Minik bebeğinizin sabırsızlıkla beklediğiniz doğumu sonunda gerçekleşti. Hastane kontrollerinden sonra evinize gitmek için heyecanlanıyorsunuz. Bebeğinizle ilgili birçok plan ve projeler kafanızda oluştu bile. Onun için özel yataklar, özel odalar, pamuklu güzel giysiler hatta ilk banyosunu bile nasıl yaptıracağınızı düşünüyorsunuz. Sanırım bu heyecanınız biraz endişeye yol açtı. Evet, bazı konularda acele etmemeniz, tecrübeli arkadaşlarınızdan veya doktorunuzdan yardım almak zorunda kalabilirsiniz.
Korkmanıza gerek yok sadece sabırlı olun ve yapmanız gereken şeyleri öğrenin ve zamanında yapın.
Bebeğin ilk banyosu ne zaman yaptırılmalı?
Yeni doğan bebeğiniz ilk banyosu genelde tartışılan bir konudur. Doğar doğmaz banyo yaptırmak söz konusu dahi bile olamaz. Doğumdan hemen sonra bebeğin üzerindeki sıvılar buharlaşarak ısı kaybına neden olur. Bu nedenle ilk banyonun doğum odasında hemen yapılması önerilmez. Daha dünyaya yeni geldi, vücudu adapte olmaya çalışıyor ve çevresinde gelişen her şey onu daha çok korkutarak ağlamasına sebep oluyor. O yüzden bebeğiniz doğar doğmaz ona sıcaklığınızı hissettirerek göz teması kurmaya çalışın. Bu görüntüsüyle yıkanması gerektiğini düşünüyorsunuz ama onun için daha doğru zaman değil. Bebeğinizin göbek kordonu düşene kadar kesinlikle banyo yaptırmamalısınız.
Hastanede bebeğinizi 3- 4 defa emzirmeniz ve üzerinden 12- 24 saatin geçmesi gerekir. Ancak annede Hepatit-B, Hepatit-C, HIV gibi bebeğe bulaşabilecek bir enfeksiyon hastalığı varsa bebeğin cildindeki virüslerin hemen uzaklaştırılması amacıyla doğar doğmaz ilk banyosu yaptırılabilir.
Bebeğiniz 12 saatin ardından hemşireler tarafından ıslak bezle veya süngerle silinerek yapılır. Bebeğin yıkanması bebeği mikroplardan temizleyeceği için bebekte pişik ve benzeri hastalıkların oluşumu engeller. Bebeğin cildi nefes alacağından artık rahat bir uyku çekebilir. Tam bir banyo, doğumdan sonraki 2 veya 3'üncü güne bırakılabilir. Bunu izleyen günlerde bebek her gün ya da günaşırı ıslak bir sünger veya bezle göbek kordonuna değmeyecek şekilde yapılması gerekir.
Bebeğiniz için normal bir banyo ancak göbeği düştükten sonra yaptırılmalıdır.
Bebeğinizin Banyosu İçin Gerekli Malzemeler
- Yeterli miktarda vücut sıcaklığında temiz su,
- Bebeği silerek temizlemek için küçük boy yumuşak havlular,
- Yüz temizliği için küçük pamuk topları,
- Bebeğiniz için uygun boylarda plastik bebek küveti ve filesi,
- Bebeklere özel şampuan ve sabunlar,
- Bebeğinize ait yumuşak banyo süngeri,
- Kurulamak için en az 2 adet büyük boy bebek havlusu,
- Saçlar için bebek tarağı,
- Banyo sonrası için bebek yağı ve pişik kremi,
- Her banyo sonrasında yeni bir pamuklu kıyafetler giydirmeniz gerekir.
Silerek banyo nasıl yaptırılır?
- Suyla yapılan ilk banyodan sonra göbek kordonu düşene kadar ilk 7- 10 gün içinde bebek silinerek de temizlenebilir.
- Bebeğinizi birkaç kat yumuşak havlunun ya da yumuşak bir minderin üzerine sırtüstü yatırın. Kolay olması için tüm giysileri çıkarılıp havlu ile sarabilirsiniz.
- İlk önce yüzünü, ılık suya batırılmış bir pamukla gözlerinin etrafından başlayarak temizleyin. Daha sonra da yumuşak bir pamuklu kumaş ya da havlu aynı şekilde ılık su ile ıslatılarak burun çevresini, yanaklarını, alın ve kulaklarını da aynı şekilde silin. Ardından havlu ile yüzünü kurulayın.
- Saç temizliği için de sırtüstü yatan bebeğinizin başını ensesinden destekleyerek hafifçe kaldırılıp biraz ılık su ile ıslatın. Bebek şampuanı ile saçlarına hafif masaj yapıldıktan sonra tekrar ılık su ile şampuandan arındırın ve yumuşak bir havlu ile saçlarını da kurulayın. Bebeğinizin tarağı ya da fırçasıyla saçlarını tarayabilirsiniz.
- Vücudunun temizliği için, ılık suya batırılıp bebek şampuanı ile köpürtülmüş bir sünger ya da havlu kullanın. Tüm vücudunu sildikten sonra bol ılık su ile ıslatılmış bir havlu ile durulayıp, başka bir havlu ile de kurulayın.
- Genital bölgesini ve poposunu da önden arkaya doğru aynı şekilde silip, kurulayın.
- Bacaklarını ve kollarını da aynı şekilde silin ve kurulayın.
- Alt bezini bağlamadan önce poposuna pişik önleyici bir krem sürmeyi unutmayın.
- Göbek kordonunu etil alkol ile ıslatılmış bir pamukla silmeniz mikrop kapmaması açısından daha iyi olacaktır. Ve böylece kuruması da kolaylaşır. Eğer alkol cildine temas ederse verdiği serinlik hissinden dolayı bebeğiniz huzursuz olabilir.
- Daha sonra da tüm vücudunu bir kez daha kurulayarak kıyafetlerini giydirebilirsiniz.
Bebeğinizin banyosu için dikkat etmeniz gereken 13 faktör
- Bebeğinizi banyo yaptırmadan önce uygun şartları hazırlamanız gerekir. Su yaklaşık olarak 37- 38 derece olmalı ve oda sıcaklığına da dikkat etmeniz gerekir.
- Bebeğinizin aç veya yeni karnı doymuş halinde yıkamamalısınız.
- Özellikle banyo suyunu kaynatıp soğutmanız enfeksiyon riskini azaltmış olacaktır.
- Eğer bebeğinizin göbek kordonu düşmemişse su değdirmemeye çok özen göstermeniz gerekir. Su, bebeğinizin göbeğinin iltihaplanmasına neden olabilir.
- Banyoda sabun kullanılacağı için ellerinizden bebeğin kaymamasına dikkat etmelisiniz. Sabun veya şampuanları bebekler için üretilen olanlardan tercih etmelisiniz.
- Banyoda bebeğinizin kulağına su kaçırmamaya dikkat edin. Bebeğinizin başına su dökülürken yüzünü aşağıya doğru tutmalısınız. Su dökülürken kulaklarını kapatmanız doğru olacaktır.
- Bebeğinizin küvet içinde kaymasını engellemek için altına bir bez koyun. Küvetinde 10 cm.' den fazla doldurmamanız olası tehlikeleri önlemiş olur.
- Bebeğinizin ilk banyo tecrübesi için iyi bir izlenim bırakmanız gerekir. Bu, sonraki banyolar için avantaj sağlayacaktır. Bu nedenle bebeğinizin banyodan korkmaması gerekir. Eğer bebeğiniz banyodan korkuyorsa bir süreliğine anne ile beraber banyo yaptırılabilir. Bu davranışla, bebeğinize verdiğiniz güvenle birlikte daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
- Bebeğinizi asla küvetin başında yalnız başına bırakmayın. Geri dönüşümü mümkün olmayan olaylarla karşılaşabilirsiniz.
- Bebeğinizin kıyafetlerini banyodan önce hazırlayın. Sonradan hazırlanması bebeğinizin üşütmesine neden olabilir.
- Bebeğiniz eğer altını kirletmişse altını temizledikten sonra küvete alın.
- Erkek bebeklerde sünnet derisini biraz geri çekerek yıkayın. Deri altında kalan krem veya idrar kalıntıları bebeğinizin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
- Banyo bitiminde yumuşak bir bez ya da havlu ile kurulayın.
Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?
Bebekler için hazırlanmış plastik küvetler ve fileler bu iş oldukça uygun olmaktadır. Vücut sıcaklığına yakın temiz su ile küvetini doldurduktan sonra, bebeğinizi yavaşça bir kolumuz başının altından destek verecek şekilde sırtüstü tutarak suya sokun. Bebeğinizi bebek şampuanı ile köpürttüğünüz yumuşak bir süngerle tüm vücudunu, kollarını ve bacaklarını silerek temizleyin. Bebeğinizi hafifçe dikleştirilerek sırtını ve poposunu da temizlendikten sonra, başını önden arkaya doğru bebek şampuanı ile ve elinizle yıkayın. Ardından temiz ılık su dökerek bebeğinizi durulayın. Bu sırada gözüne yakın bölgelere şampuan gelmemesine dikkat edin. Bebeğinizin yüz temizliğini ılık suya batırılmış pamuk ile yapın. En sonunda da bebeğinizi bebek yağı ile birlikte masaj yaparak yağlayın ve giydirin.
20.7.2015 - 18160
|