Vajinal duş nedir?
Vajinal duş, vajen içinin yıkanması işlemidir. Vajinal duş, genellikle cinsel ilişkiden sonra alınmaktadır. Gebe olan anne adaylarının vajinal akıntısı arttığı için de çoğunlukla gebelikte vajinal duş eğilimi görülmektedir. Vajinal duş, genellikle spermlerin rahim ağzına girmesini engellemek için yapılmaktadır. Ancak vajinal duş yapılsa dahi sperm hücreleri, rahim ağzına ulaşmakta ve tüplere doğru gitmektedir. Bunun dışında vajinal duş, enfeksiyon riskini de arttırdığı için gebelikten korunma sağlama yerine, enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
Vajinal duş sebepleri nelerdir?
- Adet kanaması bittikten sonra vajinayı temizlemek için,
- Cinsel ilişkiden sonra spermlerin giderilmesini sağlamak ve gebeliği önlemek için,
- Akıntı kalıntılarını gidermek için.
- Vajinal duş, sağlıklı bir yöntem değildir. Rahmin doğal dengesi sabun, duş jeli gibi kimyasal içeren arındırıcılara maruz kaldığı için bozulabilir. Bu sebeple vajinal duş yapılması tavsiye edilmemektedir.
Gebelik döneminde vajinal duş sakıncalı mıdır?
Gebelik dönemi, anne adayının enfeksiyona en yatkın olduğu dönemdir. Bu sebeple de vajinal duş yapılması, anne adayları için önerilmemektedir. Vajinal duş, enfeksiyon riskini arttırır. Bu sebeple de gebelik döneminde tavsiye edilmemektedir.
Vajinal duşun sebep olabileceği riskler ise:
- Bakteri ve mikropların vajen içerisine girişine yol açabilir.
- Vajinanın doğal ph'sını bozabilir, bu sebeple de enfeksiyon riski söz konusu olabilir.
- Enfeksiyon riski sebebiyle erken doğum riski meydana gelebilir.
Vajinal duş yapmak neden sakıncalıdır?
Vajina, özel olarak korunan flora ve salgılara sahip bir organdır. Vajinal duş ise bu ortamın doğal dengesinin bozulmasına yol açar. Bu sebeple de vajina enfeksiyon ve diğer sorunlar için korunmasız kalır. Düzenli vajinal duş yapan kadınlarda kötü kokulu akıntı gibi sorunlar görülebilmektedir.
Vajinanın bitki suları, oksijenli su ya da diğer özel solüsyonlarla temizlenmesi de sakıncalıdır.
Vajina kendini temizleyen bir organ mıdır?
Vajina, mukus adı verilen salgı ile kendini doğal olarak temizlemektedir. Bu sebeple de ilişki sonrası, duşta ya da tuvaletten sonra vajinanın içerisi yıkanmamalıdır. Vajinanın dış bölgeleri ise temiz bir su ile yıkanabilir. Doktor önerisi dışında herhangi bir ürün ile vajinanın temizlenmesi beklenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?
- Şayet vajinada yanma ya da ağrı hissi varsa,
- Vajinada kaşıntı söz konusu ise,
- İdrar yaparken güçlük çekiliyor ise,
- Vajinadan kötü bir koku geliyor ise zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
- Bunun dışında akıntı düzeni değişmiş ise, akıntı peynir kesiği gibi geliyor ise vajinal duş ile temizlenmeye çalışılmamalı ve zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
8.12.2015 - 19380
|