Genel olarak bakılırsa her 10 kadın da ortaya çıkan miyom vakalarının 5 tanesinin birin de cerrahi girişim gerekecek miyom görülmektedir. Diğer 4 hasta da ise mevcut olan miyomlar düzenli olarak kontrol altın da tutularak takip edilmektedir.
|
|
|
|
|
|
Laparaskopik miyom ameliyatı nedir?
Genellikle miyomlar kadınlar da sıklıkla karşılaşılan ve iyi huylu tümörler olarak kabul edilmektedir. Çoğunlukla rahim miyomları rahim kasların da ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yerleşim bölgelerine, boyutlarına ve sayısına göre değişmektedir. Miyomlar çoğunlukla şikâyetleri yönün de ameliyat edilip edilmeyeceğine karar verilmektedir. Genel olarak bakılırsa her 10 kadın da ortaya çıkan miyom vakalarının 5 tanesinin birin de cerrahi girişim gerekecek miyom görülmektedir. Diğer 4 hasta da ise mevcut olan miyomlar düzenli olarak kontrol altın da tutularak takip edilmektedir.
Özellikle hangi tür miyomlar ameliyat edilmelidir?
- Eğer mevcut olan miyom 5'cm üzerin de ise,
- Yerleşim yeri olarak rahim zarının yakının da bir bölgede mevcut olarak aşırı kanamalara neden oluyor ise,
- Miyom hem rektuma hem de mesaneye bası yapıyor ise aynı zaman da kabızlık ve idrar şikâyetlerine yol açıyor ise,
- Hastanın rahim anatomisini bozması ya da miyom küçük olmasına rağmen eğer rahim zarının beslenmesini engelleyerek gebelik oluşumunu engelliyor ya da kısırlığa sebep oluyorsa,
- Hatta düşüklere ve gebeliklerin sonlanmasına neden oluyor ise,
- Düzenli yapılan takipler sonrasın da hızlı olarak büyüme gösteriyor ise hatta ağrılara neden oluyor ise mutlaka ameliyat kararı verilmelidir.
Çoğunlukla ameliyat kararı alınan hastalar da ise yöntemler önerilmektedir. Klasik olarak açık ameliyat ya da konvansiyonel laparatomi ve kapalı ameliyat olarak bilinen laparaskopik yöntem seçenekleri sunulmaktadır. Çoğunlukla miyomektomi ameliyatın da kullanılan laparaskopi sayesin de kesi olmadan ve büyük dikişler açılmadan, daha az ağrı ile beraber daha kısa sürede iyileşme dönemi avantajı sunmaktadır. Genellikle miyom ameliyatların da laparaskopik cerrahi ile çıkarılması durumuna karşın hemen her hastane de laparaskopik miyomektomi ameliyatının tecrübe ve bilgi birikimi ayrıca teknolojik olarak donanımdan dolayı az klinikte mevcut olmaktadır. Bunun için miyomektomi olacak hastanın mutlaka ameliyat öncesin de laparaskopik cerrahi olmak istediği konusun da görüşmelidir. Özellikle sağlamış olduğu avantajları sayesin de tercih edilmesi gereken en ideal yöntemlaparaskopik miyomektomi ameliyatıdır.
Laparaskopik miyomektomi ameliyatının riskleri nelerdir?
Genellikle laparaskopik miyom ameliyatı diğer açık ameliyat yöntemlerine göre yapılan miyom ameliyatlarına oranla fazla bir risk taşımamaktadır. Genellikle ameliyat esnasın da meydana gelen kanama ve ameliyat sonrasın da yaşanacak muhtemel olan riskler her iki ameliyat tekniğinde de birbirine benzeyen riskler taşımaktadır.
Laparaskopik miyomektomi ameliyatının avantajları nelerdir?
Özellikle laparaskopi miyomektomi ameliyatının diğer açık ameliyata göre çok daha avantajlı olmasının en önemli nedeni ile ilk plan da tutulmasıdır.
Kısaca laparaskopik miyomektomi ameliyatının avantajları şunlardır?
- Laparaskopi yöntemi ile yapılan miyomektomi ameliyatların da çok daha küçük kesiler açılması ve en önemli avantajı da çok fazla büyük kesinin olmamasıdır,
- Miyomektomi ameliyatı olan kişinin hastanede yatış süresinin diğer açık ameliyata göre daha kısa süre olması,
- Açık ameliyata oranla laparaskopi yöntemin de meydana gelebilecek kanama, enfeksiyon ve fıtık riskinin daha az olması,
- Ortaya çıkacak karın içi yapışıklılığın çok daha az yaşanması riski,
- Kısa sürede iyileşme ve daha az ağrının olması,
19.2.2014 - 13793
|
Prof.Dr. Bülent Tıraş |