10 yıllık Özefagus kanamsı, HCV ve ameliyat olan hastayım. Yeni kan sonuçlarım şöyle; Glukoz: 94, Bun: 8, Kreatinin: 0,64, Ast: 29, Alt: 18, Ck: 97, Bilirubin Total: 0,31, Bilirubin Direkt: 0,14, Bilirubin İndirekt: 0,17, Potasyum: 4,4, Cl: 109, Kalsiyum: 9,7, Wbc: 8,1, Neu: 2,68, Neu: 33,1, Lym: 4,1, Lym: 50,6, Mono: 0,803, Mono: 9,92, Eos: 0,306, Eos: 3,78, Baso: 0,208, Baso: 2,57, Rbc: 4,1, Hgb: 9,86, Hct: 27,7, Mcv: 67,7, Mch: 24,1, Mchc: 35,6, Pdw: 15,5, Rdw: 19,7, Plt: 512. Endoskopi sonucum ise şöyle; Özofagus Transeksiyonlu hasta, Anastomoz hattında Ülserler izlendi. Kardiaözofagus Transeksiyonlu hasta Anastomoz hattında Ülserler izlendi. Fundus normal, Korpus normal, Angulus normal, Antrum normal, Bulbus normal, ikinci kısım normal.
Uzm.Dr. Orhan Coşkun Cevabı:
Sizin tetkiklerinize göre kansızlığınız mevcut. MCV'nin düşük olması Mikrositer Anemi dediğimiz, demir eksikliğine bağlı, Talasemi taşıyıcılığı, kurşun zehirlenmesi gibi birçok nedenden olabilir. En sık nedeni Demir Eksikliği Anemisidir ve muhtemelen Anastomoz hattındaki Ülserden kanıyor olabilir ya da adet görüyorsanız (yaşınızı bilmiyorum), o nedenle olabilir. Tam olarak nedenin anlaşılması için; Demir, Total Demir Bağlama Kapasitesi ve Ferritin değerlerine de bakılması gerekir.
Demir kan yapımında ve vücutta kullanılan birçok enzimin yapısında kullanılan bir elementtir. Ferritin, demir depolarını gösteren bir testtir ve demir eksikliğinde düzeyi düşer. Demir eksikliğinde önce Ferritin düşer, daha sonra kansızlık gelişir. Tedavideyse; önce kansızlık düzelir, sonra demir depoları dolar yani Ferritin yükselir. Demir eksikliği alım eksikliği, emilim problemleri veya kaybına bağlı (adet kanamaları, mide ülseri kanaması, idrar yollarından kanama, barsak tümörlerinin gizli kanaması, hemoroid kanaması gibi) olarak görülür. Demir Eksikliği Anemisi çocuklarda sıklıkla alım eksikliği ve genç bayanlarda mens kanamalarına bağlıdır. Erişkin erkeklerde ve menopoz dönemindeki kadınlarda Demir Eksikliği Anemisi saptanması durumunda, eksikliğin araştırılması (endoskopi, kolonoskopi gibi tetkikleri ile) gerekir.
Sizin de bu eksiklik nedeninin araştırılması ve önce nedenin düzeltilmesi, sonrasında da tedavi yapılması uygun olur. Demir Eksikliğine bağlı kansızlıkta; halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, konsantrasyon bozukluğu, hiçbir şey yapmama isteği, üşüme gibi şikayetler görülebilir. Tedavide kansızlığın derecesine göre eğer çok düşükse parenteral (damardan tedavi) tedavi ile başlanıp daha sonra ağızdan hapa geçilerek en az 6 ay süreyle ilaç kullanmanız gereklidir.
Demir ilaçları kullanılırken, mide yan etkileri görülebilmektedir (şişkinlik, bulantı vs). İlacın yemeklerden 2 saat önce veya 2 saat sonra alınması bağırsakta emilimini artırır. Ayrıca süt, çay, kahve vs. ile alınması demir emilimini azaltır. Mevcut ülseriniz için takip olduğunuz poliklinikten tedavi başlandığını düşünüyorum.
Geçmiş olsun.
Bu cevap sizi memnun etti mi?
|
|