Bebeklerin Kalbini En Çok Bu Hastalıklar Yoruyor!

Tüm dünyada yaklaşık bin canlı doğumdan 6'sı doğumsal kalp hastalığı ile dünyaya geliyor.!

Bebeklerin Kalbini En Çok Bu Hastalıklar Yoruyor!

Türkiye’de kapsamlı bir araştırma yapılmamış olsa da, her 100 doğumdan birinde doğumsal kalp hastalığı bulunduğu tahmin ediliyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Ayşe Sarıoğlu, Türkiye’de bir yılda dünyaya gelen bebek sayısının fazlalığı nedeniyle, 100 doğumdan birinde kalp anomalisi bulunmasının ciddi bir oran olduğuna dikkati çekti.

Prof. Dr. Ayşe Sarıoğlu, anne karnındaki bebekte hangi anomalilerin olabileceği hakkında şu bilgileri verdi;

• En sık görülen anomalilerin başında, kalpte ve kalpten çıkan damarlarda olan doğuştan anormallikler geliyor.
  • Kalp dört odacıklı bir organdır. Bu odacıklar arasında bölmeler vardır. Bu bölmelerde delikler olabilir. Biz bu deliklere VSD ve ASD adını veriyoruz.
  • Kalpten çıkan damarlarla ilgili anomaliler de vardır. Damarlardan birisi olmayabilir. Damarlar ince veya dar olabilir, damarların çıkışı ters olabilir (transpozisyon). Bu anomali de sık görülmektedir. Damarların her ikisi sağ karıncıktan çıkabilir.
  • Kalp kulakçıkları ve karıncıkları arasında kapaklar var, bunlarla ilgili sorunlar görülebilir. Bebekte doğuştan kalp kapağı olmayabilir.
  • Kapaklarda darlık yetersizlik olabilir.
  • Kapaktan geriye kan kaçırma olabilir.
  • Karıncıklar çok küçük olabilir.
  • Karıncıklar hiç gelişmemiş olabilir.
  • Kalpten çıkan damarlarda sorunlar olabilir.
  • Damarın herhangi bir yerinde darlık oluşabilir.
  • Akciğerlerden kalbe dönen damarlar yanlış yerlere dönebilir.

Kalpteki anormalliklerin yüzde 90’ının nedenini bilmediklerini, sadece yüzde 10’unun sebebinin bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Ayşe Sarıoğlu, bu yüzde 10’luk oranın içinde anne adaylarının hamilelik döneminden önce ve hamileliğin ilk aylarında yaptıkları yanlışların etkili olduğunu söyledi.

Hamilelik sırasında gösterilecek özenin hamilelik öncesinde de gösterilmesinin önemine işaret eden Prof. Sarıoğlu, “Bu nedenle biz anne adaylarına hamileliklerini planlı bir şekilde gerçekleştirmelerini öneriyoruz. Taşıdıkları birtakım risklerin önceden belirlenebilmesi amacıyla hekim kontrolünden geçmelerini istiyoruz” dedi.

Ailede bulunan hastalıklar: Ailede kardeşlerden birinde annede, babada, teyzede, halada yani yakın akrabalarda doğumsal kalp hastalığı bulunması bu riski artırıyor.

Prof. Dr. Ayşe Sarıoğlu

18.1.2011 - 4279

Bebeklerin Kalbini En Çok Bu Hastalıklar Yoruyor! Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Sibel Türkoğlu dedi ki;