Çocuğum Sağlıklı Büyüyor mu?

Büyüme izleminin yapılması, birçok sorunun önceden saptanması açısından önem taşıyor.

Çocuğum Sağlıklı Büyüyor mu?

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, anne-babalara, bebeklikten ergenlik döneminin sonuna kadar geçen süreçte büyümenin takibindeki parametreler ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor…

Hızlı büyüme serüveni anne karnında başlıyor ve ergenlik sonuna kadar devam ediyor. İki yaşına kadar bebekteki büyüme belirgin bir hızla devam ederken, 2 - 5 yaşları arasında ise büyüme açısından en yavaş döneme giriliyor. Ergenlik döneminde ise büyüme yeniden artıyor ve ergenlik sonrası tekrar yavaşlıyor. Kalıtsal özelliklerden, çevresel etkenlere kadar büyümeyi etkileyen pek çok faktör olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, büyüme izleminin birçok sorunun önceden saptanmasında önemli rol oynadığına değiniyor. Normal büyüme aralıklarının her yaş dönemi ve cinsiyete göre değişebildiğini hatırlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, büyümenin sağlıklı olup olmadığı tartışılırken bu etkenlerin de göz önünde tutulması gerektiğinin altını çiziyor.

Bebeğin anne karnında büyümesi, organların oluştuğu ilk üç ayda özellikle önem taşıyor. Bu dönemde annenin beslenmesi, aldığı ilaçlar ve çevresel etkenler büyümeyi etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Büyüme takibinde bebekte en sık bakılan üç parametreyi; tartı, boy ve baş çevresi ölçüsü olarak sıralayan Dr. Ela Tahmaz, anne karnındaki büyüme geriliklerinde öncelikle sorunun tespit edildiğini ve sonrasında nedene yönelik tedavi yapıldığını ifade ediyor.

"Doğumla birlikte bebeğin tartısı (kilosu), boyu ve baş çevresi mutlaka ölçülür " diyen Dr. Tahmaz, özellikle baş çevresindeki büyümenin yaşamın ilk üç yılında sağlıklı büyüme kriterleri arasında ilk dikkat edilen unsurlardan biri olduğunu vurguluyor. Bebeklerin büyümesinin ayda bir izlenmesi gerektiğini belirten Dr. Tahmaz, "Normal şartlarda yaş, kilo, boy ve baş çevresinin birbirine paralel olarak gelişmesi beklenirken, aksi bir durum bir sorunun varlığını gösterebiliyor " diyor.

Beslenmede çocuğun istediklerini de göz önünde bulundurun

İlk iki yılda çocuğun beslenmesinin büyümesi açısından önem taşıdığının altını çizen Dr. Tahmaz, "çocuğun herhangi bir beslenme sorunu yaşaması onun nihayi boyuna ulaşmasına ve sağlığına etki edebilir " diyor. "Ailelerin en büyük sorunu, yaşları iki ila beş arasında olan çocukların iştahsızlıktan dolayı kilo alamamaları oluyor " diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, bu dönemde çocuğun isteklerini de göz önünde bulundurarak ona göre bir beslenme düzeni oluşturmak gerektiğini ifade ediyor.

Dr. Ela Tahmaz, 5 - 12 yaş arasındaki okul çağı çocuklarında boyun çok daha fazla önem kazandığını vurguluyor. Çocukların boyunun, anne - babanın boyuna bağlı olarak uzamasının beklendiğini belirten Dr. Ela Tahmaz, genetik mirastan sonra büyümeyi etkileyen ikinci faktör olarak çevresel etkenleri sıralıyor. Ergenlik döneminde kızların 6 - 11 cm., erkeklerin ise 7 - 13 cm. arasında uzayabildiğini belirten Dr. Ela Tahmaz, "Buradaki önemli özelliklerden biri de, kız çocuklardaki büyüme atağının ergenliğin ilk yarısında görülmesine karşın, erkeklerde ergenliğin ikinci yarısında yaşanması oluyor. Dolayısıyla, erkek çocuklar kızlara göre biraz daha uzun bir büyüme süreci yaşamış oluyor. "

Boy formülü

Pediatristlerin, çocuğun boyunun ne kadar uzun olacağını yaklaşık olarak hesaplamak için çocuk iki yaşına geldiğinde basit bir formül kullandığını belirten Dr. Ela Tahmaz, bu formülün uygulamasını şu şekilde açıklıyor:

Kızlar için :(baba boyu -13) + anne boyu/2


Erkekler için :(anne boyu +13) + baba boyu/2

Dr. Ela Tahmaz'dan anne-babalara öneriler:

Çocuk hekiminizden çocuğunuzun büyümesi ile ilgili bilgi vermesini isteyin.


Çocukların büyüme sürecinde bir sorun gözlüyorsanız, bunun nedenlerini ve çözümlerini hekiminizle tartışın.

Çocuklarınızın ayakkabı, pantolon gibi boyla değişen giysilerini ne kadar zamanda değiştirdiğinize dikkat edin. Örneğin bir çocuk iki yıl boyunca aynı pantolonu giyiyorsa, büyümesinde bir sorun olabileceğini unutmayın.


Normalin çok geniş bir dağılımı olduğu unutulmadan, çocuklarınızı başka çocuklarla kıyaslamayın. Ama belirgin farklar varsa hekiminize danışmaktan çekinmeyin.

 

14.12.2012 - 11761



İlgili Diğer Yazılar
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Çocuklarda Hipotiroidi kaynaklı büyüme geriliğine dikkat
Çocuklarda Hipotiroidi kaynaklı büyüme geriliğine dikkat
Çocuk endokrinoloji nedir?
Çocuk endokrinoloji nedir?
ÇOCUĞUM İÇİN DOĞRU OYUNCAK HANGİSİ
Bebekler Neden Uyumaz?
Bebekler Neden Uyumaz?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]