Sizce aşağıdakilerden hangisi daha kalorili olabilir? Sezar soslu salata mı? Cevizli kabak tatlısı mı? Başka bir örnek daha düşünmenizi istiyorum; İçinde mayonez, haşlama patates, kızartılmış ekmek parçaları, yağlı peynir ve yumurta bulunan şefin salatası mı, yoksa 1 hamburger mi daha kalorili
Salata bar iyi bir seçim ama soslara ve hangi salatayı seçtiğiniz daha önemli. Salata barın en güzel yanı doyurucu, lif açısından zengin, geniş bir yelpazede seçeneği size sunması ama yağ, şeker ve tuz dolu seçeneklerden vazgeçmeniz gerekiyor.
Brokoli, kabak, patlıcan veya karnabahar gibi bazı sebzeler konusunda dikkatli olmalısınız. Izgara veya haşlama gibi tahmin etmenize rağmen eğer çok parlak görünüyorlarsa muhtemelen yağla doludurlar. Zeytinyağı yememenizi tavsiye etmiyorum tabii ki yiyebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmak ve farkında olmadan yüzlerce istenmeyen kalori eklemek riskiniz var.
Dikkatli olunması gereken diğer malzemeler arasında kuru yemişler, yağlı tohumlar ve avokado var. Bu besinler besleyici ve “iyi yağ” sayılsa da kalori açısından da oldukça yoğunlar.
Örneğin avokado kesinlikle sizin için iyi (kalp açısından sağlıklı tekli doymamış yağ asitleri, potasyum ve folat açısından iyi bir kaynaklar), ancak bir orta boy avokadonun dörtte birinde 70 kalori kadar var. Eğer avokadonun tadına varmak istiyorsanız salataya yağlı bir sos eklemekten vazgeçin ve onun yerinde salatanızı hardal sos, acılı bir sos veya lezzetli bir sirke ile tatlandırın. Salata üzerine ay çekirdeği, ceviz vb eklerken dikkat edin.
Geleneksel salata soslarına lezzetli alternatifler bulmak aslında salatanızı kilo dostu bir hale getirmenin en kolay yollarından biri. Bir çok kişi “süper sağlıklı salatasını” aşırı sos koyarak bir 700 - 800 kalori içerir hale getirebiliyor.
Salatanızın sosunun çok hafif olması sadece kalori açısından önemli değil, salatadaki sebze ve meyvelerin tadını almak içinde sosu az kullanmakta fayda var.
Aşırı sostan kaçınmak için sosu küçük bir kase içerisinde yanınıza alıp her bir lokmayı yemeden önce çatalınızla bu sosa batırabilirsiniz veya eğer sirke ve yağ şişeleri varsa bol bol sirke ve sadece bir parça yağ kullanın.
Dilara Koçak
17.12.2010 - 3743
|