Muayenenin rektal yoldan yapılması ise birçok hastayı hekime gitmekten alıkoyuyor. Ancak uzmanlar hemoroidin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu uyarısında bulunuyor.
Hemoroid aslında neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir sorun. İki ayak üstünde hayatını sürdüren insanoğlu, yer çekimi nedeniyle kaçınılmaz olarak bu sorunu yaşıyor. Hemen herkeste var olan hemoroidin patolojik olarak ortaya çıkması için tetikleyici bazı unsurlar gerekiyor ki bunların başında da yaşam tarzımız geliyor. Modern yaşamın getirdiği hareketsiz yaşam, yanlış beslenme hemoroidi davet ediyor.
Buna bağlı olarak hemoroid gelişmiş ülkelerde, gelişmemiş ülkelere oranla daha fazla görülüyor.
Hemoroid rektum adı verilen son barsaktaki toplar damarların anal kanaldaki “varisi” olarak tanımlanıyor. Damarlardaki genişlemeler sonucu oluşan ödem ve şişmelere bağlı olarak ortaya çıkıyor ve bu şişlerin yerine göre iç ya da dış hemoroid adını alıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Suadiye Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Çelenk ilginç bir yaklaşımla, “İki ayak üzerinde duran herkeste günün birinde hemoroid olacak” diyor. Bunun sebebini ise hayvanların tersine, venöz dolaşımın yerçekiminin etkisiyle daima aşağı doğru çekim altında olmasına bağlıyor.
Bu nedenle de hemen herkeste, birinci dereceden dördüncüye kadar farklı derecelerde hemoroid gözleniyor.
Prof. Dr. Çelenk, şikayeti olmayan herhangi bir kişinin muayene edildiğinde en azından birinci dereceden hemoroid tespit edilebileceğini belirterek, “Ancak bunlar genellikle asemptomatik, tedavi gerektirmeyen yani şikayet oluşturmayan, daha çok mesleki sebeplerden dolayı uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.
Ama en önemli sebep ise genetik oluyor. Ailede böyle bir bozukluk varsa, herhangi bir yaşta mutlaka ortaya çıkıyor diyor.
Hemoroid oluşumunda genetik önemli bir faktörü oluşturuyor. Prof. Dr. Tuncay Çelenk’in verdiği bilgiye göre, genetik risk yüzde 20’lere kadar çıkıyor. Hamilelik ise kadınlarda hemoroid açısından tetikleyici bir unsur oluşturuyor.
Bu nedenle her hamile kadında fizyolojik olarak basınçtan dolayı hemoroid görülüyor. Ama hamileliğin bitiminden sonra gerileme olabiliyor.
12.2.2011 - 5145
|