Uzm.Dr. Orhan Coşkun Cevabı:
Toplumda, özellikle kadınlarda çok yüksek oranda tiroide Nodül saptanmaktadır. Tiroid bezinde olan Nodüller bazen hormon salgılayabilirken, bazen hormon salgılamazlar. Bazı Nodüller elle muayene ile saptanabilse de küçük olanlar sadece ultrasonografi ile saptanırlar. Hastaların yarısında tek nodül saptanırken yarısında ise birçok nodül saptanabilir. Tiroid bezinde nodül saptanan bir hastanın, tiroid hormon düzeyleri, tiroid ultrasonografisi ve sintigrafisinin (gebelere yapılmaz) yapılması gerekir. Nodüllerin yaklaşık olarak %5’inde kanser gelişme riski vardır. Bunun ayrımının yapılması için Nodülden iğne biyopsisi yapılması gerekir. Takipte, büyüme hızı yüksek olan ve boyunda lenf bezesinde şişlik yapan, seste kısıklık yapan Nodüllerde kanser gelişme riski daha yüksektir. Diğer Nodüller sadece boyunda şişlik yapabilir. Nodülün tedavisinde, boyutu ve ek şikayetlere neden olup olmaması önemlidir. 3 cm.'den büyük veya büyüme hızı yüksek olan ve boyunda lenf bezesinde şişlik yapan, seste kısıklık yapan Nodülleri ameliyatla çıkarmak gerekir. Diğer Nodüller dışarıdan tiroid hormonu verilerek veya ilaçsız takip edilebilir.
Gebelik için önemli olan tiroid hormonlarının düzeyidir. Tiroid bezinin salgıladığı hormon düzeyi normalse, herhangi bir problem olmaz.
Hipotiroidi (tiroid bezinin az hormon salgılaması) durumunda tedavi edilmesi ve gebelikte yakından izlenmesi gerekir. Hipotiroidi’nin en sık nedeni kronik tiroittir (Hashimoto Tiroiditi). Tedavi edilmeyen hamile hastalarda hem doğumda hem de bebekte birtakım bozukluklar görülebilir. Özellikle düşük ve erken doğum ortaya çıkabilir. Tedavi edilen vakalarda ise komplikasyonlar minimal düzeyde görülür. Hamilelik sırasında hipotiroidi tespit edilen hastalar süratli bir şekilde tedavi edilir. Bunun için özellikle herhangi bir hastalığı olmayan vakalarda Levotiroksin (Tefor, Euthyrox veya Levotiron), hastanın tiroid hormonları normal seviyeye gelene kadar (Ötiroit oluncaya kadar) yüksek dozda verilir. Hasta 2. 3. 5. veya 6. aylarda görülerek optimal doz tespit edilir. Levotiroksin dozu hastadan hastaya değiştiğinden her hasta için uygun dozlar bulunmaya çalışılır. Subklinik Hipotiroidisi olan hamilelerde de sık olmamakla birlikte hamilelik sırasında doz ayarlanması gerekir. Sizin tetkiklerinizin (biyopsi ve hormon) normal olduğunu belirtmişsiniz, gebelikte herhangi bir problem olacağını düşünmüyorum.
Geçmiş olsun.