Ani kardiyak ölüm genellikle hastanın göğüs veya sırt ağrısı, çarpıntı hissi, bası hissi, bilinç değişikliği gibi şikayetlerin başlamasından sonraki ilk 1 saat içinde gelişen hayati kayıplar olarak tanımlanıyor.
Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Sorumlusu Doç. Dr. Cem Alhan, her yıl yaklaşık 1000 kişiden birinde ani kalp nedenli ölüme rastlandığını belirtiyor. “Bilinen kalp damar rahatsızlığı olanlarda ise bu oran 8 kat daha fazla görülmekte.
Bu risk özellikle önceden kalp krizi geçirmiş olan, kalp kasılmasında yetersizlik bulunan veya daha önceden ciddi ritim düzensizlikleri atlatmış olan hastalarda daha belirgin artmakta.”
Ani kalp nedenli ölümlerin toplumumuzdaki en sık nedeni yine kalp damarlarındaki tıkanıklıklardır. Bu tıkanıklıkların neden olabileceği kalp krizi ani ve ölümcül ritim bozukluklarına neden olabiliyor ve bazen hastaya müdahale etme imkanı bile mümkün olamayabiliyor.
Fakat kalp damar tıkanıklıkları dışında özellikle hipertansiyonu olan hastalarda aort damar yırtılmaları da ani ölümlere sebebiyet veren diğer bir faktör, özellikle bir stres faktörünün tetikleyebileceği ani tansiyon yükselmeleri bu damar yırtılmalarının gelişmesine neden olabilir.
Bilinen kalp damar rahatsızlığı olmayan ancak kalp hastalıkları açısından risk faktörleri bulunan bireylerin de aslında normal kişilere göre daha yüksek risk altında olduklarını belirten Doç. Dr. Alhan aslında toplumumuzda tanı konulmamış kalp hastalığı oranının yüksek olduğunu ifade ediyor.
Bu nedenle, en azından yakın akrabalarında kalp hastalığı ya da sebebi bilinmeyen ani ölümler olan, ileri yaşlı, erkek cinsiyette olan, artmış kolesterol düzeyi bulunan, hipertansiyonu olan, sigara içen veya şeker hastalığı olan bireylerin bu konuda erken tetkik yaptırmalarında fayda var.
Ülkemiz kalp ve damar hastalıklarının tanı ve tedavisi konusunda teknoloji ve insan gücü olarak artık çok ileride. Doç. Dr. Alhan, kalp damarlarındaki tıkanıklıkları saniyeler içerisinde yapılan tetkikler ile görüntüleyebildiklerini belirtiyor ve ekliyor;
“Koroner bypass ameliyatı için yıllık mortalitemiz Avrupa veya Amerika’daki merkezlerin bildirdiği sonuçlardan daha iyi seviyede. Ekip olarak, bilimsel çalışmaların neticesinde en güncel ve etkili tedavi yöntemleri kullanıyoruz”.
21.1.2011 - 4423
|