Dış gebeliğin tıbbi literatürde karşılığı ektopik gebeliktir. Dış gebelikte sperm hücresi ve yumurta döllendikten sonra rahim dışında farklı bir dokuya yerleşir. Bu alanda gelişme gösterir. Yaygın olarak dış gebeliğin yerleştiği alan fallop kanallarıdır. Bu alan dışında ise:
- Yumurtalıklarda,
- Karın içinde,
- Rahim ağzında gelişebilir.
Dış gebelik erken gebelik sürecinde jinekolog tarafından tespit edilir. Ciddi bir sorundur. Dış gebelikler asla doğumla sonuçlanmaz. Embriyo kaybedilir. Anne hayatı da ciddi anlamda risk altına girer. Ancak günümüzde tanı yöntemlerinin gelişmesi ile beraber erken dönemde dış gebelik tespit edilebilir. Bu sayede de kadının hayatı riske girmeden tedavi sağlanabilir. Dış gebeliğe yol açan en önemli faktör: yumurtanın tüpler vasıtası ile rahme transfer edilmesi sırasında meydana gelen bir sorundur.
Kadınlar her adet döneminde bir adet yumurta üretirler. Bu yumurta şayet sperm ile buluşursa döllenme meydana gelir ve embriyo tüpler aracılığı ile rahme gider. Normal olarak gebelik rahim içinde başlar. Şayet tüpler içerisinde lezyon, enfeksiyon ya da farklı bir sorun mevcut ise, yumurta rahme doğru ilerleyemez. Bunun dışında tüplerde mekanik bir darlık mevut ise yumurtalar spermin geçisine izin verirken, yumurtanın geçişine izin vermez. Şayet sorun tespit edilmez ise, tüp bombeleşir ve tüp yırtılır. Bu sebeple de iç kanama meydana gelir.
Dış gebelik belirtileri nelerdir?
Dış gebelik genellikle gebeliğin 5. Ve 14. Haftaları arasında meydana gelir.
Karın ağrısı
Dış gebelik kaynaklı meydana gelen karın ağrısı, çoğunlukla karnın tek tarafında yaşanır. Ağrılar sürekli ve devamlıdır.
Vajinal kanama
Vajinal kanamalar, adet kanamalarından farklıdır. Dış gebelik kaynaklı kanamalar sık sık yaşnabilir. Kanama çoğunlukla açık renklidir ancak çeşitli durumlarda koyu renkli de olabilir.
Omuz ağrıları
Dış gebelik omuz ağrısına da yol açabilir. Çoğunlukla kadın uzandığı zaman omuz ağrısı yaşar.
Sindirim sistemi
İdrara ya da tuvalete çıkıldığında alt karın ağrımaya başlar.
İshal ve kusma
Dış gebelik sorununda ishal ve kusma yaygın olarak görülmektedir.
26.11.2015 - 19303
|