Türkiye’deki sedef hastalarının yaşam kalitesini ölçmeyi amaçlayan, Türkiye’yle birlikte 17 ülkede gerçekleştirilen ve 11 binin üzerinde kişinin katıldığı araştırma sonuçlandı. Her ülkede, katılımcılar tarafından isim vermeden doldurulan anket verileriyle diğer ülkelerin verileri toplanarak, sedef hastalığının şiddetiyle ilgili, hem ülke bazında hem de uluslararası düzeyde bilgi sağlanması amaçlanıyor.
Çalışmanın sonuçları, sedef hastalığının yaşamı ne kadar güçleştirdiğini ve yaşam kalitesini ne kadar düşürdüğünü ortaya koyuyor.
Ülkemizde, Ulusal Psoriyazis Destek ve Dayanışma Derneği’nin desteklediği anket çalışmasının sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 50’si cildinin görünümünden dolayı ciddi anlamda rahatsızlık ve utanma duygusu içinde.
Katılımcılarını yaklaşık yüzde 20’si sedef hastalığının karşı cinsle ikili ilişki kurmalarına engel oluşturduğuna dikkat çekerken, yüzde 22’lik bir kesim, hastalıkları sebebiyle iş yerindeki çalışma arkadaşlarından farklı muamele gördüklerini söylüyorlar.
Yüzde 44’lük bir kesim ise, hastalığın cinsel yaşamlarında sorun yarattığı konusunda hemfikirler. Bu durum hastalığın özel yaşantıyı ciddi oranda etkilediğini ortaya koyuyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 15’i hastalıkları sebebiyle iş yerinden en az 10 gün izin almak zorunda kaldıklarını belirtirken, yüzde 74’ü sedef hastalığı belirtilerinin iş yerindeki davranışlarını etkilediğini düşünüyor.
Yüzde 75’lik bir kesim sedef hastalığının yaşamdan zevk almalarını engellediğine dikkat çekerken, yüzde 63’lük bir kesim ise sedef hastası olmalarının kendilerinde özgüven sorunu yarattığını belirtiyor.
Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişse de, sedef hastalığı bulunan kişilerin yaklaşık dörtte birinde hastalık orta ya da ileri derecede seyrediyor.
Sedef hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda, cilt belirtilerine, ilerleyici eklem hasarına yol açan psoriatik artrit eşlik ediyor.
Sedef hastalığı, toplumsal izolasyona neden olabilen bir hastalık; hastalarda, kendine güvende azalma ya da depresyon görülebilir. Ayrıca, yeni çalışmalar, ileri düzeyde sedef hastalığının, metabolik hastalıklar, obezite, kardiyovasküler hastalıklar gibi ciddi hastalıklarla bağlantılı olabileceğini ortaya koyuyor.
26.8.2010 - 2011
|