Kadınlarda Apandisit Rahatsızlığı

Akut apandisit, apandis olarak bilinen karın içi organının iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Karnın sağ alt kısmında kalın bağırsağın başlangıç bölgesine yer alan 10 cm uzunluğunda bir organdır.

Kadınlarda Apandisit Rahatsızlığı

 

Apandisit nedir?

Akut apandisit, apandis olarak bilinen karın içi organının iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Karnın sağ alt kısmında kalın bağırsağın başlangıç bölgesine yer alan 10 cm uzunluğunda bir organdır. Apandisin işlevselliği tam olarak bilinmese de, bağışıklık sistemi için önemli bir rol oynadığı kabul edilmiştir.

Gebelik döneminde apandisitin belirtileri nelerdir?

Akut apandisiti erken dönemlerinde karın bölgesinde ve etrafında devam eden bir ağrı hissi ile ortaya çıkar. Ağrı ile birlikte görülen tuvalet ihtiyacı, giderilse bile ağrıyı engellememektedir. Aynı zamanda bulantı ve iştahsızlıkta görülmektedir. Karın çevresinde başlayan ağrı 6 ila 12 saat arasında karın sağ alt bölgesinde sabitlenerek, orada devam eder. Apandisin bulunduğu bölge hassaslaşmaktadır. Bu nedenle ağrının şiddetini arttırmasına neden olan öksürme, gülme ve ani hareketlerden kaçınılması gerekir.

Hamilelik döneminde apandisit kolay teşhis edilir mi?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan bazı belirtiler, apandisit tanısı ile benzer özellikler sergilemektedir. Bu nedenle teşhis edilmesi oldukça güçtür. Ayrıca yapılan kan tahlillerinde de, hamilelik sürecinde meydana gelen değişimlerle eş değer özellikler gösterdiği için bu şekilde de teşhis edilmesi zorlayıcı olabilir.

Tanı koyulurken nelere dikkat edilir?

Gebelik döneminde ortaya çıkan apandisit, hamilelik döneminde karşılaşılabilecek komplikasyonlarda olduğu gibi ayırıcı tanı için yumurtalık torsiyonu, börek taşı ve iltihabı, pankreas iltihabı, safra kesesi ve safra yolu hastalıklarının da incelenmesi gerekir. Hamilelikte apandisit tanısı her ne kadar zorlayıcı olsa da, yapılan klinik muayeneler, laboratuvar tetkikleri ve karın ultrasonografisi ile rahat bir şekilde apandisit tanısı konulmaktadır. Doktorun şüphesi doğrultusunda MR kullanılarak güvenilir bir şekilde görüntü elde edilmektedir. 

Gebelikte apandisit tedavisi nasıl yapılır?

Akut apandisit tedavisi, ameliyat ile apandisin alınması şeklinde yapılmaktadır. Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda apandisit teşhisi konulmuş ise, hasta gebeliğin kaçıncı haftasında olursa olsun, ihtiyaç duyulduğu takdirde cerrahi müdahale yapılması gerekir. Erken doğum gibi düşükle sonuçlanan gebeliklerin apandisitle ilişkilendirilmesi sonucunda hastaların doktora başvurma süreci gecikmektedir. 


Erken teşhisin önemi var mı?

Apandisit durumunda tedavinin gecikmesi, apandisin delinerek içindeki iltihabın karın içi organlara yayılmasına ve daha ağır sonuçların yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle anne adaylarında alışılmışın dışında herhangi bir şikâyet durumu var ise, mutlaka zaman kaybetmeden gereken teşhis ve tedavi için doktora başvurması gerekir. Doktora başvurulmasında sonra detaylı bir inceleme için süreye ihtiyaç vardır. Gerekli takip ve tetkikler sonucunda tanı konulmuş ise, gebeliğin erken dönemlerinde laparoskopik yani kapalı ameliyat şeklinde tedavisi gerçekleştirilebilir.

Gebelikte apandisit ameliyatı yapılır mı?

İncelemeler ya da şikâyetler doğrultusunda yapılan muayeneler de doktorun apandisit ile ilgili şüphe duyması halinde, uzman bir jinekolog tarafından ya da cerrah tarafından ihtimallerin değerlendirilmesi ve yapılması gereken ameliyatın gebelik açısında mümkün olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bu konu hakkındaki görüşler; gebelikte apandisit ameliyatının yapılması, ameliyatın gerçekleştirilmediği takdirde ortaya çıkabilecek sonuçlara göre daha uygun olduğu kabul edilmektedir. Günümüzde medikal teknolojinin geldiği nokta ile tıp dünyasında önemli gelişmeler kaydetmektedir. Özellikle gebelik dönemlerinde laparoskopik ameliyat ile küçük bir delikten güvenilir bir şekilde cerrahi operasyonlar gerçekleştirilmektir. Ayrıca gebeliğin erken dönemlerinde, hamileliğin korunması için progesteron hormonu ya da izoksupin verilmektedir. Yapılan operasyonlarda mümkün olabildiğince rahme temastan kaçınılması gerekir. 

Eğer gebelik döneminde apandisite işaret eden belirtiler gözleniyor ise, şüphenin netleşmesi ve gerekli müdahalenin yapılması için mutlaka doktora başvurmanız önerilmektedir. Apandisit tanısını konulması ile doktorun önerisi doğrultusunda ciddi sonuçlar doğurabilecek bu sorunun giderilmesi için en doğru adım, ameliyat ile apandisin alınması olacaktır.


 

 

 

19.11.2015 - 19214

Prof.Dr. Bülent Tıraş


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Hamilelikte Cinsel İlişki Ne Zaman Bırakılmalı?
Hamilelikte Cinsel İlişki Ne Zaman Bırakılmalı?
Normal Doğum Korkusunu Bilinçlenerek Yenin
Normal Doğum Korkusunu Bilinçlenerek Yenin
Gebelere "Saç Boyasından Uzak Durun" Önerisi
Gebelere "Saç Boyasından Uzak Durun" Önerisi
Gebe kalmayı kolaylaştıracak öneriler
Gebe kalmayı kolaylaştıracak öneriler
Kısırlık şüphesinde uygulanan tanı yöntemleri
Kısırlık şüphesinde uygulanan tanı yöntemleri
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]