Kahvaltı (8.00 – 09.00)
Karatay kahvaltı tabağı
Az pişmiş 2 adet yumurta
Bir avuç içiniz kadar az tuzlu peynir
Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yerfıstığı içi
Az tuzlu 10-15 adet zeytin
Domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka
Limonlu çay veya süt içilebilir
Öğle yemeği (13.00 – 14.00)
Çömlekte incik haşlama
Siyah turp salatası
Ayran
Çömlekte incik haşlama
Malzemeler
4 adet kuzu incik
4 su bardağı sıcak su
1 adet kereviz
1 adet havuç
2 adet kuru soğan
2-3 adet kuru kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kadar tane karabiber
1 tatlı kaşığı kadar tane yenibahar
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Kristal kaya tuzu, pul biber
Hazırlanışı
Soğanları soyun ve piyazlık doğrayın. Kerevizi temizleyin ve iri küp şeklinde doğrayın. Havucu kazıyın ve iri küp şeklinde doğrayın.
Bir çömleğin içine incikleri koyun, üzerine doğradığınız soğan, kereviz ve havucu koyun. Tane karabiber ve yenibaharı, kuru kırmızıbiberi, sirke ve zeytinyağını ilave edin. En son sıcak suyu dökün ve çömleğin kapağını kapatıp kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin. Ateşten indirmeye yakın tuz ve pul biberi serpin.
Ateşten alınca sıcak olarak servis edin.
Siyah turp salatası
Malzemeler
4 adet siyah turp (orta boy)
1 demet maydanoz
15-20 adet siyah zeytin
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yarım çay bardağı elma sirkesi
Kristal kayatuzu
Hazırlanışı
Turpları yıkayın ve köklü, lekeli kısımlarını alacalı bir şekilde soyup rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Maydanozları yıkayıp ince ince doğrayın ve turpların üzerine ilave edip, geniş bir salata kasesinde harmanlayın.
Zeytinyağı, sirke ve tuzu koyup güzelce karıştırın. Üzerini zeytinlerle süsleyip servis edin.
Akşam yemeği (18.00 – 19.00)
Dana nuar
Yoğurtlu patlıcan salatası
Dana nuar
Malzemeler
1 bütün dana nuar
Sızma zeytinyağı
100 gr tane karabiber
50 gr kekik
Hazırlanışı
Kasaptan bütün bir dana nuar alın.Tane karabiberleri, bir tepsi içinde ya da havanda döverek kırın ve ufalayın, değirmende çekmeyin. Kırılmış biberleri, ufalanmış kekiği ekleyin ve karıştırın.
Nuarı tepsiye yerleştirin ve üzerine zeytinyağı sürün. Daha sonra nuarın her tarafını karabiber ve kek karışımıyla kaplayın. (Elle bastırarak)
200 derecede ısıtılmış fırında 40-60 dakika kadar pişirin. (Nuarın büyüklüğüne göre pişirme süresi ayarlanır)
Nuar suyunu çekip piştikten sonra dilimleyerek, salata ve yoğurtla birlikte servis edin.Yoğurtlu patlıcan salatası
Malzemeler
4 adet orta boy bostan patlıcanı
1 limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Kristal kayatuzu
1 su bardağı süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak havanda ezilmiş
4-5 dal maydanoz ince doğranmış
Hazırlanışı
Patlıcanları bir közlemecin üstüne koyun ve orta ısıdaki ateşte, yanmamasına dikkat ederek, çevirerek közleyin. ( İçleri yumuşayıncaya kadar) Patlıcanlar sıcakken, sapından tutup bir bıçak yardımıyla kabuklarını soyun. Sonrada sap kısmını kesin ve kabuğunu soyduğunuz her patlıcanı bir kasenin içine koyun.
Daha sonra patlıcanların üzerine süzme yoğur, limon suyu, zeytinyağı ve tuz ilave edip, çatalla karıştırarak iyice ezin. Sarımsaklı seviyorsanız, ezilmiş sarımsak ilave edin. Patlıcanlar püre haline gelince servis tabağına alın. Soğuyunca doğranmış maydanozla süsleyip servis edin.
10.10.2012 - 11468
|