İftarla Sahur Arasında İçilen Çay Miktarı 4 - 5 Fincanı Geçmemeli

Çay, kahve ve gazlı içecekler yerine su, süt ve ayran tüketin.

İftarla Sahur Arasında İçilen Çay Miktarı 4 - 5 Fincanı Geçmemeli
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülperi Çelik, yaptığı açıklamada, sıcak havalarda su kaybının fazla olduğunu, metabolizmanın uzun süre susuz kalması nedeniyle bağırsak hareketlerinin yavaşladığını belirtti.

Bunun sonucunda da böbrek rahatsızlıklarının başladığını ifade eden Çelik, "Sıcak havanın etkili olduğu bu aylarda oruç tutanların başta su olmak üzere sıvı tüketimini artırması gerekir " dedi.

Vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı gıdaların, iftardan itibaren yavaş yavaş alınmasını öneren Çelik, şunları kaydetti:

Bir Defada 1 Litre ve Üzeri Su İçmeyin

"Çay, Kahve ve gazlı içecekler yerine su, süt, ayran tüketmek, hem sıvı ihtiyacını, hem mineral ihtiyacını karşılar. Aksi takdirde başta böbrekler ve diğer iç organlar susuz kalacağı gibi, posa alımının da azalmasına bağlı kabızlık gibi problemler yaşanabilir. İftarla birlikte sıvı almaya azami dikkat edilmelidir. Ancak bir defada 1 litre ve üzeri su içmek, üzerine yemek yemeye çalışmak, mideyi çok rahatsız eder ve sindirim sistemini olumsuz etkiler. Önerilen su miktarı 10-15 bardak şeklinde düşünülürse, bunu iftar ile sahur arasına dağıtarak içmek, bir seferde 2 bardağı geçmemek faydalı olacaktır. "

Aşırı Çay ve Kahve Tüketimi Susatabilir

Çay ve Kahve tüketiminin su ile karşılaştırılmaması gerektiğine dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Çelik, çay ve kahvenin ertesi gün daha çok susuzluk hissettirebildiğini, bu nedenle iftarla sahur arasında içilen çay miktarının 4-5 fincanı geçmemesi uyarısında bulundu.

Bitki çaylarının faydalı olduğunu ancak yine su kaybettirici özellikleri düşünülerek, bitki çaylarının da 2- 3 fincandan fazla tüketilmemesinin büyük önem taşıdığını anlatan Çelik, "Havaların çok sıcak olmasıyla birlikte soda içmek de açığı kapamak için faydalı olacaktır. Gece boyunca su, taze sıkılmış meyve suları, komposto ve bitki çayları içilerek eksiklik giderilebilir. Sıcak nedeniyle sıvı kaybedenlerde bazı mineral kayıpları da ortaya çıkabilir. En büyük kayıp sodyumda ortaya çıkar. Bu yüzden sıcakta çalışanlar ve aşırı terleyenlerin kaybedilen sodyumu almaları için iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz. Aksi halde, bedenin dengesi bozularak, çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir " diye konuştu. - Konya

17.7.2013 - 13015

Şeker Bayramına Özel Diyet
Oturmak, ölüm sebepleri arasında 4. Sırada!
Diyalizdeki aşkta buruk mutluluk
Koroner bypass cerrahisinde endoskopik yöntem kısa sürede iyileştiriyor
Hekimler, tıbbi kozmetik uygulamasını önce kadavrada tecrübe ediyor