıksız bir tahıldır. Bu nedenle yetiştirilme bölgeleri oldukça kısıtlıdır. Arpa ve pirinç gibi pişirilip tüketilebilir.
Glutensiz, yüksek proteinli ve dokuz temel amino asidi içeren bir bitkisel gıda maddesidir.
B vitamini, E vitamini, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum ve çeşitli antioksidan maddeler içerir. Kolesterolü dengelemesi ve kötü kolesterolü düşürmesi kinoa faydaları arasındadır. Bir fincan kinoa 8 gram protein içermesi sebebiyle vejeteryanlar yani et tüketmeyen kişiler için de iyi bir protein kaynağıdır.
KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTİR
Magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineraller ile özellikle kadınlarda demir eksikliği oldukça sık görülen bir durumdur. Kinoa özellikle yüksek oranda magnezyum bulundurur. Bunun sonucunda vücudun magnezyum başta olmak üzere potasyum, çinko ve demir gibi mineral ihtiyacını karşılar.
Magnezyum kan damarlarının rahatlamasına yardım eder ve bunun sonucunda migren rahatlatılabilir. Aynı zamanda magnezyum sayesinde kan şekeri kontrol edilir. Vücuda enerji verir ve sağlıklı kemik ve dişlerin oluşumu desteklenir. Kinoa da iyi bir magnezyum kaynağı olması sayesinde sağlık açısından oldukça önemlidir.
Kalp damar hastalıklarını önlemeye yardım etmesi kinoa faydaları arasındadır.
Sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
Yüksek tansiyona iyi gelir.
Kinoa yüksek oranda demir içerir. Demir sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olmaya yardım eder. Aynı zamanda demir minerali sayesinde hücrelerden kaslara oksijen taşınır.Beyin kandaki oksijenin yaklaşık yüzde 20'sini alır ve beyin fonksiyonlarını destekler. Bu nedenle vücuda demir alınması için kinoa tüketilmelidir.
KİLO VERMEYE YARDIM EDER
Kilo vermenin birçok yolu vardır. Az kalori içeren besinler tüketmek, iştah kapatan yiyecekler yemek yada metabolizmayı hızlandıran besinler tüketmek de bunlardan bazılarıdır. Kinoa kalorisi düşük bir besin değildir. Fakat yüksek oranda protein ve lif içermesi sebebiyle daha az yemek yemeye sebep olur. Kino tüketilerek vücuda yüksek oranda lif alınır, bunun sonucunda kan şekeri düşmesi ve sürekli yemek yeme durumu engellenmiş olur. Ayrıca içeriğinde yüksek protein sayesinde kişiler uzun süre tokluk hissi yaşar.
HASTALIKLARA KARŞI KORUMA SAĞLAR
Kinoa birçok tahılın neredeyse iki katı kadar lif içerir. Lif içeriği sebebiyle en çok bilinen faydası kabızlığa iyi gelmesidir. Sindirim sistemini rahatlatarak kabızlığa fayda sağlar. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve şeker hastalığı riskini azaltarak kalp hastalığına yakalanma riskini de azaltır. Ayrıca yüksek oranda lif içeriği hemoroid riskini de azaltır. Basur rahatsızlığı olanlar kinoa tüketebilir. Kolesterol ve glikoz düzeylerini düşürmesi ile birlikte daha uzun süre tokluk hissi sağlar.
Glütensiz diyet uygulayan yada glütensiz yiyecek yiyen kişiler için ideal bir besindir. Glütensiz diyet uygulayan kişilerin dışında çölyak hastalığı olan kişiler de glüten içermeyen yiyecekler tüketmelidir. Kinoa glüten içermemesi sebebiyle çölyak hastaları için de ideal bir besindir. Yulaf gevreği tüketmeyen kişiler kinoa gevreği tüketebilir.
12.12.2016 - 24664
|
|
|
|