Hamilelik döneminde balık yağı kullanımı zararlı mıdır?
Gebelik döneminde Omega 3 alımı oldukça önemlidir. Omega 3 adı verilen besin ögesi, çoklu doymamış yağ asitidir. Burada kastedilen, esansiyel yağ asitleridir. İnsan vücudu bu yağları üretememektedir. Bu sebeple de dışarıdan alınması gerekir. Özellikle de anne adaylarının bu yağa oldukça gereksinimi bulunur.
Omega 3, hem bebek hem de anne adayı sağlığı için oldukça önem teşkil etmektedir. Omega 3, en fazla balıklarda bulunmaktadır. Bunun dışında yeşil yapraklı sebzelerde, cevizde ve ayçiçeğinde bulunmaktadır. Şayet anne adayı gebelik döneminde yeteri kadar Omega 3 alınmazsa, bu durumda bebek için gerekli olan Omega 3 annenin kendi deposundan karşılanır. Anne adayının bu durumda omega 3 eksikliği ortaya çıkar. Bu durumda da anne adyaının beyin dokusunda kayıplar meydana gelebilir.
Omega 3, 3 türlüdür:
Docosahexanoic Acid (DHA),
Eicosapentaenoic acid (EPA),
Eicosapentaenoic acid (EPA).
Omega 3'ün bebek için faydaları nelerdir?
- Fetusun beyin göz ve sinir sistemi için oldukça önemlidir.
- Anne adayının gebelik sürecinde preeklampsi riskinin azalmasını sağlar.
- Doğumdan sonra depresyon riskini azaltır.
- Erken doğum riskini azaltır.
- Bebeğin düşük kilo ile dünyaya gelmesini engeller.
- Omega 3 bebeğin yetişkinlik döneminde zihisinsel ve fiziksel becerilerinin artmasını sağlar.
- Bebeklerde yetişkinlik döneminde meme ve prostat kanseri riskini azaltır.
Hamilelik döneminde alınması gereken omega 3 günde 250 mcg'dir. Bebeklerin beyin ve sinir gelişimi gebeliğin son 3 ayında hızlanır. Bu sebeple de özellikle son 3 ayda Omega 3 alımı eksik edilmemelidir. Doğumdan sonra emzirme döneminde de omega 3 alımına devam etmek gerekmektedir. Ancak anne adayı kan sulandırıcı ilaç kullanıyor ise doktoruna danışmadan omega 3 alımı gerçekleştirmemelidir.
Omega 3 balıklardan, sebzelerden, cevizden temin edilebilir. Bunun dışında tablet formunda da alınabilir. Ancak bu tabletler genellikler balıkların karaciğerinden temin edilir. Bu gibi tabletler aşırı miktarda A vitamini içerdiği için bebek için zararlı olabilir. Bu sebeple de tablet kullanılıcaksa bebeğin gövdesinden temin edilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ancak omega 3'ün direkt olarak besinlerden temin edilmesi tabletlerden dah faydalıdır. Bu sebeple gebeliğe uygun balıkların haftada 2 defa tüketilmesi oldukça önemlidir. Bunun dışında hafta 2 kere ıspanak, ceviz ve diğer yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir.
Balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise büyük balıklar yerine küçük balıkların tercih edilmesidir. Bunlar; hamsi, çupra, levrek, çinekop gibi balıklardır. Büyük balıklarda yüksek miktrda civa bulunur. Bu sebeple de bebek için oldukça zararlı olabilir.
24.11.2015 - 19286
|