Bebeklerdeki Uyku Sorunlarının En Önemli 5 Nedeni

Bebeğiniz gece uyandığı zaman bu uyku ilişkilendirmesini kendi kendine sağlayabiliyor ise, örneğin emzik ile uykuya dalıp gece uyandığı zaman düşen emziğini yeniden ağzına alıp uyumaya devam edebiliyorsa, bu uyku ilişkilendirmesinde herhangi bir sorun olmadığını gösterir. Gece uyandığında bu ilişkilendirmeyi kendi kendine sağlayamaması halinde ise, o zaman ortada hatalı bir uyku ilişkilendirmesi söz konusu olacaktır.

Bebeklerdeki Uyku Sorunlarının En Önemli 5 Nedeni

Diş çıkartma

 

 

Bebeklerin bütün dişlerinin çıkması yaklaşık 2 yıl civarında sürer. Kimi bebek en zor dişlerini çıkartacakları esnada dahi, geceleri kesintisiz bir şekilde uyuyabilirken, bazı bebekler defalarca uyanır. Kendi kendine uyumayı bilen bebekler dahi, acı çektikleri zaman, tekrar uyuya bilmek için anne ve babalarına ihtiyaç duyabilirler.

Bu gibi durumlarda bebeğimize yardımcı olmaya çalışırken, kalıcı uyku problemlerinin meydana gelmesine sebep olmamaya dikkat etmeliyiz. Örneğin kendi yatağında uyumaya alışık bir bebek diş sıkıntısı yaşadığı 3 veya 4 gün boyunca bile kucakta uyumaya alışabilir. Bu tür durumlarda bebeğimizin uyku alışkanlıklarının bozulmaması için,  sıkıntısı geçer geçmez vakit kaybı yapmadan eski düzene dönmek gerekir.

 

 

 

Açlık

 

Beslenme, uyku ile tam olarak alakalı bir konudur. Karnı aç olan bir bebek uyuyamaz ve bir an önce beslenmek ister. Ancak çoğu anne ve baba bu mantıktan yola çıkarak bebeklerinin bütün gece uyanmalarının sebebinin açlık olduğunu düşünür.

 

Her bebeğin mide kapasitesi ve doğal olarak da yemek yemeden dayanabildiği süre, elbette ki birbirinden farklıdır. Ancak 9 aylık bir bebek, bütün gece boyunca hala en az 2 veya 3 defam meme emmek için uyanıyorsa, bu uyanmaların büyük bir olasılık ile açlıktan değil, alışkanlığın sebep olduğunu düşünebiliriz.

 

Gece beslenmelerini tamamı ile ortadan kaldırmak için, çocuk doktorunuzdan onay almanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra, bebeğinizin gündüzleri yeterli miktarda beslendiğinden de emin olmalısınız.

 

 Fiziksel gelişim ve yeni beceriler

 

Dönmek, emeklemek, ayağa kalkmak, yürümek, konuşmak gibi yeni sahip olunan bütün beceri türleri, bebeklerin gece uykularına olumsuz açıdan etki edebilir.

 

Bu becerileri öğrenirken kullandıkları yeni kaslar, harcamış oldukları ekstra enerji, gece uyandıklarında kendilerini alışık olmadıkları pozisyonlarda bulmak ve geri dönememek, yeni becerilerinde ustalaşmak için geceleri antrenman yapma isteği, normalde iyi uyuyan bebeklerde dahi gece uyanmalarına sebep olmaktadır. Bütün bunların yanı sıra, eğer hatalı uyku ilişkilendirmeleri de bulunuyor ise, gece uyandıkları zaman yeniden uykuya dönebilmek için muhakkak dışarıdan birinin desteğine ihtiyaç duyarlar.

 

 Çok yorgun olması

 

Bebeklerin iki uyku arasında uyanık bir şekilde kalabildikleri süre, genellikle ilk birkaç ay içerisinde çok kısadır. 1 aylık bir bebek ortalama 1 saat, 7 aylık bir bebek ise ortalama 3 saat civarında uyumadan dayanabilir. Kaldırabileceğinden daha uzun bir süre boyunca uyanık kalan bebeğin vücudu, kortizol adlı bir stres hormonu salgılamaya geçer.

 

Yorgunluk ile başa çıkmak amacıyla böbrek üstü bezlerinin salgılamış olduğu bu hormon, aynı zamanda bebeğin uykuya geçişini de zorlaştırıcı bir etkiye sahiptir. Bebek bir şekilde uykuya geçse dahi, vücudunda bulunan kortizol hormonunun da etkisi ile beraber gece çok sık uyanır ve hatalı uyku ilişkilendirmelerinin de olması halinde, uykuya dönebilmek için mutlaka dışarıdan birinin desteğe ihtiyaç duyar.

 

Nedir bu hatalı uyku ilişkilendirmeleri?

 

Uyku ilişkilendirmesi, bebeğinizin uykuya dalmak amacı ile gereksinim duyduğu her şey olabilir. Bunlara örnek verecek olursak;

 


  • Sallanmak,

  • emmek,

  • arabada gitmek,

  • kucakta yürütülmek,

  • emzik veya biberon vb.



Bebeğiniz gece uyandığı zaman bu uyku ilişkilendirmesini kendi kendine sağlayabiliyor ise, örneğin emzik ile uykuya dalıp gece uyandığı zaman düşen emziğini yeniden ağzına alıp uyumaya devam edebiliyorsa, bu uyku ilişkilendirmesinde herhangi bir sorun olmadığını gösterir. Gece uyandığında bu ilişkilendirmeyi kendi kendine sağlayamaması halinde ise, o zaman ortada hatalı bir uyku ilişkilendirmesi söz konusu olacaktır.Bebekleri emzirerek, sallayarak, kucakta yürüterek uyutmak hatalı uyku ilişkilendirmesi olarak sayılabilir.

 

Örneğin bebeğimizi hep emzirerek uyutuyorsak, bebeğimiz emme ile uykuyu ilişkilendirmiş demektir ve emmeden nasıl uykuya geçebileceğini bilemez. Bu sebepten dolayı da, geceleri uyku döngüleri esnasında yaşamış olduğu hafif uyanıklık durumlarında uykusuna devam edebilmek için yine emmek isteyecektir. Uyuması için bizim ona sağladığımız bu koşulları kendisi sağlayamayacağı için, gece uyandığında uykusuna devam edebilmek amacı ile anne ve babasına ihtiyaç duyacaktır.

 

 

 

 

 

4.8.2015 1 - 18429

Prof.Dr. Bülent Tıraş


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
İlgili Diğer Yazılar
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Sigara Anne Sütünü Nasıl Etkiler?
Sigara Anne Sütünü Nasıl Etkiler?
Labial Yapışıklık Nedir?
Labial Yapışıklık Nedir?
Tüp Bebek
Tüp Bebek
Ultrason Anne Ve Bebek İçin Zararlı mıdır?
Ultrason Anne Ve Bebek İçin Zararlı mıdır?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]