Tüp Bebek Tedavisinde Doğru Bilinen 10 Yanlış

Tüp bebek tedavisi diğer yardımcı üreme yöntemleri arasında en yüksek başarı şansına sahip yöntemdir.

Tüp Bebek Tedavisinde Doğru Bilinen 10 Yanlış

Tüp bebek zor ve ağrılı bir tedavidir

 

Tüp bebek tedavisi zor ya da ağrılı bir tedavi değildir. Gelişen tıbbi imkanlar sayesinde hasta dostu bir tedavi olan tüp bebek tedavisinde yapılan iğne sayıları azalmış, ilaç kullanım süresi yalnızca 15 güne inmiştir. Günümüzde daha az ilaç kullanılarak uygulanan doğal tüp bebek tedavileri dahi oldukça başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.  Günümüzde tüp bebek tedavisi başından sonuna kadar yaklaşık olarak bir ay süren ve hastanın günlük yaşantısını sekteye uğratmayan bir tedavi haline gelmiştir.

 

Embriyo transferi sonrası uzun süre yatmak gerekir

 

Tüp bebek tedavisinde yapılan embriyo transferi sonrası hastanın kendini yatağa mahkum etmesi doğru değildir. Bu şekilde anne adayı strese girebilir. Stres ise tüp bebek başarısını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bu sebeple de embriyo transferinden sonra anne adayı günlük işlerine dönmeli ve stresten uzak kalmalıdır. Transferden sonra birkaç saat istirahat yaptıktan sonra gündelik işlerine dönmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Şayet kanama gibi riskli bir durumunuz yok ise kendinizi yatağa hapsetmeniz gerekmez.

 

Her yaşta tüp bebek yapılabilir

 

Kadınların yaşı ilerledikçe çocuk sahibi olma yetileri azalmaktadır. 35 yaşından sonra tüp bebek tedavisi ile dahi çocuk sahibi olma şansı düşer. 30 yaş altı hastalarında başarı şansı % 60’a kadar çıkmaktadır. Ancak kadın 40 yaşında olduğunda çocuk sahibi olma şansı %15’e kadar düşer. 44 yaşından sonra ise çocuk sahibi olma şansı oldukça düşüktür. Bu sebeple de her yaşta tüp bebek tedavisi yapılmamaktadır.

 

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı ikinci denemede daha yüksektir.

 

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı anne adayının yaşı ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Annenin yaşı çok ileri değil ise ve yumurtalık rezervleri çocuk sahibi olmasına elverişli ise çocuk sahibi olma şansı mevcuttur. İlk üç denemede başarı şansı aynı olmaktadır.

 

Kısırlık hiçbir şekilde çözümü olan bir sorun değildir.

 

Kısırlık sorunu, ülkemizde oldukça önyargı ile yaklaşılan bir sorundur. Bu durum geçmiş zamanlarda daha yaygın olmakla beraber, günümüzde bu yargı yıkılmaya başlamıştır. Kısırlık da herhangi bir hastalık gibi tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Kısırlık sorunlarının yaklaşık olarak %80’i çözülebilmektedir. Bu da tüp bebek sayesi ile gerçekleşmektedir. 

 

Yumurta toplama aşaması anne adayının erken menopoza girmesine sebep olur

 

Tüp bebek tedavisinde olgunlaşan yumurtalar toplanmaktadır. Yumurtaların tedavi yapılarak toplanması da erken menopoza kesinlikle sebep olmamaktadır. Bundan dolayı da hastaların bu konuda endişe etmelerine gerek yoktur. Yumurta toplanması yumurtalıklara herhangi bir şekilde zarar vermez. Yumurta sayısının azalmasına yol açabilecek herhangi bir işlem yapılmaz.

 

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı % 100’dür

 

Yardımcı üreme yöntemlerinin hiçbiri yüzde yüz başarı garantisi veremez. Ancak tüp bebek tedavisi diğer yardımcı üreme yöntemleri arasında en yüksek başarı şansına sahip yöntemdir. Tüp bebek tedavisinin başarı oranı her hastaya göre değişmekle beraber yaklaşık olarak %60’tır.

 

Tedavide kullanılan ilaçlar kansere yol açar

 

Bu konuyla ilgili yapılan birçok bilimsel araştırma bu ilaçların kansere yol açtığını kanıtlamamıştır. Kullanılan ilaçlar kansere sebep olmamaktadır Ancak aile öyküsünde meme kanseri, rahim kanseri olan kişilerin düzenli olarak kontrol yaptırması önemlidir.

 

Tüp bebek tedavisinde mutlaka çoğul gebelik olur

 

Tüp bebek tedavisi çoğul gebelik riskini arttırmaktadır. Ancak bunun sebebi transfer edilen embriyo sayısı ile ilgidir. Çoğul gebelik riskini önlemek için ülkemizde yasal düzenlemeler yapılmıştır.  Buna göre yaşı 35’ten küçük olan kadınların ilk iki denemesinde yalnızca tek embriyo transferine izin vardır. İkinci denemeden sonra ise 2 embroy transferi yapılabilir. 35 yaş ve üzerinde tüm uygulamalarda en fazla iki embriyo transfer edilebilir. Bu sayede de çoğul gebelik riski önlenmiştir.

 

Tüp bebek tedavisinde başkalarının spermi ya da yumurtası karışabilir

 

Güvenilir tüp bebek merkezlerinde bu gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Yapılan plan ve programlama tamamen güvenlik ve gizlilik üzerine kuruludur. Bundan dolayı da kimlik kontrolleri oldukça sıkı tutulmaktadır.Embriyoloji laboratuvarları yüksek güvenlik sistemlerine sahip bölgelerdir.

11.9.2015 - 18747

Prof.Dr. Bülent Tıraş


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Kursiyerlere izsiz ameliyatı anlattılar
Kursiyerlere izsiz ameliyatı anlattılar
"Tüp bebek dışı tedavilerle zaman kaybı yaşamayın"
"Tüp bebek dışı tedavilerle zaman kaybı yaşamayın"
12 yıllık çocuk özlemi 3
12 yıllık çocuk özlemi 3'lü tedaviyle son buldu
"Salgın sebebiyle tarama testinizi ihmal etmeyin"
"Salgın sebebiyle tarama testinizi ihmal etmeyin"
Yumurta dondurma nedir ?
Yumurta dondurma nedir ?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Kanser
Kanser
Sağlık Video Akciğer Kanseri
Akciğer Kanseri
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]