Vücudunuzdaki Benler Kanser Habercisi Olabilir!

Güneşin olumsuz etkisinin yıllara bağlı olarak artması benlerin düzenli olarak kontrol edilmesi zorunluluğunu da birlikte getiriyor.

Vücudunuzdaki Benler Kanser Habercisi Olabilir!

Güzelliğin simgelerinden sayılan, birçok şairin üzerine şiirler yazdığı benler, günümüzde artık günümüzde artık sevimsiz bir konuyla yani kanserle birlikte anılıyor.Diyelim ki dudağınızın üstünde, burnunuzun kenarında simsiyah bir ben var.


Eşiniz ve arkadaşlarınız size çok yakıştırıyor.Ancak deri kanseri açısından siyah renkli benlerin daha riskli olduğunu unutmamamız grekiyor.renginin yanı sıra benlerdeki renk, şekil değişiklikleri, büyüme ve kanama olup olmadığının da iyi araştırılması gerekiyor.


Deri kanserleri genel olarak melanom ve melanom dışı deri kanserleri olarak sınıflandırılıyor.Melanom en tehlikeli kanser türlerinden biri. Ancak Acıbadem Sağlık Grubu onkoloji uzmanı Prof. Dr. Haluk Onat, en sık görülen deri kanserlerinin melanom dışı olanlar olduğunu belirterek, " Bunlarda bazal hücreli kanser ve yassı hücreli kanser diye ayırılır.Bir istatistik vermek gerekirse ABD'de her beş kişiden birihayatı boyunca deri kanseri olacaktır ve bu deri kanserinin yüzde 97 si melanom dışı deri kanseridir.ABD'de görülen kanserlerin yarısı deri kanseridir.Bu kanserler genellikle kötü kanserler değildir, tedavileri çok kolaydır.Bu tip deri kanserleri ölümcül değildir. " diyor.


Cilt kanserinin en önemli özelliği genellikle derinin güneş gören kısımlarında oluşmaları. YÜzde, boyunda, baş deriside, ellerde görülen cilt kanserlerinden güneş koruyucuları kullanarak, şapka giyerek konulması mümkün.Deri kanserlerinin tanısıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Haluk Onat, şu uyarılarda bulunuyor.


"Deride deriden kabarık, girintili çıkıntılı, şekilsiz bir lezyon görülürse veya önceden mevcut bir deri lezyonu şekil değiştirirse kanserden şüphe edilmeli.Tanı biyopsi ile konur veya o lezyon olduğu gibi çıkarılır.Bu kanserlerin tanısı cerrahidir, tümör tamamen çıkartılmalı ve patolojiye gönderilmelidir.


Cerrahi tedavinin alternatifi radyoterapidir.Ancak cerrahi tercih edilmelidir, cerrahi müdahale ile iz kalabilecek ise, cerrahi zorluğu varsa ve hasta yaşlı ise radyoterapi tercih edilebilir.Bazal hücreli kanser daha iyi seyirlidir ve bu tedaviler ile tamamen iyileşebilir.Yassı hücreli kanser biraz daha önemlidir, lenf bezlerine yayılabilir onun için iyice kontrol edilmelidir, gerekirse lenf bezlerine de müdahale edilmesi gerekebilir. "


Düzenli kontroller sırasında eğer melanomdan şüphe o benin muhakkak çıkarılması ve patolojik olarak incelenmesi yoluna gidiliyor.Erken dönemde yakalanan melanom ameliyatla tedavi edilebiliyor.Bu yüzden erken tanı son derece önemli.Bir kez melanon saptanan kişide başka melanomların olma riskinin de yüksek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. HAluk Onat, tedaviyle ilgili şu bilgiyi veriyor.


Bu yüzden kişinin kontrolde olması gerekir. Ameliyat edilen melanomlu hastaların bazılarında hastalığın vücuduna yayılabilme riski saptanırsa ilave tedavi gerekebilir.Bu tedavi yine cerrahi olarak bölgesel lenf bezlerinin çıkarılması ve bu lenf bezlerinde tutulum varsa deri altına yapılan interferon tedavisidir.Bu her hasta için gerekli değildir. sadece söz edilen riskli durumlar mevcut ise yapılır.Vücuda yayılmış melanomda tedavi zordur.


Tedavide kemoterapi kullanılabilir.Ancak kemoterapiye iyi cevap vermeyebilir.Bazı durumlarda cerrahi de kullanılabilir. Bazı durumlarda cerrahide kullanılabilir.Erken yakalanan melanomda şifa yüzde 90 civarındayken, ileri hastalıkta bu oran yüzde 5 civarındadır, onun için erken tanı ve tedavi bu hastalıkta çok önemlidir.

18.1.2011 - 4331



İlgili Diğer Yazılar
Güneşin zararlı etkilerine karşı önleminizi alın
Güneşin zararlı etkilerine karşı önleminizi alın
Kozmetik Ürünlerin Vücudumuza Ne Yaptığının Farkında Mısınız ?
Kozmetik Ürünlerin Vücudumuza Ne Yaptığının Farkında Mısınız ?
Dövme Kansere Yol Açabilir
Dövme Kansere Yol Açabilir
Pürüzsüz Bir Cilt İçin 10 Öneri
Pürüzsüz Bir Cilt İçin 10 Öneri
Çay Atıkları Kozmetik Sanayisinde Kullanılacak
Çay Atıkları Kozmetik Sanayisinde Kullanılacak
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]