Türkiye`de yaklaşık 180 bin kişide, henüz tanısı konulmamış troid kanseri olma ihtimali üzerinde duran uzmanlar, erken teşhisin önemine dikkat
Türkiye, tiroid bezinin büyümesi sonucu gelişen guatr hastalığının dünyada en sık görüldüğü ülkelerden biri.Türkiye`de yaklaşık 180 bin kişide, henüz tanısı konulmamış troid kanseri olma ihtimali üzerinde duran uzmanlar, erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.
Hastalığın yayılmadığında ve zamanında müdahale ile tedavi edilme şansı çok büyük. Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, ülkemizde troid bezinde oluşan fonksiyonel bozuklukların çok sık görüldüğünü belirtiyor. Erken tanının hastalığın başarısında kilit noktayı oluşturduğunu vurgulayan Çakmakçı, sık sık troid kanserlerinin guatrla karıştırıldığına dikkat çekiyor.
Guatrı, tiroid bezinin tek lobunun veya bezin tamamının büyümesi olarak tanımlayan Metin Çakmakçı, sözlerini şöyle sürdürüyor: `Ülkemizin de içinde bulunduğu endemik bölgelerde guatr oranı oldukça yüksek. Endemik guatr nedeniyle oluşan sağlık sorunları sadece tiroid bezinin büyümesiyle sınırlı kalmıyor, bu durum fiziksel ve bilişsel gelişimi de etkiliyor.
Yapısal özelliklerine bakıldığında homojen olarak büyümüş tiroid bezinde zaman içerisinde ve hastanın yaşlanmasıyla nodüller oluşabiliyor. Büyük guatrı olan hastalarda ileri derecede büyümüş guatr nefes ve yemek borusuna basabiliyor, ikincil nefes darlığına ve yutma güçlüğüne neden olabiliyor.
Ses tellerine giden sinire baskı nedeniyle ses kalitesinde değişiklik ve ses kısıklığı oluşabildiğini anlatan Çakmakçı, büyük hacimlere ulaşmayan guatrlarda ise hastalığın uzun süre bulgu vermeden devam ettiğini bildiriyor.
Çakmakçı, hastalığın iyot eksikliğinin yanı sıra karalahana gibi gıdaların çok ve sürekli tüketilmesi nedeniyle oluştuğunu kaydediyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Zorluoğlu ise troid kanserinin gelişiminde birçok risk faktörü ve kalıtsal unsurun etkili olduğunu söylüyor.
Hastalığın kadınlarda daha sık oluştuğuna dikkat çeken Zorluoğlu, ölümlerin ise erkeklerde daha fazla görüldüğünü ifade ediyor. Zorluoğlu, `Tiroid kanseri; çok değişik biyolojik davranışlara ve saldırganlığa sahip olan, farklı özellikler gösteren bir hastalık. diye konuşuyor.
Zorluoğlu, tiroid kanserinin tanısının, iyi bir klinik değerlendirme ve fizik muayenesi yapıldıktan sonra şüpheli nodülden alınan biyopsi sonucunda konulduğunu dile getiriyor.
10.2.2011 - 5089
|