Özellikle kalın bağırsak, kanser taramaları ve kalp rahatsızlıklarında kullanılan bu yöntemler çabuk ve oldukça güvenilir sonuçlar veriyor.
Çok kesitli bilgisayarlı tomografi eşliğinde yapılan Sanal Kolonoskopi, kalın bağırsakta bulunan poliplerin erken dönemde yakalanmasını amaçlayan bir inceleme.
Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) sadece kolon hastalıklarının değil, kalp-damar sistemi hastalıklarının değerlendirilmesinde de yeni bir gelişme olarak kabul ediliyor.
Sözkonusu yöntemle ilgili bilgi veren Acıbadem Hastanesi Radyoloji Uzmanı “Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi ile kalp gibi olmazsa olmaz derecede önemli bir organı bile 15 saniyede girişime gerek kalmadan değerlendirmek mümkün olmakta” diyor.
Kalın bağırsak kanseri en ölümcül kanserler listesinde ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla hastalığın tedavi edilebilmesi için en etkili yöntem erken tanı. Kolon poliplerinin erken dönemde yakalanabilmesinin tek yolu yakın zamana kadar kolonoskopiydi.
Ancak kolonoskopi, hastaların çok sevmedikleri bir yöntem. Hastaya öncesinde çoğunlukla sakinleştirici uygulanmasını gerektiriyor.
Bu noktada kolon kanserinin tanısında artık “Sanal Kolonoskopi” yeni bir yöntem olarak geliştirilen bir uygulama.
Bu işlem için bağırsaklar Bilgisayarlı Tomografi ile taranıyor ve elde edilen verilerle, bilgisayar ortamında üç boyutlu görüntüler oluşturuluyor. Acıbadem Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Sertaç Akansel bu yeni tanı yönteminin birçok avantaj sağladığını belirtiyor.
Sanal Kolonoskopide hasta ciddi bir rahatsızlık duymuyor.
Bu da bize erken tanı noktasında büyük kolaylıklar sağlıyor. Klasik kolonoskopi ile karşılaştırıldığında hastalar tarafından, daha az rahatsızlık verici bulunduğu için Sanal Kolonoskopi kabul edilebilir bir tanı yöntemi haline geliyor. Bu sayede yakınmaların başlangıç döneminde bile hastalar, Sanal Kolonoskopi yaptırmaktan çekinmedikleri ve korkmadıkları için erken tanı koyabilme şansı artıyor.
20.1.2011 - 4395
|