Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr Cevabı:
Anne sütüyle beslenen bebeklerde ek gıdalara dördüncü aydan sonra geçilebilir. Doktorunuz bebeğinizin anne sütüyle gerekli gelişimi gösterdiğini düşünüyorsa ek gıdalara geçiş 6.aya ertelenebilir. Ek gıdalara geçmek anne sütünden vazgeçmek olarak algılanmamalıdır. Ek gıdalar, anne sütünün eksiklerini tamamlar. Yani ek gıdalarla birlikte anne sütüne devam edebilirsiniz.
Ek Gıdalara Geçişte Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
- Bebeğiniz yeni tanışacağı gıdalara karşı alerji reaksiyonu gösterebilir. Bu yüzden her yeni besin bir kaşıktan başlanmalı ve giderek miktar arttırarak bebeğe verilmelidir. Bebeğinizin bir besine alerjisi olup olmadığını vücudunda, özellikle yüz bölgesinde beliren kızarıklıklar ve döküntülerden anlayabilirsiniz. Bu durumda o besine bir hafta ara verip sonra yeniden deneyebilirsiniz.
- Yeni besinlerin bebek açken ve alışık olduğu anne sütü ya da hazır mamadan önce verilmesi daha uygundur.
- Ek gıdaların kaşık ya da bardakla verilmesi, bebeğin anne sütünü emmeye devam etmesini sağlar. Biberon, bebeği anne memesinden uzaklaştırır. Ek gıdalara geçişte ilk ay: Meyve suyu veya püresi, sebze püresi, yoğurt (meyveli yoğurt da olabilir.), peynir, ek besinlere ilk geçişte bebeğinize verebileceğiniz besinlerdir.
Dikkat: İlk Bir Yıl Boyunca Bebeğe İnek Sütü Verilmemelidir.
Çünkü ilk bir yılda alınan inek sütü, bebeğin böbreklerinin yorulmasına, demir eksikliği anemisine (kansızlık) ve ileriki yaşlarda alerjik astıma neden olabilmektedir. Meyve suyu veya püresi Elma, armut, şeftali, kayısı gibi meyvelerin başlangıçta sularını, bir iki hafta sonra da pürelerini bebeğinize rahatlıkla verebilirsiniz. Muz kabızlığa neden olabilir. Haşlanmış elma veya kayısı kabızlığı giderebilir. Portakal veya mandalina gibi turunçgiller gaz yapabilir. İleriki aylarda verilmesi daha uygundur.
Hazırlanışı:
Meyveler iyice yıkandıktan sonra soyulur. Cam rendeyle rendelenir. Eğer suyu çıkartılacaksa temiz bir tülbentten geçirilir. Şeker katılmaması tavsiye edilir. Sebze püresi Domates ve patlıcan hariç tüm sebzeler verilebilir.(Kabak, havuç, patates, taze fasulye, semiz otu, ıspanak, kereviz...)
Hazırlanışı:
Sebzeler iyice yıkandıktan sonra soyulur ve haşlanır. Cam rendede rendelenir. Püre haline getirilir. İçine bir kaşık zeytinyağı ve damak tadı için çok az miktarda tuz konulabilir. Yoğurt Kendiniz evde yapabilirseniz daha sağlıklıdır. Meyvelerle karıştırılabilir. Peynir Bir gece önceden suya konulup tuzu çıkartılmalıdır.