Uyuma pozisyonu yüz yaşlanmasını, yaşlanmanın anatomik değişikliklerini hızlandırıp, kırışıklıkları daha erken ve hızlı ortaya çıkarıyor.
|
|
|
|
|
|
Gençliği muhafaza etmek ve bunu uzun süre devam ettirmek için yeterli ve uygun pozisyonda alınmış uyku cilt bakımının ABC'si olarak nitelendirdiğimiz cildi nemlendirme, temizlik ve güneş ışınlarından korumak sadece güzellik için değil, tüm vücut sağlığımız üzerinde pozitif etkileri var.
Sağlığın ve güzelliğin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Estetik, Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erdem Aksoy, uyuma pozisyonumuzun yüz yaşlanması üzerinde önemli etkileri olduğunu vurguladı.
Çizgilerden sorumlu
"Deneyimlerimiz özellikle sert yastıkta yatmanın, uyku sırasında yoğun olarak yüzü koyun pozisyonu-nun kullanılmasının yaşlanmayı hızlandırıcı etkileri olduğunu gösteriyor " diyen Op. Dr. Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çoğu insan uykuda nasıl yatttığına pek dikkat etmiyor. Özellikle bir tarafa daha fazla yatmak yıllar içerisinde o tarafta yaşlanma etkilerinin daha yoğun olarak ortaya çıkmasına neden oluyor.
Bir insanın yüz dahil tüm vücudunda tam bir simetrinin olmayacağı kesin, ancak yatıştaki bu dengesizlik bu asimetriyi daha da bariz bir duruma getirebiliyor.
Yine bazı insanlarda, yüz üstü yatış alışkanlığına bağlı olarak uyku çizgileri olarak adlandırabileceği-miz ek kırışıklıkların da ortaya çıkabildiğini unutmamak lazım. Erken yaşlarda önlem almanın tüm bun-lardan korunmak için en önemli adım olduğu çok açık. "
Cildin en etkili, en ucuz nemlendiricisi
"Yaşlanmada etkili olan her şeyi kontrol edebilmemiz mümkün değil tabii ki. Genetik faktörler, çevresel faktörler gibi kontrol edemeyeceğimiz birçok etken mevcut.
Ancak basitçe uygulayabileceğimiz şeyler de mevcut " diyen Op. Dr. Aksoy şu bilgileri paylaştı: "Cildin sürekli nemli ve temiz tutulması gerekiyor. Nem derken yoğun bir şekilde nemlendirici kozmetikleri kullanmak akla gelmemeli. İnsan vücudunun tamamı gibi cilt de endojen olarak suya ihtiyaç duyar yani içtiğimiz suya.
Cildin nemlenmesinin neredeyse yüzde 90'ı endojen olarak, içtiğimiz su sayesinde gerçekleşir.Bunu sağlamıyorsak dışarıdan ne kadar nemlendirici uygularsak uygulayalım cildimizi belki sadece görünümde nemli tutabiliriz, gerçekte kuru kalmış olur.
Dolayısıyla sadece güzellik için değil, sağlık için günde 8-10 bardak su içilmeli.Çoğumuzun yaptığı bir hata bu miktarı hesaplarken içilen çay ve kahvenin de katılmasıdır. Çay kahve su attırıcı etkilidir ve sıvı kaybına neden olur. "
Nasıl uyumalı?
Uyku sırasında yüzünüze gelecek basınç ne kadar az olursa o kadar iyi. Ancak boyun ve omurga sağlığı açısından çok yumuşak yastıkların zararlı olacağı unutulmamalı. Uyku sırasında uygun omurga pozisyonunu sağlayacak şekilde, yumuşak bir yastık seçilmelidir.
Uyku sırasında pozisyonunu kontrol etmek mümkün olmayabilir ama en azından uykuya geçişte sır-tüstü pozisyonu seçerseniz zaman içerisinde bu bir alışkanlık haline gelebilir ve yüz yaşlanmasından kurtulabilirsiniz.
Cildin temizliği en önemli faktör
Cildin temizliği, nemli olması kadar önemlidir " diyen Op. Dr. Aksoy, bol parfümlü, renkli, pH değeri belirsiz sabunlardan ziyade, saf beyaz sabun ya da profesyonel temizleyicilerin, yüz temizliği için daha uygun olduğunu söyledi.
11.9.2015 - 18755
|
|