Sevgili Hastalarımız ve Okurlarımız
Geçen yazımda, sizlere, yazın sıklıkla görülen Burun Kanamaları'ndan söz etmiştim. Bu yazımızın konusu ise, yine sık görülen bir hastalık tablosu olan Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu.
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu (External Otit- Otitis Externa-) ve Kulak Kepçesinin (Auricula) Enfeksiyonu’ dur (Enfeksiyon: mikrop ile oluşan hastalık tablosu). Mevsime bağlı olmaksızın %3-10 gibi yüksek bir oranda görülen External Otit yazın artış gösterir. Altta yatan sebebe, kolaylaştırıcı unsurlar (havuz, deniz gibi ortamlar, hastanın kulağını sürekli karıştırması, kaşıması... gibi) eklenmesi bu artışta rol oynar. External Otit 5 başlık altında incelenir:
1. Akut Lokalize (lokal: bölgesel),
2. Akut Diffüz Bakteriyel (diffüz: yaygın, bakteriyel: bakteri cinsi mikrop ile oluşan hastalık tablosu),
3. Kronik (müzmin),
4. Egzematöz (egzema tarzında),
5. Fungal (mantar cinsi mikrop ile oluşan hastalık tablosu).
1. Akut Lokalize Otitis Externa (ALOE)
ALEO, Fronkülozis olarak da bilinir. Mikroplar ile oluşur. Kaşıntı, bölgesel ağrı, Dış Kulak Yolunda (Dış Kulak Yolu) ödem (şişme), gelişebilir. Abseleşme olabilir ve Dış Kulak Yolu tıkanabilir.
2. Akut Diffüz Otitis Externa (ADOE)
Kaşıntı, kulakta dolgunluk hissi, dokunmakla hassasiyet, bazen kulak dışına taşan pürülan (iltihabi) akıntı, boyundaki Lenf Bezlerinde büyüme (Cervical Lenfadenopati) görülebilir. Dış Kulak Yolu enfeksiyonu ilerler ise, kafa kemiklerinde enfeksiyon (Osteomyelit) eğilimi gösterir.
3. Kronik Otitis Externa (KOE)
Sürekli devam eden hafif derecedeki enfeksiyon ve inflamasyon (ödem) ile Dış Kulak Yolu derisinin kalınlaşması sonucu gelişir. Hasta, sürekli kaşıntı ve tıkanıklık hissinden yakınır. Nadiren akıntı vardır.
4. Egzematöz Otitis Externa (EOE)
Genellikle hastanın geçmişinde; Seboreik Dermatid, Kontakt Dermatid, Psoriazis (Sedef hastalığı), SLE (Sistemik Lupus Erıtomatozus)... gibi hastalıklar olabilir veya bu hastalıklar eşlik edebilir. Dış Kulak Yolu'nda kızarıklık (eritem), ödem, kabuklanma, kepeklenme, ıslaklık, sızıntı şeklinde akıntı, Dış Kulak Yolu ve kepçesinde çatlaklık... görülebilir.
5. Fungal Otitis Externa (FOE) (OTOMYCOSIS)
FOE daha çok nemli, sıcak bölgelerde görülür. uzun süren antibiyotik kullanımı sonucu veya Diabetes Mellitus -DM- (Şeker Hastalığı)... gibi pek çok durumda görülür. Kaşıntı, akıntı ve Dış Kulak Yolu' nda siyah, gri, mavimsi-yeşil, sarı veya beyaz renkte fungal (mantar mikrobunun oluşturduğu) birikinti görülebilir.
Ayrıca:
Büllöz, Granüler External Otit, Herpes (virüs cinsi mikrop) enfeksiyonları sonucu; pericondrit ve kondrit (sırasıyla kıkırdağın üstünü örten zarın ve kıkırdağın enfeksiyonu, ödemi) sonucu da External Otit gelişebilir.
Öneriler
1. Hasta, kulak temizleme amacıyla, hiç bir zaman kulak temizleme çubuğu kullanmamalı.
2. Kulakta kaşıntı olduğunda; kibrit çöpü, tırnak, şiş, tığ... gibi nesnelerle kulağını kaşımamalı.
3. Öncelikle; sıcak ve nemin yoğun olduğu yaz aylarında tatile çıkmadan, deniz veya havuza girmeden önce mutlaka KBB uzmanına muayene olmalı. Muayene sonucu Kulak Kiri (Buşon) saptandı ise mutlaka KBB Uzmanı tarafından temizlenmeli.
4. Kulak ağrısı, kaşıntı, akıntı... gibi şikâyetler olduğunda hasta mutlaka KBB Uzmanına başvurmalı.
Tedavi
KBB muayenesi sonucu External Otit tanısı konulan hastaya, hastalığın etkenine (bakteri, virüs, mantar, alerji.) göre tedavi yapılır. Tedavi mutlaka KBB Uzmanı’nın girişimi ile ve önerdiği süre kadar uygulanmalıdır.
Sağlıklı günler dileğiyle...
1.9.2010 1 - 2071
|