Cilt Çatlaklarınızdan Kurtulun

Etiler Memorial Tıp Merkezi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Zerrin Baysal "Cilt çatlakları ve tedavisi" hakkında bilgi verdi.

Cilt Çatlaklarınızdan Kurtulun

Çatlak Nedir?

Tıp dilinde “Stria” denilen oluşumlar, deri altındaki genişlemelere veya aşırı büyümeye bağlı olarak deride oluşan yarıklardır. Elastikiyeti olmayan deri alanlarında görülür. Derinin alt tabakası olan dermisteki elastin ve kollajen liflerinin yırtılmasına bağlı olarak gelişen yarıklardır. Aslında tıbbi bir durum olmasının yanısıra; daha çok kozmetik bir problemdir.




Gebelik Döneminde Ve Aşırı Kilolu Kişilerde Sık Görülür



Deri çatlakları derinin devamlı bir şekilde gerildiği vücut bölgelerinde görülür. Hamile bayanların; karın, kalça, bel ve göğüslerinde, ergenlik dönemindeki gençlerin; kalça ve göğüslerinde, diz ve uyluklarında, vücut geliştirme ile uğraşanların; omuzlarında, sırtlarında ve uyluklarında, aşırı kilolu kişilerde; kalça, bel, uyluk, karın, kol ve göğüslerde görülebilir.




Bazı Hastalıklar Ve İlaç Kullanımı Çatlaklara Neden Olabilir



Bazen kilo problemi yaşamayan kişilerde ilaç kullanımı ya da bazı hastalıkların bulgusu olarak da karşımıza çıkar. Bu ilaçların başında özellikle lokal yada sistemik olarak kullanılan kortizon gelmektedir. Yine bazı endokrinolojik rahatsızlıkları olan kişilerde de görülebilir. Bu rahatsızlıklar genelde böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak gelişen kortizon hormonunun artışıyla alakalıdır. Kortizon kollajen ve elastin liflerde kopmalara neden olduğu için çatlamalara yol açar. Kortizon kullanan hastaların tedavi protokolleri ayarlanabildiğinde bu yan etkiler neredeyse görülmeyecek kadar az rastlanabilir.




Erken Dönemde Uzman Yardımı Alın


Deri genellikle önce pembeleşir. Bu aşamadayken kaşıntı bu görüntüye eşlik eder. Daha sonra görünüm olarak kırmızı, mor ince yırtıklar halini alır. Boyları 1-2 cm, enleri 1-5 mm şeklinde yarıklar olarak görülür. Kişi bunların bir döküntü olduğunu sanıp dermatologa başvurur. Erken dönemde başvuran bu hastaların tedavisi daha başarılıdır. Hasta bunları önemsemez ve de gecikirse bu lezyonlar sedefimsi çizgiler haline dönüşür. İşte bu dönemde tedavi gerçekten zordur. Deri çatlakları oluştuktan sonra tedavisi gerçekten zordur. Özellikle ailesinde deri çatlağı olan bireylerde bu durum daha sık görüldüğü için kilo kontrolleri konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Yine hızlı büyüme eğilimi olan çocuklarda çatlakların oluşumu konusunda takipçi olmak gerekir. Hamilelikleri döneminde olan bayanların çoğunda çatlak gelişebilme riski olduğu için, mutlaka bilinçlendirilmeleri gerekir.




Vücudunuzu Sürekli Nemlendirin Ve Spor Yapın


En önemli koruma mekanizması deri altı kolajen ve elastin liflerini güçlendirmektir. Bu da düzenli kullanılan nemlendiricilerle mümkündür. Deri elastikiyetini artırmak, deri altı dokusunun genişlemesine ya da büyümesine paralel olarak esnemesine yol açacaktır. Ayrıca spora başlayan kişilerin direkt ağır bir tempodan ziyade yavaş yavaş artırabilecekleri bir programla başlamaları gelişecek çatlakları önleyecektir.




Çatlak Tedavisi Ne Kadar Erken Dönemde Başlarsa Sonuç Da O Kadar Başarılı Olur

Çatlamış deri bir daha eskisi haline gelemez fakat çatlakların mevcut şiddetini azaltmak mümkündür. Bu durum için kullanılan çeşitli tedaviler vardır. Kimyasal peeling, fototerapiler, karboksiterapi, mezoterapi, lazer tedavileri ve lokal retinoik asitler bu tedavilerdendir. Hiçbir tedavi tamamen düzeltmez ama kozmetik görüntüyü daha iyi bir hale getirir.

17.7.2010 - 1582



İlgili Diğer Yazılar
Susuz kalan deri sertleşiyor
Susuz kalan deri sertleşiyor
El Morarması Raynaud Hastalığının Habercisi Olabilir
El Morarması Raynaud Hastalığının Habercisi Olabilir
Bu Cilt Hastalığı Öldürüyor!
Bu Cilt Hastalığı Öldürüyor!
Güneşin Cildime Zarar Verdiğini Nasıl Anlarım?
Güneşin Cildime Zarar Verdiğini Nasıl Anlarım?
Vücudunuzdaki Benlere Dikkatli Bakın!
Vücudunuzdaki Benlere Dikkatli Bakın!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]