Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr Cevabı:
Yeterli ve dengeli beslenme hamile annenin doğacak bebeği açısından oldukça önem arz etmektedir. Bebeklerin sağlıklı olarak dünyaya gözlerini açmaları ancak hamilelik dönemindeki beslenmeye bağlıdır. Hamilelikte beslenme bebeğin doğum ağırlığı, preeklamsi vb. konularda ilişkili olduğu bilinmektedir. Her ne kadar hamileliği ve bebeğin sağlığını etkileyen diğer faktörler bulunsa da yeterli ve dengeli beslenme bunların başında gelmektedir. Hamilelik insan yaşamının en önemli devrelerinden biridir. Çünkü hamilelikte kadının normal metabolizmasının üzerine anne karnındaki bebeğin büyümesinin de etkilediği bir takım değişiklikler ve gelişmeler vardır.
Hamileliğin ilk 3 ayında kusma, vb. sindirim sistemi bozuklukları görülebilir. Bunun nedeni anneyle anne karnındaki bebek arasındaki uyuşma güçlükleridir. Bu gibi durumlarda anneye azar azar ve sık sık kuru besinler alması önerebilir. Şiddetli ve sürekli kusmalar annenin sağlığını bozabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında doktora danışılıp, tedavi gerekli olabilir. Meydana gelen bu şikâyetler 3. ayın sonuna doğru genellikle azalır.
Hamilelik insan yaşamında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. Bilinen bu gerçek halk arasında annenin iki kişilik yemesi şeklinde ifade edilebilir. Oysa hamilelik döneminde bu yanlış inanışta olduğu gibi, fazla besin almanın az besin almak gibi sağlık açısından zararlı olduğu gösterilmiştir.
Hamilelikte kilo alımı anne zayıfsa 2 - 3 haftada 500 gr’ın altına düşmemelidir. Buna karşılık kilosu normalin üzerinde olan hanımlarda haftalık artış 300 gr. olmamalıdır. Bütün bu bilgilerin ışığı altında kilo artışı toplam hamilelik dönemi boyunca 10 - 12 kg. olmalıdır. Bu kilo artışı sonucunda 3000 - 3400 gr. bebek dünyaya gelir.
Bayanların çalışma hayatının eğitimi üniversiteye kayarak uzaması nedeni ile ilk bebeğe sahip olma yaşı uzamaktadır. Bu gibi durumlarda kadınların sağlık durumları değerlendirilip, günlük ek enerji miktarları günlük ek enerji ilave edilmelidir. Bu enerji miktarları günlük 150 - 200 kcal. civarında ek olmalıdır.
Bunun yanı sıra erken dönemde yani adölesan dönemde yaşanan hamileliklerde annenin kendi büyümesi, bebeğin gereksinmeleri için ek 300 kcal. enerjiye ihtiyaç vardır. Hamilelik süresince alınan fazla kilolar doğum esnasında zorluklara, doğum tarihinde gecikme vb. neden olmaktadır. Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir.
Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.