Uzm.Dr. Faruk Akçay Cevabı:
Vücudun terlemesini sağlayan sempatik sinirler göğüs boşluğu içindedir. Bu nedenle el terlemesi, koltuk altı terlemesi ve yüz terlemesi için koltuk altından göğüs boşluğu içine girilerek ameliyat yapılır. İçeride hangi bölgenin terlemesi durması isteniyorsa buna göre farklı bölgeye klips konulur.
Klipsli ETS sıklıkla iki tarafa birden yapılır. İstenirse sağ ve sol tarafa farklı zamanlarda iki ayrı ameliyat şeklinde de uygulanabilir. Vücudun sağ ve sol tarafının sempatik sinirleri ayrıdır. Bu nedenle ne tarafa yapılırsa o tarafa etkili olur.
Klipsli ETS estetik bir operasyondur. Koltuk altında deri kıvrımları içinde kaybolacak şekilde çok küçük iz bırakır. Her giriş deliği için bir küçük dikiş (iki sağda, iki solda toplam dört dikiş) konulmaktadır. Taburcu olduktan sonra bunlara iki defa pansuman yaptırılır ve (herhangi bir sağlık kuruluşunda) ameliyatın haftasında alınır
Ameliyattan sonra 10-12 saat hastanede kalmanız gereklidir. Ameliyat sonrası en az 48 saat uçak yolculuğu yapmanız sakıncalıdır.
Ameliyat sonra bazı hastalarda ilk bir iki saat ağrı olabilir. Bunun için hastanede ağrı kesici yapılır. Daha sonra çok az rahatsızlık verir. Taburcu olduktan sonra genellikle birkaç gün hap şeklinde ağrı kesici kullanmak yeterli olur.
Endoskopik (kapalı) bir ameliyat olduğundan iyileşme çok kısa sürede olur. Ofis, büro işi yapılıyorsa 48 saat sonra çalışmaya başlayabilirsiniz. Spora ve ağır işlere başlamak için 5-6 gün dış yaraların iyileşmesi beklenir. Dikişler alındığında hiç bir kısıtlama yoktur
Klipsli ETS’in Terleme Dışında Olumlu Etkikleri
Stres yapan durumlarda kalp atış hızı hafifçe azalır. Kalabalık önünde sunum yaparken korkuya bağlı çarpıntı oldukça azalır. Migren türü baş ağrısı olan hastalarda baş ağrısı sayısı azalır.
Klipsli ETS oldukça güvenli bir yöntemdir. Ancak her cerrahi işlemde görülebilecek standart riskler ve komplikasyonlar çok nadiren olabilir. El ve koltuk altı terlemesi için yapılan tedavide yan etki riski de oldukça düşüktür. Yan etki çıkarsa geri dönüşümlüdür.
Normal ETS ameliyatında sempatik sinir kesilir veya yakılır.
Klipsli ETS ameliyatında ise sempatik sinire titanyum klips konulur. Ameliyattan sonra yan etki çıkarsa klipsli ets ameliyatında (klips alınarak) geri dönüşüm mümkündür. Normal ets ameliyatında yan etki çıkarsa geri dönüş mümkün değildir.
Klipsli ETS yönteminin başarı oranı normal ets gibi ve hatta daha yüksektir. Bu konuda deneyimli bir cerrah tarafından seçilmiş özel bir alana uygulanması durumunda başarısı çok yüksek ve yan etki riski çok az olur. Klipsli ets daha güvenle uygulanırken, normal ETS ameliyatının yan etki komplikasyonlarının fazla ve kalıcı olması nedeniyle özellikle yüz terlemesinde uygulanması ciddi problem yaratabilir.
Size de terlemeniz olmasa da belirtildiği gibi şikâyetleriniz için uygulanabilinir.