Özel Duygu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Ali Serkan Kılıç, ailelerin yaz aylarında yaptırmayı tercih ettiği sünnetle ilgili önemli bilgiler verdi.
SÜNNET ÇOCUĞUN HAYATINDA ÖNEMLİ YER TUTAR
Öncelikle çocuklara, sünnette yapılacak işlemlerle ilgili yalan söylenmemesi ve şaka yapılmaması gerektiğini belirten Dr. Kılıç, şunları söyledi: Sünnet işlemi, çocuk cerrahi uzmanları ve üroloji uzmanlarınca yapılmalıdır. Uygun olmayan koşullarda ve ehliyetsiz kişilere yaptırılan işlem çocuğun geleceğini etkileyecek hataların doğmasına neden olabilir. Yanlış yapılan sünnet peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. His kaybı, kistik oluşumlar, yetersiz sünnet hatalı sünnetin sonuçlarından birkaçıdır.
KÖTÜ İŞLEM ÇOCUĞUN PSİKOLOJİSİNİ OLUMSUZ ETKİLER
Sünnetin hastane ortamında yapılması, steril şartların yerinde olması sebebiyle akut enfeksiyon risklerinin dışında, Hepatit B ve Hepatit C gibi yetersiz hijyenik koşullardan kaynaklanan enfeksiyonları da engellemiş olur. Sünnet işlemi, uzman kişilerce, çocuğun psikolojik olarak en az travma göreceği şartlar sağlanarak gerçekleştirilir.
Sünnetin 0-3 yaş veya 7 yaş sonrası yapılması önerilse de ara yaşlarda çocuğun anlayış göstermesi beklemek yanlış olacaktır. Sünnet ya çocuğun ne yapıldığını anlayamayacağı ve yabancıyı tanıyamayacağı kadar erken dönemde ya da sağlıklı iletişim kurulabilecek çağa geldiğinde yapılmalıdır.
"ANESTEZİ ALTINDA YAPILMALIDIR "
Çocukların psikolojisi için mutlaka anestezi altında yapılması önerilen sünnet operasyonu; çocuklara genel anestezi altında, yeni doğan bebeklerde ise lokal anestezi ile uyutma, uyuşturma işlemi uygulanarak yapılmalıdır.
Lokal anestezi altında işlemde ağrı duyusu ortadan kaldırılsa bile çocuk dokunma ve çekme hareketlerini hissetmekte, buna karşı psikolojik olarak olumsuz tepki verebilmektedir. Bu nedenle lokal değil, genel anestezi tercih edilmelisi psikolojik ve tıbbi açıdan sağlıklı görülmektedir.
Uygulanan anestezi, gerçek anlamda bir ameliyat anestezisi olmayıp ‘sedo anestezi’ işlemidir. Çocuklarda tercih edilen ‘sedo anestezi’ yöntemiyle; bir anlamda uyuklar haldeki çocuklar yapılan işlemleri hatırlamıyor, acısız ve uyku halinde sünnet işlemi gerçekleştirilir. Sünnet sonrası iyileşme süresi kişiye göre değişmekle birlikte, 24 – 48 saat içinde hasta günlük yaşamına dönebiliyor.
YENİ DOĞANDA SÜNNET
Yeni doğan bebeklerde sünnetin lokal anestezi altında yapılması gerektiği belirten Ali Serkan Kılıç sözlerine şöyle devam etti: Bebeklerde penis damar ve sinir ağı bu dönemde tam olarak gelişmemiş olduğundan, işlem rahatlıkla lokal olarak uygulanabilir. Kanama komplikasyonunu ve enfeksiyon riski yok denecek az olarak görülmektedir. Vücut kendini daha hızlı onarır iyileşme süresi kısalır. Ancak toplumumuzda sünnet, eğlenceler ve kutlamalar nedeniyle bir sosyal olay-gösterge halini almıştır. Bu durumda yeni doğan sünneti olmuş çocuğa ailesi durumu izah etmeli ve kendini farklı hissetmemesi gerektiğini izah etmelidir.
SÜNNET KADINI KORUR
Sünnetin erkeğin olduğu kadar kadın sağlığı içinde faydalı olduğunu belirten Op. Dr. Ali Serkan Kılıç, "Genital bölgenin hijyenine, temizliğine, mikropların, hastalıkların bulaşmasına katkısının olup olmadığı yüzyıllardır tartışılan bir konu olsa da özellikle batı dünyasında yapılan bilimsel araştırmalar sünnetli olmanın gerek cinsel yola bulaşan hastalıkları gerekse penise ait enfeksiyon hastalıklarını önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. " dedi.
15.5.2014 - 14506
|