Cevabı:
Diş Çürüğü Nedir?
Bakteri plağının yiyecek birikintilerinden oluşturduğu asidin diş sert dokularında yıkıma yol açmasıdır. Ağız bakımı ve 6 aylık düzenli kontrollerle diş çürüğü önlenebilir ya da erken aşamada saptanıp küçük bir dolguyla sorun çözülebilir. Ayrıca öğün aralarında şekerli gıdalar yemek çürük oluşumunu hızlandırır.
Dolgu Nedir?
Dişteki çürük dokunun temizlenip oluşan boşluğun uygun görülen bir dolgu malzemesiyle doldurulmasıdır. Bu genellikle ışınla sertleşen bir dolgu malzemesi ya da amalgamdır. Dolgu yapılmazsa çürük derinleşir, dişin içinde pulpa (dişözü) adı verilen ve dişe ait damar ve sinirleri içeren yumuşak dokuya ulaşır. Bu, şiddetli ağrı ve iltihap sürecinin başlaması demektir.
Porselen Kron ve Köprüler Neden Yapılmalıdır?
Dişte dolgu ile onarılamayacak kadar doku kaybı varsa, diş yapısında zayıflama, renk ve biçim bozuklukları ortaya çıktıysa, diş eksiklikleri söz konusuysa doğal dişler anatomik yapılarına uygun olarak biçimlendirildikten sonra üstlerine, ölçüye göre hazırlanmış sabit kron ve köprüler uygulanır.
Bunlar metal ya da zirkon destekli ya da tam seramik malzemeden yapılabilir. Diş eksikliği komşu dişlerden destek alınarak sabit köprü protezi ya da implant ile doldurulmazsa ağzın kapanış dengesi bozulur, dişler boşluğa doğru devrilir, çiğneme fonksiyonu bozulur. Bu durum hem çene ekleminin zorlanmasına, kalıcı hasara uğramasına, hem de kişinin sindirim sorunları yaşamasına neden olur.
Hareketli Protez Ne Demektir?
Eğer diş kayıpları nedeniyle sabit köprü protezi için destek alacak diş kalmışsa, metal bir iskelet üzerine dişeti renginde pembe akrilik tabana yerleştirilen plastik yapay dişler kullanılarak, kaybedilmiş çiğneme fonksiyonu ve estetik görünüm geri kazandırılır. Bu tip protezlerin tutuculuğu ağza kroşe (kanca) ve benzeri tutucu parçalar aracılığı ile sağlanır.
Hareketli protezler her yemekten sonra çıkarılıp temizlenmeli, suda eriyen özel protez dezenfektanı tabletler ile ihtiyaca göre haftalık ya da aylık bakımları yapılmalıdır.
Tam Protez Ne Demektir?
Çeşitli nedenlerle bütün dişlerini çektirmiş hastalara uygulanan, halk arasında ‘tam Damak' olarak anılan protez türüdür.
İmplant Nedir?
Çoğunlukla titanyumdan yapılmış yapay diş köküdür. Vücutta hiçbir zarar ya da yan etkiye yol açmazlar.
İmplantın dış yüzeyi vücuda hem mekanik, hem de hücresel düzeyde tutunmasını sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.
İmplantın kemikle kaynaşması uygulama bölgesine göre 3-6 ay arasında gerçekleşmektedir.
Hastaya implant uygulanabilmesi için o bölgedeki kemiğin belirli bir kalınlık ve yüksekliğe sahip olması gerekir.
Gelişimini tamamlamamış çok genç hastalarda implant tercih edilmemektedir.
Kemik kalitesi ve ağız hijyenine gösterilecek özen implant başarısında önemli rol oynar.
Hangi bölgeye, kaç implant yerleştileceği radyolojik muayene, alçı çalışma modeli üzerinde yapılan analizler ile kararlaştırılır.
Kurallara uygun olarak yapılan bir implant uygulaması fonksiyon ve estetik açısından mükemmel sonuç vermektedir.
Uygulama, lokal anestezi kullanılarak yapılır, güvenli ve rahat bir işlemdir.
İmplant uygulaması tercih edildiğinde, komşu sağlam dişlere bir işlem yapmak gerekmeden diş eksiklikleri giderilebilir.
Hareketli protez kullanmak istemeyen kişiler için implantlar üzerine yapılan sabit köprüler , çok uygun bir seçenek oluşturmaktadır.
Ayrıca, hareketli proteze destek olan diş sayısı implantlar aracılığı ile arttırıldığında, daha fazla tutuculuğa sahip hareketli protezler yapmak mümkündür.
Ayrıntılı bilgi için: www.saglikevreni.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.