Kol ve Bacaklardaki Şişmelere Dikkat!

Lenfödem tedavisinde kompleks boşaltıcı fizyoterapi ve manuel lenf drenajı lenfödem tedavisi kompleks boşaltıcı fizyoterapi Ödem; özellikle Lenfödem tedavisinde kullanılan önemli bir tedavi yöntemi...

Kol ve Bacaklardaki Şişmelere Dikkat!

LENFÖDEM: Lenfödem lenfatik sistemin obstruksiyonu ve disfonksiyonu sonucunda, interstisiyel boşluklarda aşırı miktarda sıvı birikimi ile karakterize bir hastalıktır.

İki Şekilde Gelişim Göstermektedir.

1. Primer

LENFÖDEM ;primer lenfödem de kişi lenf sistemi yetersiz olarak doğar ancak hiç belirti vermeden uzun süre kişi hayatını ödemsiz olarak devam ettirebiilir.Örnegin her hangi bir travma sonrasi kişide lenf ödem gelişebilir.

2. Sekonder Lenfödem

Lenfödemin en sık rastlanan tipi herhangi bir operasyon sonucu örnegin meme cerrahisi sonrasında lenf nodullerinin alınmasına baglı gelişen lenf ödem Komplex boşaltcı fizyoterapi iki fazdan oluşur;


Boşaltım Fazı: Bu faz dört evreden oluşur ve boşaltım fazı bittikten sonra uygulanır haftada bir - iki defa manuel lenf drenajı - cilt bakımı - egzersiz - kompresyon çorabı manuel lenf drenajı: MLD özel eğitim isteyen tekniktir.

Amacı ödemli bölgeden lenf sıvısını alıp vücudun diğer bölgelerine akışını ve transportunu kolaylaştırmaktır. Özel el tutuş şekilleri vardır. Cilde nazik ve ritmik bir basınç uygulayarak lenfatik konjesyonu azaltır ve lenf akışını sağlam nodüllere yönlendirir. Bu teknik derinin tam altındaki yüzeyel lenf damarlarına hafif basınç uygulanması ile yapılır.

Lenf drenajı ile,kol ve bacaklardaki sıvı vucudun saglam yerlerindeki lenf nodullerine aktarılır ancak drenaja önce merkezden başlanır sonra kol ve bacak en son parmaklara ulaşılır,her drene edilen bölge tekrarlanarak nodule tekrar aktarılır.Örneğin, göğüs cerrahisine baglı sağ lenf nodulleri alındıysa ve sağ kolda lenfödem gelişti ise burdaki sıvı sol koltuk altı lenf ve sağ kasık lenf nodullerine aktarılır.

Bölgeye göre süre değişmekte olup ortalama bir saat sürmektedir. Hasta ilk gun seansa başlamadan önce değerlendirilir,gerekli ölçümler yapılır ve kaydedilir. Her bir seans ortalama bır saat surer,seansta hastaya 45 dakika süren manuel lenf drenagı uygulanır,özel bir kremle cilt bakımı ve bandajlama yapılır,hastaya uygun ev egzersizleri verilir,bandaj bir sonraki seansa kadar tedavi bölgesinde kalır tedavi süresi hastaya göre değişmekte olup ortalama 10-15 seans surmektedir.

Tedavi uygun yapıldıgı takdirde başarı oranı yuksektır. Koruma fazında,boşaltım fazının sonunda hastanın uygun çorap ölçusu alınır ve hastaya koruma fazında yapacakları konusunda bilgilendirme yapılır,hasta hergun cilt bakımını ve egzersizlerini yapar. Kompresyon çorabı hergun dikkatli bir şekilde,aksatılmadan giyilmesi gerekir.

Hastaların en çok sordukları sorular,yazın bu çorabı giyebelecekmiyim,basıncı beni rahatsız edermi,kolum yada bacagım tekrar şişermi,bu soruları şu şekilde açıklanabilir çorapta uygun hava boşlukları olduğu için sıcaklık olarak rahatsız etmez,çorap ekstremiteyi (kol-bacak)koruyacagı için uygun basınçta olması gerekir ancak bu basınca hastalar bir süre sonra alışmaktadır,çorap hergun duzenli bir şekilde giyilip egzersizler ve cilt bakımı yapıldıgı takdirde tekrar şişmeyecektir.

10.12.2012 - 11748

Fzt. Mehmet Ünal


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Kansere karşı
Kansere karşı 'arı zehri' ilacı
"75 yaşında erkek meme kanserini yendi"
"75 yaşında erkek meme kanserini yendi"
Babada prostat varsa kızında meme kanseri görülebiliyor
Babada prostat varsa kızında meme kanseri görülebiliyor
Meme kanserinin son yıllarda artış göstermesinin sebepleri!
Meme kanserinin son yıllarda artış göstermesinin sebepleri!
Denizli
Denizli'de 'Meme Kanseri Farkındalık' ayı etkinliği
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]