Uzm.Dr. Faruk Akçay Cevabı:
Öncelikli olarak sedef hastalığı ile en çok karışan egzemadan kesin olarak ayrılmalı, tanı şüpheli görülürse gerekirse saçlı deri biyopsi sonrası inceleme yapılabilinir. Tedavi verilen tedaviye cevaba göre değerlendirilir, seçilir. Takip, tedavi Cildiye uzmanı tarafından yapılmalıdır.
Saçlı Deri Sedefi
sedef hastalarının yarıya yakınında bulunur. Vücuttaki diğer sedef yaralarında olduğu gibi saçlı derideki hücreler de hızla büyür ve kabuk içeren kızarık yaralar şeklinde görülür.
Saçlı deri sedefi hafif ince kepeğe benzer kabuklardan kalın deriye yapışık kabuklara kadar çeşitlilik gösterebilir. Kalın kabuklanma nedeniyle saç dökülmesi de görülebilir. Saçlı deri sedefi alına, enseye ve kulak çevresine doğru yayılma gösterebilir. Vücutta diğer sedef yaralarıyla beraber veya bazı kişilerde tek başına da görülebilir.
Saçta Sedefle Karışabilen Diğer Rahatsızlıklar
Seboreik dermatit adı verilen bir tür egzamada da sedefe benzer şikayetler görülebilir. Bu egzamada kabuklar daha yağlı ve sarımsı, sedefte ise gümüşi renktedir. Fakat bazı durumlarda ikisi birbirinden net olarak ayırt edilmeyebilir ve biyopsi gerekebilir.
Sedef Tedavileri
Sedef tedavilerini kullandıkları metodlara göre aşağıdaki şekilde sınıflandırabiliriz.
Işığa Dayalı Tedaviler:
Sedefin Ultraviyolet(morötesi) adı verilen güneş ışığının içinde bulunan özel bir dalga boyunu kullanan tedavidir. Mikrofototerapi, PUVA, Excimer laser, dar band uvb bu tedaviler arasında sayılabilir. Türkiye'de sorun hastanın fototerapiye ulaşamamasıdır.
İlaç Tedavileri:
Bu tedavileri etki mekanizmalarına ve kullanım şekillerine göre ayırabiliriz.
Ağız Veya İğne Yoluyla Yapılan Tedaviler (Sistemik Tedaviler)
- Siklosporin
- Metotrexat
- Asitretin
- Biyolojik tedaviler (Etanercept ve diğerleri)
Dışarıdan Sürülen İlaçlar (Topikal Tedaviler)Kortizonlar
- Kalsipotriol(Psorcutan)
- Yumuşatıcı ve soyucular
- Katranlar
- Retinoik asidler
Alternatif Tedaviler?
Kendilerini bitkisel tedavici, herbalist vs diye tanıtan kişilerin sıklıkla tamamen ticari amaç güderek sedef hastalarına verdikleri karışımlardır. Sıklıkla bu karışımlara sedefe zaten iyi geldiği bilinen kortizon, katran gibi maddeler karıştırılır. Fakat hastalar bunları bitkisel zannettiklerinden ilaçları sürekli ve uzun süre kullanırlar. Reçeteyle belirli bir süre için verdiğimiz ilaçları kontrolsüz olarak kullanmış olurlar. Bu nedenle sıklıkla karaciğer bozuklukları, hormonal bozukluklarla karşılaşırlar.