Güneşin altında saatlerce yatarak bronz bir tene sahip olmak isteyen Eda Taşpınar'ın vücudu görenleri şaşırtıyor. İkoncan'ın teninde güneş nedeniyle çillenmeler ve minik kahverengi lekeler oluştu.
iNSANLARIN İÇİNE ÇIKAMIYOR
Bodrum ve Çeşme sahillerinde şezlongta vakit geçiren Eda Taşpınar’ın vücudunda çillenme gibi minik kahverengi lekeler çıkmaya başladı. Bu yıl tatilini Türkiye’de geçirmek yerine Yunanistan’ın Mikonos Adası’nda kendine ev tutarak gözlerden uzak dinlenmeyi tercih eden Eda Taşpınar, bir alışveriş merkezindeki görüntüsüyle sevenlerini oldukça üzdü.
Bronzluktan kapkara olan ikoncan, kahverengi lekeleriyle güzelliğine gölge düşürdü. Güneşe her fırsatta zaafı olduğunu belirten Taşpınar, bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu.
GÜNEŞ IŞINLARININ CİLDİMİZE ZARARLARI
Uzun ve yinelenen güneşte kalmaların yıllar içinde doğurabileceği en önemli sonuç; deri kanserleridir. Deri kanseri vücudun hiç güneş almayan bölgelerinde de görülmekle birlikte çoğunlukla açık kısımlarda görülmesi, güneşin rolünü gösteren bir bulgudur. Giderek büyüyen ya da yeni ortaya çıkan ben ya da lekeler için doktora danışılmalıdır.
Güneşin ek sık görülen olumsuz etkisi; güneş yanığıdır. Birden yoğun güneşlenmeyle 2-6 saat içinde gelişir. 1-3. günlerde şiddetlenir ve 5-6 gün içinde geriler. Kızarıklık, yanma, ağrı ve ileri durumlarda sulu kabarcıklar görülür. Baş ağrısı, bulantı ve halsizliğe neden olur.
Güneş yanığı durumuyla karşılaşıldığında, hastanın serince bir yerde dinlenmesi ve sonrasında sık sık serin duşlar alması yararlı olur. İleri durumlarda doktora danışılmalıdır. Yağsız su bazlı yumuşatıcı kremler, gerekirse kortizonlu krem veya merhemler, ağrı kesiciler kullanılması yararlı olabilir.
GÜNEŞ ALERJİLERİ
Güneşin erken dönemdeki zararlı etkilerinden biri de kurdeşen gibi hastalıkları ortaya çıkarmasıdır. Alerjik kökenli bu reaksiyonlar; güneş gören vücut bölgelerinde (yüz, kollar ve boyun gibi) kızarıklık ve kaşıntılı döküntüler şeklinde görülür.
1: Her güneşlenmede kızaran asla bronzlaşamayan
2: Her zaman kızaran bazen bronzlaşan (1. ve 2. tipte olanlar, genellikle sarışın, mavi gözlü ve beyaz tenlidirler ve genellikle yazın öğle güneşinde 10-20 dakikada güneş yanığı alabilirler)
3: Bazen yanan, genellikle bronzlaşan
4: Çok az yanan, çabucak ve her zaman bronzlaşan
5: Koyu renk olanlar (Kızılderililer gibi)
6: Zenciler
1. ve 2. tipte olanlar, yaşlılar, çocuklar ve güneşe duyarlı hastalığı olanlar, yazın her gün güneş koruyucu kullanmalıdırlar. 3. tip olanların da uzun güneşlenmelerde koruyucu kullanmaları gerekir. 4, 5 ve 6. tipte olanların ise koruyucu kullanmaları gerekmez.
GÜNEŞ LEKELERİ
Güneşin etkilerinden biri de vücutta kahverengi lekeler oluşmasına neden olmasıdır. Bunlar genel sağlık açısından önem taşımazlar, ancak görünümleri rahatsızlık vericidir. Etkili bir güneş koruyucu kullanmak faydalı olacaktır. Ancak kesin sonuç almak her zaman mümkün olmayabilir.
Güneşin uzun sürede verdiği zararlardan biri de deri yaşlanmasıdır. Doğal yaşlanmaya ek olarak güneşin yol açtığı kırışıklık, lekelenme ve deri yapısında kabalaşma olarak ortaya çıkabilmektedir.
CİLT TİPİNE GÖRE GÜNEŞTEN KORUNMA
Çocuklar, yaşlılar, kalp hastaları, hipertansiyonu bulunanlar ve bazı cilt tiplerine sahip olanlar güneşten daha çok etkileniyorlar. Doğal olarak bu kişiler ek korunmaya daha çok önem vermeleri gerekiyor.
Ayrıca deri tipleri, yaz güneşinde ortaya çıkan kızarıklık ve bronzlaşabilme özelliğine göre belirleniyor
23.6.2015 - 17792
|