Halk arasında şişmanlık olarak tanımlanan obezite hastalığı doğurganlık özelliğini olumsuz etkilemektedir. Çünkü yumurtlamada problemlere yol açan en önemli faktör aşırı kilodur. Kişinin kilosu artıkça vücutta insüin direncinde de artış gösterir. İnsülin direncinin artması ile hem yumurtlamada sorun yaşanır hem de diyabet ve yüksek tansiyon problemleri ortaya çıkar. Diyabet ve yüksek tansiyon aynı zamanda gebeliği olumsuz etkileyen hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen özellikle anne adaylarının bir an önce fazla kilolarından kurtulmaları gerekmektedir.
Yumurtlamada oluşan problemler ile hormonların dengesinde anormallikler oluşmakta ve bu sorun gebe kalmayı engellemektedir. Yapılan araştırmalarda kadınlarda görülen kısırlık nedenlerinin yaklaşık % 40' ı yumurtlama bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Bu % 40' lık oranın çoğunu obez kadınlar ve over sendromlu adaylar oluşturmaktadır.
SPERM SAYISI DA OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Obezite erkekleri de olumsuz etkilemektedir. Aşırı şişman erkeklerde yağ dokusunda östrojen oranı artış göstererek testosteron seviyesi oldukça azalıyor. Testosteron seviyesinin azalması ile spermlerde kalite sorunu yaşanıyor.
OBEZİTE TÜP BEBEK TEDAVİLERİNİ DE ZORLAŞTIRIYOR
Tüp bebek tedavilerinde uygulanan hormon ilaçları obez kadınlarda daha az etkili oluyor. Bu nedenle tedavi süresince kullanılan ilaçların dozu artırılmak zorunda kalınıyor. Aynı zamanda kilosu normal kadınlara oranla embriyonun tutulması daha az oranda gerçekleşiyor.
Obez kadınlarda ayrıca embriyo sağlıklı bir şekilde tutunsa bile gebeliğin düşük ile sonlanabiliyor. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başlamadan önce muhakkak fazla kilolardan kurtulmak ve daha sonra tüp bebek tedavisine başlamak gerekir. Vücut normal kilosuna döndükten sonra uygulanan tüp bebek tedavilerinde başarı şansı daha yüksek olmaktadır. Ayrıca gebelikte oluşabilecek diyabet ve tansiyon gibi riskli hastalıklarda vücudun normal kilosuna dönmesi ile ortadan kalkmış oluyor.
Tüp bebek tedavisi uygulanacak kadınlarda ilk olarak diyet ve çeşitli egzersizler ile zayıflamaları önerilmektedir. Vücutta yalnızca % 5 oranında bir zayıflama ile üreme sistemi normale dönmekte ve yumurtlama bozuklukları ortadan kalkmaktadır. Fakat uygulanan şok diyetler ile ani kilo kayıpları da üreme sistemini olumsuz etkilemektedir. Ani kilo kaybı yumurta kalitesini düşürür ve döllenmede sorunlara neden olur. Bu durumda tüp bebek tedavisini olumsuz etkiler. En doğru kilo verme şekli ayda sadece 4 – 5 kilo kadar verilendir.
Şayet diyet yaparak anne zayıflayamıyor ise mutlaka jinekolojik olarak muayene edilmeli ve her hangi bir yumurtalık hastalığı ( polistik over gibi) olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu tür bir hastalığı olan adayların uzmanlardan yardım alarak ilaç kullanımı ile zayıflaması mümkündür. Polistik over hastalarında özellikle karın bölgelerinde aşırı kilo görülür. Karın bölgesinde oluşan aşırı kilo kısırlığa yol açan faktörler arasında yer almaktadır. Karın bölgesinde oluşan fazla kilolardan kurtulunamamış ise ilerleyen yaşlarda örneğin 40' lı yaşlarda diyabet hastalığı riskinde oldukça artış gözlenir.
9.2.2014 1 - 13733
|