Kıkırdak hücreleri yapısal olarak en üst düzeyde olgunlaşmış hücrelerdir. Bu nedenle kendileri çoğalamazlar. İnsanlarda kıkırdak hücresi üretimi 1 yaşında sona erer. 1 yaşından sonra oluşan kıkırdak kayıpları bu nedenle kendisini tamir edemez.
Mikrokırık
Kıkırdak bozukluğu olan bölgeler küçük delikler açılarak kemik iliğindeki kök hücrelerin hasarlı bölge getirilmesi ve burada kıkırdak yama oluşmasıdır.
Tamamen artroskopik olarak yapılabilen bir işlemdiraşarı oranı % 80 lerin üzerindedir.
Kıkırdak Nakli
Bu operasyona mosaikplasti de denilmektedir. Yapılan işlem üstü kıkırdak ile kaplı kemik silindirleri hasarlı bölgelere döşemektir.Hastanın kendisinden alınması planlanıyorsa kemik-kıkırdak silindirleri dizin ağırlık taşımayan yüzeylerden gelmelidir. Bu gerçek uygulama yüzeyinin kısıtlanmasına neden olur. 2 cm2 altındaki kıkırdak hastalıklarında son derece etkililidir. Başarı oranı % 80 ler civarındadır.
Kıkırdak Hücre Nakli
Türkiye’de son zamanlarda çok reklamı yapılan fakat dünyada yaklaşık 20 yıldır uygulanılan, pahalı - çift aşamalı operasyon olması ve başarı oranının diğer yöntemlerle farklılık göstermemesi nedeniyle gittikçe az kullanılan bir yöntemdir. İki aşamalı bir cerrahi bir işlem gereklidir. İlk aşamada cerrah artraskobik teknikle sağlıklı kıkırdak hücrelerini diz ekleminin ağırlık taşımayan bölgelerden toplar. Toplanan kıkırdak hücreler genetik bir işlem sonrası 15 gün kültüre edilirek üretilir.
Bu hücreler hazırlandıktan sonra diz kıkırdağındaki hasarlı bölgeye nakil edilirler. Bu hücrelerden orjinal kıkırdak dokusuna çok yakın kıkırdak dokusu gelişir. Yaklaşık %70-80 başarı sağlanır.
Kadavradan Kıkırdak ve Menisküs Nakli
Dizin kemik ve kıkırdak hasarlanmalarının geniş olduğu genç hastalarda diz protezine iyi bir alternatiftir. Genellikle dizin iç veya dış kısmının tamamını ilgilendiren menisküs ve kıkırdak bozukluklarında veya kırık-travma sonrası yüzey düzensizlik ve kayıplarında dizin hasarlı bölümü tamamen çıkarılarak kadavradan alınan kemik-kıkırdak-menisküsün nakli ile yeni-sağlıklı bir eklem yüzeyi oluşturulur.
Kadavradan nakledilen parçalarda red oranı % 5 i geçmemektedir. Vücudun canlı hücreleri konulan allogreftin içine göçederek yaklaşık 6-12 hafta içinde tam bir uyum sağlar.
8.12.2010 - 3299
|