Kürtaj olan kadınların büyük bir kısmı ''gelecekte hamile kalabilecek miyim?'' endişesi taşımaktdır. Gebe kalmak oldukça komplike bir mekanizmadır. Aşırı kilolu olmak, adetlerin düzensiz yaşanması, aşırı uzun adet kanamaları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ya da metabolik veya sistemik hastalıklar gebe kalma sürecinde çeşitli engeller teşkil edebilmektedir.
Şayet kısırlık gibi sorunlar söz konusu ise yaş ilerlemeden teşhis ve tedavi edilmesi çocuk sahibi olmak açısından önemlidir. Bu sebeple düzenli olarak jinekolojik kontrollere gitmek gerekmektedir. Hormonal düzensizler söz konusu ise medikal tedavi ile düzeltilmesi, jinekolojik sorunlar mevcut ise cerrahi yöntemlerle tedavi sağlanması önem teşkil etmektedir.
Kürtajdan sonra ne kadar süreyle gebe kalamazsam doktora başvurmalıyım?
Şayet ilk kürtajınız ise ve güvenilir merkezlerde, güvenilir doktorların kontrolünde olmuşsanız, düzenli kontrollerinizde herhangi bir sorun söz konusu değil ise gebe kalmaya karar verdiğiniz süreden itibaren 12 ay içinde gebe kalmanız beklenir. Sağlıklı bir çiftin her ay için gebe kalma şansı %25'tir. Bu süreçte korunmasız ve düzenli cinsel ilişkide bulunmak gereklidir. Bu oran göz önünde tutulduğunda ise bir çiftin 9-12 ay içerisine gebe kalması beklenmektedir. Ancak kadının yaşı 35'ten fazla ise bekleme süresi 6 ay olmalı, şayet bu süre içinde gebelik sağlanamaz ise zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Psikolojik sebepler gebe kalmayı engeller mi?
Ciddi oranlarda stres altında kalmak gebe kalmayı engelleyen sebeplerden biridir. Stres, gebe kalma üzerindeki olumsuz etkileri kanıtlanmış bir faktördür. Yaşanan şiddetli stres, yumurtlama fonksiyonlarında bozulmaya yol açabilmekedir. Bu sebeple ''acaba kısır mıyım?'' şeklinde düşüncelere kendini çok kaptırmak ve strese girmek, gerçekten çocuk sahibi olma yolundaki önemli engellerden biridir. Bunların dışında depresyon ya da farklı psikolojik sorunlar yaşayan hastalar da çocuk sahibi olmakta güçlük çekebilir. Depresyon için kullanılan ilaçların büyük bir kısmı, cinsel uyarım bozukluklarına yol açarak kişiyi cinsellikten soğutabilir.
Düşük öyküsü olan kadınlar gebe kalabilir mi?
Daha önceki gebeliği düşükle sonuçlanmış kadınların şayet herhangi bir jinekolojik sorunu mevcut değil ise, gebe kalma şansı diğer kadınlar kadardır. Ancak gebe kalmadan önce ayrıntılı bir jinekolojik muayene yapılması v gebeliğin yakından takip edilmesi şarttır.
Tekrarlayan düşük yapmış olan kişiler gebeliklerinde neye dikkat etmelidir?
Düşük yapma sayısı 3'ten fazla olan kadınlar, tekrarlayan düşük yapma sorunu ile karşı karşıya olmaktadır. Bu hastaların gebeliklerinde oldukça sıkı bir takip ve kontrol gerekmektedir. Bu kadınlarda ilk olarak tekrarlayan düşüklere yol açan faktörün ne olduğunun saptanması gerekir. Aksi halde yeni gebeliğin de düşükle sonuçlanma riski mevcut olacaktır.
Kürtaj olan kişiler yeniden gebe kalabilir mi?
Kürtaj, kısırlığa yol açan bir faktör değildir. Sağlıklı bir şekilde ve güvenilir yerlerde uygulanan kürtaj, doğurganlık yetilerine herhangi bir hasar vermez. Ancak sıklıkla kürtaj olmak, çeşitli hasarla yol açabilir ve gebe kalamamaya sebep olabilir. Mecbur olunmadıkça kürtaj olunmamalı, kürtaj olmamak için de cinsel ilişkide gerekli doğum kontrol yöntemleri kullanılmalıdır.
24.8.2015 - 18596
|